Atopik dermatitte farklı terapötik eğitim şekillerinin kısa ve uzun dönem etkileri: Randomize kontrollü çalışma
Short- and long-term effects of diverse therapeutic educational interventions in atopic dermatitis: A randomized controlled trial
- Tez No: 987964
- Danışmanlar: DR. YILMAZ ULAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: atopik dermatit, hasta eğitimi, yaşam kalitesi, randomize kontrollü çalışma, atopic dermatitis, patient education, quality of life, randomised controlled trial
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, atopik dermatit hastalarında uygulanan farklı terapötik eğitim yöntemlerinin kısa ve uzun dönem etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Eğitimlerin bilgi düzeyi, hastalık şiddeti, yaşam kalitesi ve kaşıntı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma; atopik dermatit referans ve mükemmelliyet merkezlerinden biri olan Kayseri Şehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü, Kronik Hastalıklar Ünitesi'nde yürütülmüştür. Çalışma; multidisipliner yaklaşımla ve değerlendirici körlemeli, randomize kontrollü bir tasarımda, bir yıl süreyle yapılmıştır. Hanifin-Rajka tanı kriterlerini karşılayan 301 hasta, bilgisayar randomizasyonuyla dört gruba ayrılmıştır: yalnızca sözel bilgilendirme yapılan kontrol grubu ile buna ek olarak bilgilendirme formu, broşür veya video eğitimi uygulanan üç eğitim grubu. Eğitim etkinliği; bilgi farkındalık testi, Egzama Alanı ve Şiddet İndeksi (EASI), Dermatoloji Yaşam Kalitesi İndeksi (DLQI), Kaşıntı Sayısal Derecelendirme Ölçeği (NRS) ve En Şiddetli Kaşıntı Sayısal Derecelendirme Ölçeği (PP-NRS) ile değerlendirilmiştir. Eğitimlerin etkinlikleri, kısa (7–14 gün) ve uzun dönem (6–8 ay) takiplerde nicel ölçütlerle analiz edilmiştir, her katılımcıya en az iki ara kontrol planlanarak veri bütünlüğü sağlanmıştır. Bulgular: Tüm eğitim yöntemleri kısa vadede bilgi düzeyini artırmış; en belirgin artış broşür grubunda gözlenmiştir. Uzun vadede bilgi düzeyi tüm gruplarda artmış, ancak gruplar arası fark saptanmamıştır. EASI skorları kısa dönemde tüm gruplarda azalmıştır, en fazla düşüş sözel bilgilendirme grubunda izlenmiştir. Uzun dönemde form, broşür ve video gruplarında anlamlı azalmalar sürdürülmüştür. DLQI, NRS ve PP-NRS skorlarında hem kısa hem uzun vadede tüm gruplarda anlamlı iyileşme sağlanmıştır; ancak yöntemler arasında fark izlenmemiştir. Sonuç: Atopik dermatitte terapötik hasta eğitimi, hastalığın etkin yönetimine çok boyutlu ve sürdürülebilir katkı sağlamaktadır; kalıcı etkiler için eğitimlerin düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir. Bu çalışma, atopik dermatitte farklı eğitim türlerinin kısa ve uzun dönem etkilerini hem yetişkin hem pediatrik grupta karşılaştırmasıyla literatürdeki ilk ve öncü araştırmalardan biridir. Elde edilen sonuçlar umut vericidir ancak; uzun dönem izlemdeki yüksek katılımcı kaybı (%58) yorumlama yapılırken göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study compared the short- and long-term effectiveness of different therapeutic patient education (TPE) methods in atopic dermatitis, evaluating their effects on knowledge, disease severity, quality of life, and pruritus. Methods: Conducted at the Chronic Diseases Unit of Kayseri City Hospital, an atopic dermatitis reference and excellence center, this one-year, initially double-blind, randomized controlled study included 301 patients fulfilling Hanifin–Rajka criteria. Participants were randomly assigned to four groups: verbal information only (control) or additional education via form, leaflet, or video. Effectiveness was assessed using the knowledge awareness test, Eczema Area and Severity Index (EASI), Dermatology Life Quality Index (DLQI), Numerical Rating Scale (NRS), and Peak Pruritus NRS (PP-NRS). Outcomes were analyzed at short-term (7–14 days) and long-term (6–8 months) follow-ups. Results: All TPE methods significantly improved knowledge in the short term, with the greatest gain in the leaflet group. Knowledge levels remained elevated long term, with no significant difference among groups. EASI scores improved across all groups initially, most in the verbal group, but only form, leaflet, and video groups maintained significant reductions at long-term follow-up. DLQI, NRS, and PP-NRS scores improved significantly in both short- and long-term assessments, without intergroup differences. Conclusion: Therapeutic patient education provides a multidimensional and sustainable contribution to atopic dermatitis management. Continuous and periodic reinforcement is essential to maintain its benefits. This study is one of the first and pioneering investigations in the literature to compare the short- and long-term effects of different educational modalities in both adult and pediatric populations in atopic dermatitis. The findings are promising; however, the high participant dropout rate during long-term follow-up (58%) should be considered when interpreting the results.