Kriptografik fonksiyonlar ve insidans yapıları
Cryptographic functions and incidence structures
- Tez No: 988441
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER TUTDERE KAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Boolean fonksiyonları, Doğrusal fonksiyonlar, Boolean functions, Linear functions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Kriptografide önemli bir role sahip olan Boole ve vektörel fonksiyonların kodlama teorisi ve tasarım teorisinde birçok farklı uygulaması vardır ve bunun tersi de geçerlidir. Son zamanlarda bu fonksiyonların insidans yapıları, özellikle tasarımları üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu tezde, literatür incelenerek, kriptografik fonksiyonların tanım ve temel özellikleri ile birlikte, bu fonksiyonların insidans yapıları, özellikle kaybolan ve kaybolmayan düzlemleri ile ilgili bilinen sonuçlar, bir derleme olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Boolean and vectorial functions, which play an important role in cryptography, have many different applications in coding theory and design theory, and vice versa. Recently, many studies have been conducted on the incidence structures of these functions, especially their designs. In this thesis, by reviewing the literature, together with the definitions and fundamental properties of cryptographic functions, a survey of known results concerning incidence structures of these functions, in particular vanishing and non-vanishing flats, is presented.