Bir benzinli motorun egzoz susturucusunun akustik performansa olan etkisinin incelenmesi
Examination of acoustic performance on gasoline engine exhaust muffler
- Tez No: 987933
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Automotive Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Egzoz, Motor gürültüsü, Susturucular, Tasarım, İçten yanmalı motorlar, Exhaust, Motor noise, Mufflers, Design, Internal combustion engines
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, motorlu taşıtlar mevzuatlarında gürültüyü sınırlayıcı regülasyonlardan bahsedilmiş, içten yanmalı motorlarda gürültüye sebep olan ögeler tanımlanmıştır. Deney motorunda öncelikle kaynak gürültüsünü tespit etmek adına herhangi bir susturucu ekipman olmadan motor sesi kaydedilmiş ve farklı frekans aralıklarında gürültü spektrumu incelenmiştir. Gürültü spektrumunda, 0-200, 400-10000 Hz frekans bölgelerinde farklı akustik fenomenlerden kaynaklı gürültü bölgeleri tespit edilmiştir. Gürültü kaynağının sebepleri belirlendikten sonra mevcutta bulunan kendi egzoz son susturucusuyla testler tekrarlanmıştır. Sonuçlar arasındaki farklar incelenmiş ve egzoz susturucusunun akustik performans üzerine olağan etkileri değerlendirilmiştir. Belirli frekans bölgelerinde susturucunun kendi iç dinamikleri kaynaklı olarak gürültü oluşumu gözlemlenirken, özellikle 400 Hz ve üstü frekans bölgesinde, egzoz gaz debisiyle beraber artan gürültüde azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, noise limiting regulations in motor vehicle regulations has been mentioned, elements that cause noise in internal combustion engines has defined. In order to detect the source noise in the experiment engine, the engine sound was recorded without any silencer equipment and the noise spectrum was examined in different frequency ranges. In the noise spectrum, noise regions originating from different acoustic phenomenas were detected in the frequency regions of 0-200, 400-10000 Hz. After determining the causes of the noise source, the tests were repeated with the existing exhaust silencer. The differences between the results are examined and the usual effects of exhaust muffler on acoustic performance are evaluated. While noise formation was observed in certain frequency regions due to the internal dynamics of the muffler, a decrease was observed in the noise increasing with the exhaust gas flow, especially in the frequency region of 400 Hz and above.