Türkiye'de görsel sanatlar eğitimi alanında sanat eleştirisini konu alan tezlerin incelenmesi
Investigation of theses on art criticism in the field of visual arts education in Türkiye
- Tez No: 987893
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel eleştiri modeli, Sanat eleştirisi, Sanat eğitimi, Educational criticism model, Art criticism, Art education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Sanat eleştirisi, sanat eserlerinin anlamını, bağlamını ve estetik değerini değerlendiren önemli bir disiplindir. Sanat eğitimi bağlamında eleştiri, öğrencilerin sanatı daha bilinçli bir şekilde anlamalarına, yorumlamalarına ve değerlendirmelerine katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda, sanat eleştirisinin görsel sanatlar eğitimindeki yerini ve önemini belirlemek amacıyla yapılan akademik çalışmalar, alanın gelişimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırma, Türkiye'de görsel sanatlar eğitimi alanında sanat eleştirisi konusunu ele alan lisansüstü tezleri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, sanat eleştirisinin eğitim bağlamında nasıl ele alındığı, hangi yöntem ve yaklaşımların benimsendiği, hangi konulara odaklanıldığı ve alandaki genel eğilimlerin neler olduğu analiz edilmiştir. Tarama modeliyle gerçekleştirilen araştırmada, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Tez Merkezi'nden elde edilen veriler doğrultusunda belirlenen tezler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, sanat eleştirisi ile ilgili yapılan akademik çalışmaların genellikle kuramsal çerçeve, öğretim programları, uygulamalı sanat eğitimi ve öğrenci kazanımları gibi konulara odaklandığını göstermektedir. Bununla birlikte, sanat eleştirisi konusunda yapılan tezlerde kuramsal modellerin ele alınış biçimi, sanat eleştirisinin eğitim programlarına entegrasyonu ve öğretim süreçlerindeki etkileri gibi hususlarda farklı yaklaşımlar tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak, sanat eleştirisinin eğitim süreçlerindeki etkisini artırmaya yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur. Türkiye'deki sanat eğitimi literatürüne katkı sağlaması beklenen bu çalışmada, görsel sanatlar eğitimi bağlamında sanat eleştirisinin akademik düzeyde ele alınış biçimi değerlendirilmektedir. Çalışmanın, sanat eleştirisinin eğitime entegrasyonunun geliştirilmesi ve sanat eğitiminde eleştirel düşünme becerilerinin daha etkin kullanılması için gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Art criticism is an important discipline that evaluates the meaning, context, and aesthetic value of artworks. Within the scope of art education, criticism contributes to students' ability to understand, interpret, and assess art in a more informed and conscious manner. In this regard, academic studies that aim to determine the place and significance of art criticism in visual arts education hold substantial importance for the development of the field. This study aims to examine graduate theses in Turkey that focus on art criticism within the field of visual arts education. The research analyzes how art criticism is addressed in educational contexts, which methods and approaches are adopted, which subjects are emphasized, and what the general tendencies in the field are. Conducted through a survey model, the study examines theses identified through data obtained from the Council of Higher Education (YÖK) Thesis Center using the content analysis method. The findings indicate that academic studies on art criticism generally focus on themes such as theoretical frameworks, curriculum studies, applied art education, and student learning outcomes. Additionally, differing approaches were identified in relation to the examination of theoretical models, the integration of art criticism into educational programs, and its effects on teaching processes. Based on the findings, several recommendations have been proposed to enhance the role of art criticism in educational environments. This study, which is expected to contribute to the literature on art education in Turkey, evaluates the academic treatment of art criticism within the context of visual arts education. It is anticipated that the study will provide guidance for future research aimed at strengthening the integration of art criticism into educational processes and promoting more effective use of critical thinking skills in art education.