Din eğitimi ve ergenlik: Döneme özgü bazı psikososyal problemler üzerine bir inceleme
Religious education and adolescence: An examination of some psychosocial problems specific to the period
  1. Tez No: 988071
  2. Yazar: EMRAH KARAPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Din öğretimi, Ergenlik, Ergenlik problemleri, Religious education, Religious teaching, Puberty, Adolescence problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Ergenlik dönemi biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde birtakım problemler yaşanabilmekte ve bu problemlerin çözümünde eğitimin rolü son derece belirleyici olmaktadır. Özellikle din eğitimi, yaşanan problemlerin gençler üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesinde temel bir işlev üstlenmektedir. Bu araştırmada, ergenlik dönemindeki bireylerin karşılaştıkları bazı psikososyal problemlerle başa çıkmada din eğitiminin etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, teorik ve alan araştırması şeklinde iki kısımdan oluşmaktadır. Araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturan teorik kısımda literatür taraması yapılmış, çalışmanın ikinci kısmını oluşturan alan araştırmasında ise nitel araştırmalarda sık tercih edilen“görüşme yöntemi”kullanılmıştır. Görüşme yöntemi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı içinde Ağrı ilinde beş ortaöğretim kurumunda öğrenim gören 14-18 yaş arasındaki 30 ergen bireyle gerçekleştirilmiştir. Görüşme sürecinde katılımcılara kişisel bilgiler dışında 20 açık uçlu soru yöneltilmiştir. Katılımcıların cevapları betimsel yöntemle analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, din eğitimi ve öğretiminin ergenlerin kişilik gelişimi ve anlam arayışlarına katkı sağladığını; ayrıca suçluluk ve günahkârlık duygusu, depresyon, kaygı, şiddet, bağımlılık ve intihar girişimi gibi problemlerle başa çıkmalarına yardımcı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte araştırmada ergenlerin dini sorgulama ve şüphe yaşadıkları, din derslerinde bazı konuları anlamakta zorlandıkları, dini bilgilenme için sosyal medyayı kullandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a period of biological, psychological, and social change. Certain problems may arise during this period, and education plays a crucial role in resolving these problems. Religious education, in particular, plays a fundamental role in minimizing the negative effects of these problems on young people. This study sought to determine the effect of religious education on coping with certain psychosocial problems encountered by adolescents. The research consists of two parts: a theoretical section and a field study. The theoretical part, which forms the theoretical framework of the research, includes a literature review, while the field research, which forms the second part of the study, uses the“interview method,”which is frequently preferred in qualitative research. The interview method was conducted with 30 adolescents aged 14-18 studying at five secondary education institutions in Ağrı province during the 2023-2024 academic year. During the interview process, 20 open-ended questions were asked to the participants, in addition to personal information. The participants' answers were analyzed and evaluated using descriptive methods. The findings show that religious education and instruction contribute to adolescents' personality development and search for meaning; it also helps them cope with problems such as feelings of guilt and sinfulness, depression, anxiety, violence, addiction, and suicide attempts. However, the study also determined that adolescents experience religious questioning and doubt, have difficulty understanding certain topics in religious education classes, and use social media to learn about religion.