Kronik pelvik ağrılı kadınlarda pelvik taban egzersizleri ile kombine edilen nefes egzersizlerinin klinik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the clinical effects of breathing exercises combined with pelvic floor exercises in women with chronic pelvic pain
- Tez No: 988399
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL DİDEM TAKİNACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Nefes egzersizleri, Breathing exercises
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kronik Pelvik Ağrılı (KPA) kadınlarda pelvik taban egzersizlerine eklenen nefes egzersizlerinin ağrı, Pelvik Taban Kas Aktivitesi (PTKA) ve psikososyal faktörler üzerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Katılımcılar randomize iki gruba ayrıldı ve 2 gün/hafta, 6 hafta boyunca PTE+NG'ye pelvik taban egzersizlerine eklenen nefes egzersizleri, PTEG'e pelvik taban egzersizleri verilerek takip edildi. Katılımcılar başlangıçta ve tedavi sonunda Vizüel Analog Skala (VAS), McGill Ağrı Ölçeği-Kısa Formu (MAÖ-KF), Yüzeyel Elektromiyografi (sEMG) ile PTKA ölçümü, Global Pelvik Taban Rahatsızlık Anketi (GPTRA), Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS-21), Pelvik Ağrı Etki Anketi (PAEA) ve Kısa Form-36 (SF-36) kullanılarak 2 kez değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi grupların VAS, PTKA ölçüm, GPTRA, PAEA, SF-36 ve DASS-21 skorlarının benzer olduğu bulundu (p>0,05). Her iki grupta, grup içi değerlendirmede KPA şikayetleri, MAÖ-KF, GPTRA, PAEA, SF-36 ve DASS-21 skorlarında anlamlı iyileşmeler saptanırken sEMG PTKA dinlenme aktivitesi, depresyon ve genel sağlık alt parametrelerinde sadece PTE+NG'de istatiksel anlamlı fark görüldü (p<0,05). Gruplar arası fark karşılaştırmalarında MAÖ-KF duyusal ve toplam puan, sEMG dinlenme aktivitesinde, PAEA ve SF-36 fiziksel rol güçlüğü ve genel sağlık alt parametrelerinde PTE+NG lehine istatiksel anlamlı fark bulundu (p<0,05). Sonuç: KPA'lı kadınlarda pelvik taban egzersizlerine eklenen nefes egzersizlerinin, duyusal ağrı, pelvik taban dinlenme aktivitesi ve yaşam kalitesi parametrelerini iyileştirmede daha etkili olduğu bulunmuştur. Nefes egzersizleri, KPA hastaların pelvik taban kaslarının relaksasyonu için pelvik taban rehabilitasyon programlarına kombine ve multimodal tedavi seçeneği olarak eklenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of breathing exercises combined with pelvic floor exercises on pain, pelvic floor muscle activity (PFMA) and psychosocial factors in women with chronic pelvic pain (CPP). Materials and Methods: Participants were randomly assigned to either breathing exercises combined with pelvic floor exercises (PFE+BG) or to either pelvic floor exercises (PFE). Participants were evaluated the beginning and the end of 6 weeks using Visual Analog Scale (VAS), Short Form of McGill Pain Scale (SF-MPS), PTMA measurement with sEMG, Global Pelvic Floor Discomfort Questionnaire (GPPDQ), Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21), Pelvic Pain Impact Questionnaire (PPIQ) and Short Form-36 (SF-36). Results: There were no significant differences between the groups in baseline VAS, PFMA, GPTRA, PPIQ, SF-36 and DASS-21 scores (p>0.05). In both groups, significant improvements were found in CPP, SF-MPS, GPPDQ, PPIQ, DASS-21 and SF-36 scores in the intragroup evaluation, while significant differences were found in sEMG resting activity, depression and general health subparameters only in PFE+BG (p<0.05). A statistically significant between-group difference was observed in SF-MPS sensory and total scores, sEMG resting activity, PPIQ and SF-36 physical role difficulty and general health subparameters favoring PFE+BG (p<0.05). Conclusion: Breathing exercises combined with pelvic floor exercises were found to be more effective in improving sensory pain, rest activity, and quality of life in women with CPP. Therefore, breathing exercises may be incorporated into pelvic floor rehabilitation programs as a complementary, multimodal treatment approach for the relaxation of the pelvic floor in CPP.