Baskı sonrası temizlik yöntemlerinin eklemeli üretim zirkonyanın doğruluk ve kararlılığına etkisi
The effect of post-printing cleaning methods on the trueness and precision of additively manufactured zirconia
  1. Tez No: 988352
  2. Yazar: AYYÜCE NUR TEZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ESAD GÜVEN, PROF. DR. ALİ RIZA TUNÇDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zirkonya, Eklemeli Üretim, Digital Light Processing, Baskı Sonrası Temizleme, Doğruluk, Hassasiyet, Triple scan protocol, Zirconia, Additive Manufacturing, Digital Light Processing, Post-Printing Cleaning, Dimensional Trueness, Precision, Total Seating Positioning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Dijital Işık İşleme (DLP) tekniğiyle üretilen zirkonya restorasyonlarda baskı sonrası temizleme (PPC) solüsyonlarının (IPA ve su bazlı solüsyon) ve farklı yıkama sürelerinin (2, 3 ve 4 dakika) üretim doğruluğu (trueness), hassasiyeti (precision) ve uyum üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalışmada üst çene sağ birinci molar dişi temel alınarak oluşturulan kron tasarımı, DLP teknolojisi ile zirkonya esaslı fotopolimer reçineden üretilmiş ve iki farklı solüsyonla PPC uygulanmıştır. Tüm örneklerde tek aşamalı debinding–sinterleme protokolü kullanılmıştır. Trueness, precision ve TSP analizleri Geomagic Control X yazılımı ile gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler iki yönlü ANOVA ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulgular, temizleme solüsyonu türü ve temizleme süresinin tüm geometrik parametreler üzerinde anlamlı etkileri olduğunu göstermiştir (p<0.05). Su bazlı solüsyon, dış yüzey ve genel doğruluk açısından IPA'ya kıyasla daha iyi performans göstermiştir. En düşük doğruluk ve hassasiyet değerleri dört dakikalık PPC uygulanan gruplarda kaydedilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, daha kısa PPC süreleri (2–3 dakika) ve solvent seçiminin eklemeli üretim zirkonya restorasyonların geometrik stabilitesi üzerinde kritik bir rol oynadığı belirlenmiştir. Su bazlı solüsyonlar çevresel açıdan avantajlı olmakla birlikte, TSP açısından ek optimizasyon gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of post-printing cleaning (PPC) solutions (IPA and water-based solution) and different washing durations (2, 3, and 4 minutes) on the dimensional trueness, precision, and seating stability (Triple scan protocol – TSP) of zirconia crowns manufactured by Digital Light Processing (DLP) technology. Method: A full-contour crown designed on a maxillary first molar was produced using a zirconia-filled photopolymer resin. PPC was performed using two different solutions, followed by a one-step debinding–sintering protocol. Geometric analyses (trueness, precision, TSP) were conducted using Geomagic Control X, and statistical evaluation was performed using two-way ANOVA. Results: The results showed that the type of cleaning solution and the cleaning duration had statistically significant effects on all geometric parameters (p<0.05). The water-based solution demonstrated better external and overall trueness compared to IPA. However, higher TSP deviations were observed in the water-based groups, likely associated with residual surface film formation on the intaglio surface. The longest cleaning duration (4 minutes) resulted in the poorest trueness and precision values. Conclusion: In conclusion, shorter PPC durations (2–3 minutes) and appropriate solvent selection are critical for maintaining geometric accuracy in DLP-manufactured zirconia restorations. While water-based solutions offer environmental advantages, further optimization is required to improve seating stability.