Şöhret Doğruyol Sağbaş'ın eserlerinin çocuk edebiyatının temel ögeleri bakımından incelenmesi
Analyzing Şöhret Doğruyol Sağbaş's works in terms of the basic elements of children's literature
- Tez No: 988065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Çocuk edebiyatı, Çocuk kitapları, Turkish literature, Children’s literature, Children's books
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuk edebiyatı; çocukların doğumdan itibaren kitaplarla tanışmasını sağlayan, edebî ve estetik yönü güçlü eserlerle büyüyüp gelişmelerine katkıda bulunan önemli bir alandır. Çocukların okuma alışkanlığı edinmeleri, bu alışkanlığı sürdürebilmeleri ve zamanla bir kültür hâline dönüştürebilmeleri için çocuk okuyucuyu nitelikli çocuk edebiyatı eserleriyle tanıştırmak zorunlu hâle gelmiştir. Nitelikli olarak adlandırılan eserler çocuk okuyucuya sadece bir şeyler öğretmek amacıyla bilgi aktaran eserler değildir. Çocuk edebiyatının temel ögelerine uygun olarak hazırlanan eserler, çocuk okuyucuya okumayı sevdiren ve estetik anlayışına hitap eden nitelikler taşır. Bu tür eserler aynı zamanda hayal gücünü besleyen, kelime hazinesini geliştiren, yaş düzeyine uygun içerikler sunan ve bu yönleriyle nitelikli olarak değerlendirilen metinlerdir. Bu çerçevede yapılan bu çalışmanın amacı Şöhret Doğruyol Sağbaş'ın eserlerinin çocuk edebiyatının temel ögeleri bakımından incelenmesidir. Kitaplar dış yapı özellikleri, iç yapı özellikleri ve temel eğitim ilkeleri bakımından ele alınmaktadır. Araştırmada var olan bir durumu ortaya koymak amaçlandığı için betimsel araştırma yöntemi ve genel tarama modeli kullanılmıştır. Şöhret Doğruyol Sağbaş'ın 2024 yılı öncesinde tek yazar olarak kaleme aldığı dokuz (9) kitap çalışmaya konu edilmiştir. Çalışmaya konu edilen eserlerden yedisi (7) roman, ikisi (2) hikâye türündedir. Eserler betimsel analiz kullanılarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular şu sonuçları ortaya koymuştur: Dış yapı özellikleri açısından yapılan incelemeler neticesinde eserlerin hazırlanmasında çocuk edebiyatının temel ögelerine uygun olarak; kapak, görseller, sayfa yapısı gibi dış yapı özelliklerine dikkat edildiği tespit edilmiştir. Eserler iç yapı özellikleri açısından değerlendirildiğinde ise öğretici eserler olduğu, okuyucunun kendisiyle özdeşleştirebileceği, örnek alabileceği karakterlere yer verildiği, yazarın eserlerini problem temelli bir yaklaşımla şekillendirdiği görülmüştür. Dil ve anlatımıyla okunurluk açısından güçlü bir yapıya sahiptir. Yazarın dili etkili kullandığı ve evrensel değerlere odaklandığı, eserlerini hem anlatım hem de eğitsel açıdan güçlü kıldığı; bilinçli olarak okuyucuda duyarlılık geliştirmeyi amaçladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Children's literature is an important field that introduces children to books from birth and contributes to their growth and development with works that are strong in literary and aesthetic terms. In order for children to acquire a reading habit, maintain this habit, and eventually transform it into a culture, it has become essential to introduce young readers to high-quality works of children's literature. Works referred to as high-quality are not works that merely convey information to the child reader for the purpose of teaching them something. Works prepared in accordance with the basic elements of children's literature are works that make the child reader love reading, appeal to and develop the reader's aesthetic understanding, touch their imagination, develop their vocabulary, and, most importantly, are appropriate for the reader's age level and are referred to as high-quality. Within this framework, the aim of this study is to examine the works of Şöhret Doğruyol Sağbaş in terms of the fundamental elements of children's literature. The books are examined in terms of their external structural features, internal structural features, and fundamental educational principles. Since the aim of the research is to reveal an existing situation, the descriptive research method and general survey model were used. The study covers nine (9) books written by Şöhret Doğruyol Sağbaş as a sole author prior to 2024. Seven (7) of the works covered in the study are novels, and two (2) are short stories. The works were examined using descriptive analysis. The findings obtained within the scope of the study reveal the following results: Examinations conducted in terms of external structure characteristics revealed that attention was paid to external structure characteristics such as the cover, visuals, and page layout in accordance with the basic elements of children's literature in the preparation of the works. When the works were evaluated in terms of their internal structure, it was seen that they were educational works, featuring characters with whom the reader could identify and emulate, and that the author shaped his works with a problem-based approach. They have a strong structure in terms of readability with their language and narrative. It was observed that the author uses language effectively and focuses on universal values, making the works strong both in terms of narrative and educational aspects; consciously aiming to develop sensitivity in the reader.