Evolution of digital journalism practices in Zimbabwe post-coup era
Zimbabve'de darbe sonrası dijital gazetecilik uygulamalarının dönüşümü
  1. Tez No: 988227
  2. Yazar: MARSHAL MUHAGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET KARANFİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital gazetecilik, Gözetim, Araştırmacı gazetecilik, Iletişim Dinlenmesi Yasası (ICA), Medya politikası, Digital journalism, Surveillance, Investigative journalism, (ICA), Media policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Zimbabve'de 2017 darbesi sonrasında dijital gazetecilik uygulamalarının devlet gözetimi altındaki dönüşümünu incelemektedir. Devletin ifade özgürlüğü üzerindeki baskısı, özellikle İletişim Dinlenmesi Yasası (ICA) gibi gözetim düzenlemeleri aracılığıyla daha da yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda, Pierre Bourdieu'nun ''gazetecilik alanı'' kavramı teorik çerçeve olarak benimsenmiş, bu çerçeve gözetim politikalarının gazetecilerin haber toplama ve üretim pratikleri üzerindeki etkisini analiz etmek için kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışma, özel medya kuruluşlarında görev yapan gazeteciler ve medya özgürlüğü savunucusu sivil toplum aktörleriyle yapılan derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Bulgular, gözetim kültürünün gazetecilerin mesleki alışkanlıklarıı yeniden şekillendirdiğini, kaynaklarla ilişkilerin zayıfladığını ve araştırmacı gazeteciliğin ciddi biçimde zarar gördüğünü göstermektedir. Çalışma, Zimbabveli gazetecilerin bu baskıcı ortama karşı yenilikçi stratejiler geliştirdiğini ve dıjital platformlar üzerinden dirençli gazetecilik pratikleri oluşturduğunu ileri sürmektedir. Bu bağlamda, sadece karşılaşılan zorlukları betimlemekle kalmayıp, aynı zamanda gözetim altında gazeteciliğin nasıl yeniden yapılandığını ve direnç alanlarının nasıl oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the transformation of digital journalism practices in Zimbabwe following the 2017 military-assisted coup. The study highlights how the Interception of Communication Act (ICA) has significantly restricted freedom of expression, creating a climate of fear and self-censorship among journalists. This study utilizes Pierre Bourdieu's concept of the journalistic field as a theoretical framework to investigate how surveillance legislation reshapes journalistic routines, source relationships, and professional autonomy. The empirical basis of the study consists of qualitative in-depth interviews with journalists and civil society actors, particularly from independent media outlets. The findings reveal a growing erosion of investigative journalism, a decline in trust-based networks, and a shift toward guerilla-style reporting. In response, journalists have developed innovative strategies, including the use of encrypted communication, anonymous sourcing, and digital platforms, to circumvent surveillance pressures. This thesis argues that Zimbabwean journalists are not passive recipients of repression but active agents who continue to reshape the field through resilience and adaptation. Ultimately, the study explores both the continuities and ruptures in digital journalism between the Mugabe era and the post-coup ''Second Republic,'' offering insights into how independent journalism resists co-optation in semi-authoritarian regimes.