Suggested activities to improve 10th grade EFL students' 21st century critical thinking skills through poetry in Spice Up
Spice Up ders kitabında şiir yoluyla 10. sınıf İngilizce yabancı dil öğrencilerinin 21. yüzyıl eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için önerilen etkinlikler
  1. Tez No: 988211
  2. Yazar: NURBANU ARABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Edebi metinler, Eleştirel düşünce, Materyal değerlendirme, İkinci dil öğrenimi, İkinci dil öğretimi, İngiliz edebiyatı, Literary texts, Critical thinking, Material evaluation, Second language learning, Second language teaching, English literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 10. sınıf İngilizce ders kitabı Spice Up içerisinde yer alan şiire dayalı etkinliklerde 21. yüzyıl eleştirel düşünme becerilerinin entegrasyonunu ve etkililiğini incelemektir. Nitel bir doküman analizi yöntemiyle yürütülen bu çalışma, ders kitabındaki iki ünitede bulunan iki şiir bölümü ve bu şiirleri takip eden etkinliklerin; çıkarım, analiz, sorgulama, değerlendirme, akıl yürütme ve sentez gibi üst düzey düşünme becerilerini ne ölçüde geliştirdiğini araştırmaktadır. Çalışma, Bloom'un Taksonomisi, CEFR Companion Volume tanımlayıcıları ve politikaları ile 21. yüzyıl becerileri çerçevesini temel almıştır. Araştırmada, ders kitabında mevcut olan şiir etkinliklerinin eleştirel düşünme becerilerini geliştirme açısından yeterliliği ve etkililiği değerlendirilmiştir. Bulgular, ders kitabında yalnızca iki şiir bulunduğunu ve bu iki şiirin öğrencilerin üst düzey bilişsel süreçleri geliştirmeleri için sınırlı fırsatlar sunduğunu göstermektedir. Ayrıca, ders kitabındaki etkinliklerin büyük ölçüde biçim odaklı olduğu ve eleştirel düşünmeyi düşük seviyeli dil öğrenme görevlerine etkili biçimde entegre edemediği belirlenmiştir. Bu eksikliği gidermek ve öneriler sunmak amacıyla çalışma, CEFR tanımlayıcıları ve eleştirel düşünme çerçeveleriyle uyumlu biçimde tasarlanmış öğretmen geliştirmesi şiirler ve etkinlikler önermektedir. Bu çalışma, özellikle şiirin EFL ders kitaplarında daha güçlü ve etkili bir biçimde yer alması gerekliliğine dikkat çekerek; 10. sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerini daha iyi destekleyen pedagojik temelli şiir etkinlikleri sunarak alana katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the integration and effectiveness of 21st century critical thinking skills in the poetry-based activities in Spice Up, a 10th grade English Student's book published by the Ministry of National Education in Türkiye. Through a qualitative document analysis, the study investigates the extent to which two poetry sections and accompanying activities within two units in the coursebook develop higher order thinking skills such as inference, analysis, questioning, evaluation, reasoning, and synthesis. The study was conducted using Bloom's Taxonomy, the CEFR Companion Volume descriptors and policies, and the 21st century skills framework. The study assessed the adequacy and effectiveness of existing poetry activities in the coursebook in enhancing critical thinking. The findings indicate that the coursebook only contains two poems, and both poems offer limited opportunities for students to develop critical thinking skills in teaching and learning to enhance higher order cognitive processes. The activities in the coursebook are largely form-focused, making them ineffective in incorporating critical thinking into low-level, language learning tasks. To address this gap and offer recommendations, the study proposes teacher-designed poems and activities designed to improve students' analytical, evaluative, reflective, and interpretative skills, compatible with CEFR descriptors and critical thinking frameworks. This study contributes to the field of education by highlighting the need for a stronger and more effective integration of literature, primarily poetry, into EFL coursebooks and by providing pedagogically grounded poetry complementary activities that better support the development of critical thinking for 10th grade students.