Essays in empirical asset pricing
Ampirik varlık değerlemesi üzerine makaleler
  1. Tez No: 988235
  2. Yazar: AYNUR DİLAN TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZGÜR DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Finansal varlık, Uluslararası finansal piyasalar, Çok faktörlü model, Behavioral finance, Financial asset, International financial markets, Multifactor model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Yönetim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez üç makaleden oluşmaktadır. İlk makalede, 51 ABD dışı ülkedeki toplam kazançların hisse senedi getirileri için tahmin gücünü, günlük verileri kullanarak şirket düzeyinde hesapladığımız fiyat senkronizasyonu ve piyasa yoğunlaşma ölçümlerinin zaman serisi ortalamalarına dayanarak karşılaştırıyoruz. Daha az senkronize ve yoğunlaşmış piyasalar içeren ülke gruplarının aksine, toplam kazançların bir çeyreklik hisse senedi getirilerini negatif yönde tahmin ettiğini bulduk. İkinci makalede, yatırım pişmanlığı ile hisse senedi getirilerinin kesiti arasındaki ilişkiyi uluslararası bir bağlamda araştırıyoruz. Bir hisse senedine yatırım yapmaktan kaynaklanan pişmanlık düzeyini, hisse senedinin getirisi ile aynı sektörde veya benzer piyasa değeri veya defter değeri/piyasa oranına sahip bir hisse senedi tarafından elde edilebilecek maksimum getiri arasındaki farkın negatifi olarak ölçüyoruz. Pişmanlık ile gelecekteki hisse senedi getirileri arasındaki pozitif ilişkinin eşit ağırlıklı portföyler için daha güçlü olduğunu ve bu ilişkinin küçük hisse senetleri için daha belirgin olduğunu tespit ettik. Üçüncü makale, Çin, Japonya ve Kore'deki marka değerleri ile hisse senedi getirilerinin kesiti arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Interbrand'in her yerel pazar için en iyi marka listelerini kullanarak, en iyi markalara sahip hisse senetlerinden oluşan değer ağırlıklı bir portföyün yıllık %6-10 arasında anormal getiri sağladığını tespit ettik. Bu sonuç, alternatif portföy ağırlıklandırma şemalarına ve fiyatlandırma modellerine maddi olmayan varlıklarla ilgili faktörlerin dahil edilmesine karşı dayanıklıdır.
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of three articles. In the first article, we compare the predictive power of aggregate earnings for equity returns in 51 non-US countries based on the time-series averages of their price synchronicity and market concentration measures, calculated at the firm-level using daily data. We find that aggregate earnings negatively predict one-quarter-ahead stock returns in country groups that contain less synchronous and concentrated markets, as opposed to country groups that contain more synchronous and concentrated markets. In the second article, we investigate the relation between investment regret and the cross-section of equity returns in an international context. We measure the level of regret from investing in a stock as the negative of the difference between the stock's return and the maximum return that could have been achieved by a stock either in the same industry or with a similar market capitalization or book-to-market ratio. We find that the positive relation between regret and future equity returns is stronger for equal-weighted portfolios suggesting that it is more acute for small stocks. The third article examines the relation between brand values and the cross-section of equity returns in China, Japan and Korea. Using Interbrand's best brand lists for each local market, we find that a value-weighted portfolio of stocks with top brands generates an annual abnormal return of 6-10%. This result is robust to alternative portfolio weighting schemes and the inclusion of intangibility-related factors in the pricing models.