Testing for the structure-conduct-performance hypthesis in the context of the Gambia banks profitability
Gambiya bankalarının kârlılığı üzerine yapı-davranış-performans hipotezinin test edilmesi
  1. Tez No: 988236
  2. Yazar: MUSTAPHA NJIE
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ASAD UL ISLAM KHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Konsantrasyon, Pazar Payı, Yapı-Davranış-Performans ve Verimlilik Yapı Hipotezleri, Concentration, Market share, Structure-Conduct-Performance and Efficiency Structure hypotheses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Son bulgular, bankacılık sektörünün herhangi bir ekonomik gelişmede önemli bir rol oynadığını göstermektedir ve bu durum akademik, politika yapıcı, araştırma ve ekonomik çevrelerde bankaların büyümesi ve istikrarı hakkında konuşmaları ateşlemiştir. Çalışma, Gambiya'nın bankacılık sektöründe iki karşıt hipotezi, YapıDavranış Performans Hipotezi ve Verimlilik Yapı Hipotezi'ni değerlendirmektedir. Uzun süredir var olmaları ve verilerinin bulunması nedeniyle çalışmalarda altı banka kullanılmıştır. Her bankanın finansal ve gelir tabloları, Gambiya Merkez Bankası'ndan talep edilen finansal gösterge oranlarını hesaplamak için kullanılmıştır. 2008q1'den 2022q4'e kadar olan üç aylık veriler sağlanmıştır. Verilerimizi analiz etmek için tanımlayıcı istatistikler, kesitsel bağımlılık, eğim homojenliği ve birim kök testi dahil olmak üzere ön tahmin testleri yürütülmüştür. Önceden tahmin edilen testler, Sabit Etki Modeli, Tamamen Değiştirilmiş Sıradan En Küçük Kareler (FMOLS) ve Dinamik Sıradan En Küçük Kareler (DOLS) olmak üzere hem statik hem de dinamik modeller kullanmamızı sağladı. İki bağımlı değişken, ROE ve NIM, Konsantrasyon oranı ve Pazar Payı ana odak bağımsız değişkenlerimiz ve EAR, LDR, BS ve banka türü kontrol değişkenleri vektörünü kullanarak. Bulgular, tüm modellerde pozitif ve önemli bir değer gösteren verimlilik yapısı hipotezini desteklemektedir. Öte yandan, çalışmamız sırasında Yapı-Davranış Performans Hipotezini destekleyecek yeterli kanıt yoktu. Bu nedenle, Gambiya bankacılık sektöründe işbirliğine dair hiçbir kanıt olmadığı sonucuna vardık. Dahası, tüm kontrol değişkenlerinin pozitif olduğu ve bankanın performansına önemli ölçüde katkıda bulunduğu bulundu. Çalışmada ayrıca kukla değişken banka türünün önemli olduğu bulundu. Konvansiyonel bankalar, karlılık, likidite ve sermaye yeterliliği açısından bankacılık sektörünün pazar payına hakimdir; ancak, İslami banka, muadillerinden daha verimli ve daha az riskli olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, politika yapıcıların bankacılık sektöründe verimliliği ve adil rekabeti teşvik etmek için politikalara ve stratejilere odaklanmaları gerektiğini ve düzenleyicilerin Gambiya sektöründeki her bankanın faaliyet türüne ve yatırım fırsatlarına uyacak şekilde uyarlanmış politikalar tasarlamaları gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Recent findings showcasing the banking industry plays a pivotal role in any given economic development, which has ignited conversations about the growth and stability of banks within academic, policymaking, research, and economic circles. The study assesses two opposing hypotheses, the Structure-Conduct Performance Hypothesis and the Efficiency Structure Hypothesis in the banking industry of The Gambia. Six banks were used in the studies because of their long existence and availability of the data. Financial and income statements of each bank were used to compute the financial indicators ratios, which were requested from the Central Bank of the Gambia. Quarterly data was provided spanning from 2008q1 to 2022q4. Pre-estimation tests were conducted to analyze our data, including descriptive statistics, cross-sectional dependency, slope homogeneity, and unit root test. Pre-estimated tests enabled us to employ both static and dynamic models, comprising the Fixed Effect Model, Fully Modified Ordinary Least Squares (FMOLS) and Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS). Using two dependent variables, ROE and NIM; whereas Concentration ratio and Market Share are our main focus independent variables and a vector of control variables of EAR, LDR, BS, and banks type. The findings support the efficiency structure hypothesis, which demonstrates a positive and significant value across all models. On the other hand, there was no enough evidence to support the StructureConduct Performance Hypothesis during our study. Therefore, we conclude that there is no evidence of collusion in banking industry of The Gambia. Furthermore, all the control variables were found to be positive and significantly contributed to the bank performance. The study also found the dummy variable bank type to be significant. The conventional banks dominate the banking industry's market share in term of profitability, liquidity and capital adequacy; however, the Islamic bank demonstrated to be more efficiency and less risky than their counterpart. This study suggests that policymakers should focus on policies and strategies to promote efficiency and fair competition in the banking industry; and regulators should design policies that are tailored to fit each bank type operations and investment opportunities in the sector of The Gambia.