Çeşitli gastroenterik patojenler ve potansiyelprobiyotik lactıplantıbacıllus plantarum veweısella cıbarıa suşları üzerinde propolisinetkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of propolis on various gastroenteric pathogens and potential probiotic lactiplantibaccilus plantarum and weissella cibaria strains
- Tez No: 988246
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ALP BALTAKESMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Kafkas arısının izole bölgelerinden biri olan (Ardahan-Artvin) Ardahan ilinde bulunan yerel üreticiden Kafkas arısı propolisi ham olarak temin edilmiştir. %80 etanolde 1:3 ve 1:2 propolis-çözgen oranlarında ham propolis kullanılmış, farklısürelerde (30 dakika ve 60 dakika) ultra-sonikasyona tabi tutularak ekstraktlar (P10, P30 ve P60) elde edilmiştir. Elde edilen ekstraktların toplam fenolik içeriği ve yağ asiti metil esteri bileşimi belirlenmiştir. Ekstraktlardan etanol uzaklaştırıldıktan sonra elde edilen propolis özütleri %100 DMSO (dimetil sülfoksit), %50:50 etanol:su ve %20:80 etanol:su çözeltilerinde tekrar çözdürülerek probiyotik özellikler taşıdığı bilinen Lactiplantibacillus plantarum ve Weissella cibaria suşları ile gastrointestinal rahatsızlıklara neden olan patojen mikroorganizmalar Escherichia coli (ATCC 25922) ve Staphylococcus aureus (ATCC 259223) üzerindeki antibakteriyel özelliği disk difüzyon yöntemi ile canlılıklarına etkisi ise koloni sayımı yapılarak belirlenmiştir. Propolis çözeltilerinden 1:3 oranında ve 30 dakika ultra-sonikasyona tabi tutulan örneğin (P10) en yüksek toplam fenolik madde içeriğine (83.384 mgGAE/g) sahip olduğu tespit edilmiştir. En düşük sonuç ise 1:2 oranında ham propolis-çözgen içeriğine sahip ve 60 dakika ultrasonikasyona tabi tutulan P60 örneğinde (42.794 mgGAE/g) belirlenmiştir. Ekstrakların yağ asiti metil ester bileşimlerinde ise çeşitli yağ asiti esterlerince zengin olmalarının yanı sıra yüksek oranda bitkisel kaynaklarda doğal olarak bulunan ve antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu belirtilen sinnamik asit (2-Propenoic acid, 3-phenyl-) esterlerinin varlığı dikkat çekmektedir. İnhibisyon etkiye bağlı olarak belirlenen zon oluşumu ise yaklaşık 106 ve 105 log kob/mL yoğunluktaki patojen bakterilerde gözlemlenmiştir. Patojen mikroorganizmaların ve laktik asit bakterilerinin canlılığına etkisi ise en yüksek fenolik madde içeriğinin yanı sıra en iyi inhibiyon etkisi gösteren P10 örneği kullanılarak belirlenmiş olup, örneğin %3 ve %5 oranında sıvı besi ortamına eklenmesiyle belirlenmiştir. Patojen mikroorganizmalardan Gram negatif E. coli, Gram pozitif bakteri olan S. aureus'a kıyasla daha uzun süre canlılığını korumuştur. E. coli %3 katkıda 24 vii saatin sonunda %54.94 canlılık gösterirken bu yüzde %5 katkıda 20.90 olarak belirlenmiştir. 24 saatin sonunda S. aureus için bu değerler sırasıyla %43.59 ve 20.90 olarak belirlenmiştir. 48 saatin sonunda ise S. aureus %5 propolis katkısında canlılığını tamamen yitirmiştir. Laktik asit bakterilerinde ise disk difüzyon yönteminde zon oluşumu gerçekleşmemesine rağmen Lpb. plantarum suşu %5 katkılı besin ortamında 48 saatin sonunda %43.59, W. cibaria ise%50.24 canlılık yüzdesi sergilemişlerdir. Çalışma sonunda propolis ekstraksiyonunda kullanılan çözücülerin ve propolis konsantrasyonunun etkili olduğu, antimikrobiyal etkinlik üzerinde ise yine propolis oranının ve uygulanan sürenin bu özellik üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, raw Caucasian bee propolis was obtained from a local producer in Ardahan province, one of the isolated regions of the Caucasian bee (Ardahan-Artvin). Crude propolis was used at the propolis: solvent ratios of 1:3% and 1:2% in 80% ethanol and ekstract (P10, P30 and P60) were obtained by ultra-sonication at different times (30 minutes and 60 minutes). Total phenolic content and fatty acid methyl ester composition of the solutions were determined. Propolis extracts obtained after removal of ethanol from the solutions were diluted with 100% DMSO, 50:50% ethanol:water and 20:80% ethanol:water and its antibacterial properties on Lactiplantibacillus plantarum and Weissella cibaria strains known to have probiotic properties and pathogenic microorganisms Escherichia coli (ATCC 25922) and Staphylococcus aureus (ATCC 259223) causing gastrointestinal disorders were determined by disk diffusion method and its effect on growth was determined by colony counting method. The highest total phenolic content (83.384 mgGAE/g) was determined in the sample (P10) which was subjected to ultra-sonication for 30 minutes at a ratio of 1:3. The lowest result was determined in the P60 sample (42.794 mgGAE/g), which had 1:2 ratio of crude propolis content and was subjected to ultra-sonication for 60 minutes. In the fatty acid methyl ester compositions of the solutions, in addition to being rich in various fatty acid esters, the presence of cinnamic acid (2-Propenoic acid, 3-phenyl-) esters, which are naturally found in plant sources and are reported to have antibacterial activity, is noteworthy. The zone formation determined due to the inhibition effect was observed in pathogen bacteria with a density of approximately 106 and 105 log cfu/mL. The growth of pathogen microorganisms and lactic acid bacteria were determined by adding 3% and 5% of P10 sample to the liquid medium, which showed the best inhibition effect as well as the highest phenolic content. In the growth, Gram-negative E. coli, one of the pathogen microorganisms, maintained its viability longer than S. aureus, a Gram-positive. While E. coli showed 54.94% viability at the end of 24 hours at 3% contribution, this percentage ix was 20.90% at 5% contribution. At the end of 24 hours, these values for S. aureus were 43.59% and 20.90%, respectively. At the end of 48 hours, S. aureus completely lost its viability in 5% propolis supplementation. In lactic acid bacteria, although there was no zone formation in the disk diffusion method, Lpb. plantarum strain exhibited 43.59% and W. cibaria exhibited 50.24% viability percentage at the end of 48 hours at 5% supplementation. At the end of the study, it was concluded that the solvents and propolis concentration used in propolis extraction were effective, and the propolis ratio and the duration of the application were effective on antimicrobial activity.