Koklear implant kullanıcılarında bellek işlevinin, dinleme eforunun ve multisensör entegrasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of memory function, listening effort and multisensory integration in cochlear implant users
- Tez No: 988209
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEMAL YUMUŞAKHUYLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Görsel bellek, Görsel ve işitsel kanallar, Görsel-işitsel uyum, Kısa süreli bellek, Uyarılmış potansiyeller-işitsel, İşitsel bellek, Visual memory, Auditory and visual modalities, Audiovisual adaptation, Short term memory, Evoked potentials-auditory, Auditory memory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, koklear implant (Kİ) kullanıcıları ile normal işiten bireylerde bellek işlevleri, dinleme eforu, multisensör entegrasyon ve Akustik Değişim Kompleksi (ADK) yanıtlarını karşılaştırmak ve bu değerlendirmeler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Ayrıca, prelingual Kİ kullanıcılarında implantasyon yaşının bu değişkenler üzerindeki etkisi ve postlingual grupla farklılıkları araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, prelingual (n=25), postlingual (n=25) Kİ kullanıcıları ve yaşları eşleştirilmiş normal işiten (n=25) bireyler dahil edilmiştir. Bellek işlevleri işitsel görsel sayı dizisi testiyle, dinleme eforu davranışsal ve subjektif yöntemlerle değerlendirilmiştir. Multisensör entegrasyon yalnızca işitsel, yalnızca görsel, uyumlu işitsel-görsel ve uyumsuz işitsel-görsel (McGurk etkisi) koşullarında incelenmiştir. İşitsel uyarılmış kortikal potansiyeller ise P1-N1-P2 ve ADK testleri kullanılarak kaydedilmiştir. Bulgular: Normal işiten bireyler ile Kİ kullanıcıları arasında bellek işlevleri, dinleme eforu, multisensör entegrasyon ve ADK değerlendirmeleri açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Prelingual ve postlingual Kİ grupları arasında değerlendirmelerde farklılık gözlenmemiştir. Prelingual Kİ grubunda, geç implantasyon yapılan bireylerin P1' ve N1' latanslarının, erken implantasyon grubuna kıyasla daha uzun olduğu belirlenmiştir. Korelasyon analizlerinde, normal işiten grupta multisensör entegrasyon değerlendirmesinin işitsel ve füzyon yanıtları ile davranışsal dinleme eforu arasında orta düzeyde negatif ilişkili bulunmuştur. Prelingual Kİ grubunda ise yalnızca işitsel koşul ile ADK latansları arasında orta düzeyde negatif ilişki saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, Kİ kullanıcıları normal işiten bireylere kıyasla işitsel bellek ve davranışsal dinleme eforunda daha düşük performans sergilemiştir. Multisensör entegrasyon değerlendirmesinde, Kİ kullanıcıları füzyon algısı yerine büyük oranda telafi edici bir görsel baskınlık stratejisi göstermiştir. Kİ kullanıcılarında ADK latanslarının uzaması, kortikal işitsel ayırt etmede zorluk yaşadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study aimed to compare memory functions, listening effort, multisensory integration, and Acoustic Change Complex (ACC) responses between cochlear implant (CI) users and normal-hearing (NH) individuals, and to examine the relationships among these measures. In addition, the effects of implantation age on these variables in prelingually deafened CI users and their differences from postlingual users were investigated. Materials and Methods: The study included prelingual (n = 25) and postlingual (n = 25) CI users, as well as age-matched NH participants (n = 25). Memory functions were assessed using an audiovisual digit span test, and listening effort was evaluated through behavioral and subjective measures. Multisensory integration was examined under auditory-only, visual-only, congruent audiovisual, and incongruent audiovisual (McGurk effect) conditions. Cortical auditory evoked responses were recorded using P1-N1-P2 and ACC paradigms. Results: Significant differences were found between NH individuals and CI users in terms of memory performance, listening effort, multisensory integration, and ACC responses. No significant differences were observed between the prelingual and postlingual CI groups across the evaluated measures. Within the prelingual CI group, individuals with late implantation exhibited longer P1′ and N1′ latencies compared to those with early implantation. Correlation analyses revealed a moderate negative association between auditory and fusion responses obtained from multisensory integration assessment and behavioral listening effort in the NH group. In the prelingual CI group, a moderate negative correlation was found between the auditory-only condition and ACC latencies. Conclusion: In conclusion, CI users demonstrated lower performance in auditory memory and behavioral listening effort compared to NH individuals. In the multisensory integration assessment, CI users exhibited a compensatory strategy of visual dominance rather than fusion perception. The prolongation of ACC latencies in CI users suggests they experience difficulties in cortical auditory discrimination.