İskeletsel açık kapanış vakalarında farklı tedavi yöntemlerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of different treatment methods in skeletal open bite cases by finite element analysis
  1. Tez No: 743826
  2. Yazar: ÖMER FARUK SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED HİLMİ BÜYÜKÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kapanış, sonlu elemanlar analizi, intrüzyon, zigoma plağı, vertikal çenelik, headgear, Open bite, finite element analysis, intrusion, zygoma plate, vertical chincup, headgear
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, iskeletsel ön açık kapanış malokluzyonuna sahip bireylerin tedavisinde kullanılan zigoma ankrajı plağı, vertikal çenelikle birlikte arka ısırma bloğu ve sabit mekaniklerle uygulanabilen oksipital headgear apareylerinin dentofasiyal yapılardaki biyomekanik etkilerini sonlu elemanlar gerilim analizi yöntemi ile incelenmesidir. İskeletsel ön açık kapanış malokluzyonuna sahip 16 yaşındaki bir erkek hastanın üç boyutlu bilgisayarlı tomografisi referans alınarak, iskeletsel ankraj destekli intrüzyon plağı, oksipital headgear ve vertikal çenelik ile kombine edilmiş ısırma bloğu apareyleri simüle edilerek kraniyofasiyal modele uyumlanmıştır. Her bir aparey için kuvvet uygulama noktalarından 200 gr kuvvet uygulanmıştır. Çalışmada SEA yöntemi kullanılmış ve statik lineer analiz yapılarak, modellenen üç farklı apareyin çene ve yüz bölgesindeki meydana getirdiği gerilimin etkileri incelenmiştir. Tüm kraniyofasiyal yapılarda ve maksilladaki gerilmeler açısından en yüksek gerilmenin zigomatik ankrajlı (44,81 N/mm²) ve vertikal çenelikli (12,80 N/mm²) senaryolarda maksiller kemiğin posterior kısmında olduğu ve oksipital headgearlı senaryoda ise en yüksek değerin zigomatik kemikte (6,19 N/mm²) olduğu bulunmuştur. Sutural yapılardaki en yüksek gerilmeler zigoma ankrajlı (-0,007 N/mm²) ve vertikal çenelikli (-0,006 N/mm²) senaryoda zigomatikomaksiller suturda ve oksipital headgearlı (-0,03 N/mm²) senaryoda ise zigomatikofrontal suturda görülmüştür. Dişlerde meydana gelen von Mises gerilmelerinden en yüksek gerilme değerinin zigoma ankrajlı senaryoda ve birinci büyük azı dişin meziobukkal kökünde (11,9 N/mm²) oluştuğu görülmüştür. En yüksek yer değiştirme miktarının ise zigoma ankrajlı senaryoda ve birinci küçük azı dişin bukkal kökünde (0,236 mm) meydana geldiği gözlenmiştir. Sonuç olarak, iskeletsel açık kapanış vakalarının tedavisinde kullanılan zigomatik ankraj desteği ile molar intruzyonunun, hem meydana gelen intrüzyon miktarı ve etkileri bakımından hem de kondilde ve TME'de daha az gerilim oluşturması bakımından diğer tedavi yöntemlerine kıyasla daha etkin ve başarılı bir şekilde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the biomechanical effects of the zygoma plates used in the treatment of individuals with skeletal open-bite malocclusion, the posterior bite block with the vertical chincup, and the occipital headgear appliances that can be applied with fixed orthodontic mechanics on the dentofacial structures using the finite element analysis method. A 16-year-old male patient with skeletal anterior open-bite malocclusion was adapted to the craniofacial model by simulating bite block appliances combined with skeletal anchorage supported intrusion appliance, occipital headgear and vertical chincup with reference to three-dimensional computed tomography. For each appliance, 200 g of force was applied from the force application points. In the study, the SEA method was used and the effects of the tension on the chin and face area of three different modeled appliances were investigated by static linear analysis. In all craniofacial structures and stresses in the maxilla, the highest stress is in the posterior part of the maxillary bone in scenarios with zygomatic anchorage (44.81 N/mm²) and vertical chincup (12.80 N/mm²), and in the scenario with occipital headgear, the highest value is in the zygomatic bone (6, 19 N/mm²). The highest stresses in the sutural structures were observed in the zygomaticomaxillary suture in the scenario with zygoma anchorage (-0.007 N/mm²) and vertical chincup (-0.006 N/mm²), observed in the zygomaticofrontal suture in the occipital headgear (-0.03 N/mm²) scenario. Among the von Mises stresses occurring in the teeth, it was observed that the highest stress value occurred in the scenario with the zygoma anchorage and in the mesiobuccal root of the first molar (11.9 N/mm²). The highest displacement occurs in the zygoma anchorage scenario and the buccal root of the first premolar (0.236 mm). As a result, the zygomatic anchorage supported intrusion appliance used in the treatment of skeletal open bite cases, can be used more effectively and successfully compared to other treatment methods, both in terms of the amount and effects of intrusion and in terms of creating less tension in the condyle (TMJ).