Examination of the reading texts in the university entrance exam (YDT) held in Türkiye between 2018-2025 in terms of cultural representation
2018-2025 yılları arasında Türkiye'de yapılan üniversite giriş sınavı (YDT) okuma metinlerinin kültürel temsil açısından incelenmesi
  1. Tez No: 988212
  2. Yazar: BEYZA ÇALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil-kültür, Seçme sınavı, Üniversite giriş sınavları, İkinci dil öğrenimi, İkinci dil öğretimi, Language-culture, Entrance examination, University entrance examinations, Second language learning, Second language teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2018-2025 yılları arasındaki Yabancı Dil Testlerinin okuma metinleri kültürel temsil açısından kültürün sınavlardaki yerini belirlemek amacıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, Yuen's 4P çervesi doğrultusunda Alkan (2023) tarafından geliştirilen bir kontrol listesi kullanılmıştır. Aynı zamanda Kachru'nun Eşmerkezli Daireler Modeline göre metniler categorize edilmiş ve baskın veya baskınlanmış kültürler ortaya konulmuştur. Belirlenen yıllar arasındaki kültürel temsil içeren 16 okuma metni saptanmıştır. Bu metinler Yuen'nin çevçevesi ve Kachru'nun modeline göre incelenmiş ve analiz edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmış, sayısallaştırılmış, ve yüzdelik oranlarla ifade edilmiştir. Bulgular, Yuen'nin çervçevesine göre ürünler kategorisinin metinlerdeki kültürel temsillerde daha yaygın olduğunu göstermektedir. Bu durum metnilerde kültür temsil edilirken daha çok yer isimleri ve tarihsel olaylar bulunduğu göstermektedir. Öte yandan, Kachru'nun modeline göre incelendiğinde metinlerde genişleyen çeöberde yer alan ülkelerin kültürlerinden baskın olarak bahsedildiği ortaya çıkmıştır. Iç çemberdeki ülkelerin metinlerde bulunma oranı genişleyen çembere yakındır. Bu nedenle, iç çemberde bulunan hedef dilin kültürüne ait ülkelerin kültürel temsilleri göz ardı edilmemiştir. Ancak, dış çemberdeki ülkelerin kültürleri metinlerde yer almamaktadır. Sonuçlar, yıl bazında karşılaştırılmış ve süregelen farklılıklar ortaya konulmuştur. Çalışma, kültürün sınavlardaki bağlam içerindeki yerine dikkat çekmekte ve igelecekteki yapılacak araştırmalar için önemli çıkarımlar içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the reading texts of Foreign Language Tests from 2018 to 2025 in order to determine the role of culture in the exams in terms of cultural representation. A checklist developed by Alkan (2023) was used in line with Yuen's 4P framework. At the same time, the texts were categorized according to Kachru's Concentric Circles Model, and dominant or dominated cultures were revealed. 16 reading texts containing cultural representation between the specified years were identified. These texts were studied and analyzed according to Yuen's framework and Kachru's model. The content analysis method was used in the analysis of the data, digitized, and expressed as percentages. The findings indicate that, according to Yuen's framework, the category of products is more prevalent in cultural representations in the texts. This suggests that place names and historical events are more prevalent in the texts when representing culture. On the other hand, when analyzed according to Kachru's model, it was revealed that the cultures of the countries in the expanding circle were predominantly mentioned in the texts. The prevalence of countries in the inner circle is similar to the expanding circle. Therefore, the cultural representations of countries belonging to the target language's culture in the inner circle were not ignored. However, the cultures of the outer circle countries are not included in the texts. Results were compared year-by-year, revealing persistent differences. The study highlights the importance of culture within the context of the exams and has important implications for future research.