Obezitede periyodik kan basıncı ve endotel disfonksiyonu arasındaki ilişki
The relationship between periodic blood pressure patterns and endothelial dysfunction in obesity
  1. Tez No: 988414
  2. Yazar: FATMA NUR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Endokan, Endotel Disfonksiyonu, Obezite, Periyodik Sirkadiyen Kan Basıncı, Sirkadiyen Kan Basıncı, Endocan, Endothelial Dysfunction, Obesity, Periodic Circadian Blood Pressure, Circadian Blood Pressure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gece boyunca değişen nörohumoral etkiler, kan basıncında periyodik şekilde dalgalanmalar oluşturduğundan klasik dipper/nondipper ayrımı çoğu durumda yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada, obeziteli bireylerde ayaktan kan basıncı izlemi (AKBİ) verileri kullanılarak gece kan basıncının üç periyotta değerlendirilmesi, bu periyotların non-dipper/dipper davranış kombinasyonlarıyla periyodik sirkadiyen kan basıncı sınıflarının oluşturulması ve bu sınıfların endotelyal disfonksiyonla ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ek hastalığı bulunmayan 160 obeziteli birey dâhil edildi. AKBİ verilerine göre gece dönemi 20:00–00:00 (Periyot 1), 00:00–04:00 (Periyot 2) ve 04:00–08:00 (Periyot 3) şeklinde üç ayrı periyotta incelendi. Her periyotta dipper/non-dipper davranışı belirlendi ve periyot kombinasyonlarına göre sekiz fenotipik sınıf oluşturuldu. Endotelyal fonksiyon, karotis intima–media kalınlığı ve endokan düzeyleriyle değerlendirildi. Periyodik sınıflar ile endotel disfonksiyonu arasındaki ilişkiler çok değişkenli lojistik regresyon analizleriyle incelendi. Bulgular: Çalışma popülasyonumuzda endotel disfonksiyonu %38,7 oranında saptandı. Endotel disfonksiyonu olan hastalarda medyan Human ESM-1 düzeyi daha yüksek, periyodik sirkadiyen kan basıncı sınıflamasında 3. periyotta non-dipper patern baskın ve fenotipik sınıflamada sınıf E çoğunlukta izlendi. Sınıf E'de yer alan olgular, diğer sınıflardaki hastalara kıyasla daha yüksek karotis intima-media kalınlığına sahipti ve bu olgularda endotel disfonksiyonu oranı daha fazla izlendi. LASSO regresyon analizinde çok değişkenli lojistik regresyon modelinde; artmış yaş, artmış bel çevresi/boy oranı ve Sınıf E endotel disfonksiyonunu öngören bağımsız prediktörler olarak saptandı. Endotel disfonksiyonu varlığı ve sodyum düzeyi Sınıf E'yi öngören bağımsız prediktörler olarak belirlendi. Sonuç: Bulgularımız, çalışmamızdaki yeni kan basıncı sınıflamasının gece boyunca kan basıncındaki düzensizlikleri daha erken görünür kıldığını göstermektedir. Özellikle sabaha yakın dönemde non-paterninin baskın olarak izlenmesi ve tüm periyotlarda düşüşün bozulduğu Sınıf E grubunun, endotel disfonksiyonunu yansıtan göstergeler olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, periyodik değerlendirmenin obezitede kardiyovasküler risk belirlemede önemli bir ek katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Because neurohumoral influences fluctuate throughout the night, blood pressure exhibits periodic variations, making the conventional dipper/non-dipper classification insufficient in many cases. This study aimed to evaluate nocturnal blood pressure in three distinct periods using ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) data in individuals with obesity, to construct periodic circadian blood pressure classes based on combinations of dipper/non-dipper patterns across these periods, and to investigate the associations of these classes with endothelial dysfunction. Materials and Methods: A total of 160 individuals with obesity and without additional comorbidities were included in the study. According to ABPM data, the nocturnal period was divided into three intervals: 20:00–00:00 (Period 1), 00:00–04:00 (Period 2), and 04:00–08:00 (Period 3). Dipper/non-dipper behavior was determined for each period, and eight phenotypic classes were created based on combinations of these periods. Endothelial function was assessed using carotid intima–media thickness and endocan levels. The associations between periodic classes and endothelial dysfunction were analyzed using multivariable logistic regression models. Results: Endothelial dysfunction was detected in 38.7% of the study population. Patients with endothelial dysfunction had higher median Human ESM-1 levels; a dominant non-dipper pattern in the third nocturnal period; and a higher prevalence of Class E in the phenotypic classification. Individuals classified as Class E had higher carotid intima–media thickness compared with those in other classes, and a higher frequency of endothelial dysfunction was observed in this group. In LASSO regression–based multivariable logistic regression analysis, increased age, increased waist-to-height ratio, and Class E were identified as independent predictors of endothelial dysfunction. The presence of endothelial dysfunction and serum sodium levels were determined as independent predictors of Class E. Conclusion: Our findings indicate that the novel blood pressure classification used in this study allows earlier detection of nocturnal blood pressure irregularities. In particular, the predominance of a non-dipping pattern in the early morning hours and the complete loss of nocturnal decline across all periods in Class E appear to reflect endothelial dysfunction. These results suggest that periodic nocturnal blood pressure assessment may provide an important additional contribution to cardiovascular risk stratification in obesity.