CAD/CAM destekli geçici restorasyonların klinik olarak değerlendirilmesi
Clinical evaluation of CAD/CAM fabricated temporary restorations
  1. Tez No: 874582
  2. Yazar: ABDALLAH ALHAMSS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL NEMLİ, DOÇ. DR. ÖZGE PARLAR ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cad/Cam, Dental, Geçici, Klinik Çalışma, Restorasyon, Cad/Cam, Dental, In vivo, Temporary, Restoration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: CAD/CAM sistemi ve konvansiyonel yöntemle üretilen geçici restoratif materyaller arasındaki farkları, 3 aylık süre içerisinde klinik kriterler ışığında incelemektedir.Materyal ve Metod : Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi bölümüne başvuran hastalar içerisinden sağlıklı bireyler seçilmiştir. Hastaların yapılan radyografik ve klinik muayeneleri sonrası kron yapımı endikasyou olan dişler çalışmaya dahil edilmiş olup toplam 72 adet geçici kron yapılmış ve 3 aylık süre ile takip edilmiştir. Hastalar çalışmaya randomize olarak katılmıştır. Çalışmadaher gruptaki örnek sayısı 24 olmak üzere 3 grup vardır. CAD/CAM sistemi kullanarak üretilen gruplar; VitaCAD (VT) ve TelioCAD (TL) grupları iken konvansiyonel yöntemle üretilen Protemp (PR) gruptur. Tüm örnekler modifiye USPHS (United States Public Health Services) kriterleri, gingival indeksi ve plak indeksi kullanılarak değerlendirilmiştir.Dişlere su soğutması altında standart basamaklı diş kesimi yapılmıştır. Kesimi tamamlanan dişlerin geçici kronları uygun yöntemle üretildikten sonra geçici rezin simantasyonları yapılmıştır. Örnekler ilk seans, 2. hafta, 1. ay, 2. ay ve 3. ayda ilgili kriterler ışığında değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışma sonucunda TL grubunda kenar uyumu, renk uyumu, yüzey özelliği, plak indeksi ve gingival indeksi değerlerinde 3 aylık süre içerisinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış var iken, restorasyon kırığı, sekonder çürük ve post op hassasiyeti sonuçları istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. VT grubunda 3aylık süreç boyunca marjinal kenar renklemesi, yüzey özelliği ve plak indeksi değerlerinde istatisiksel olarak anlamlı bir bir artış variken, kenar uyumu, renk uyumu, postop hassasiyet ve gingival indeksi sonuçları istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. PR grubunda tüm sonuçlarda 3 aylık sürede istatistiksel olarak anlamlı bir artış vardır. Gruplar arası kıyaslamalarda VT grubu değerleri: kenar uyumu, renk uyumu, marjinal kenar renklenmesi ve yüzey özelliği kriterlerinde diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azdır. Restorasyon kırığı, sekonder çürük, post-op hassasiyet değerlerinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur.Plak ve gingival indeksi açısından değerlendirildiğinde VT ve TL gruplarından elde edilen değerler PR grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derece daha azdır. Sonuç: Bu çalışmadadeğerlendirilen kriterlerin ışığında, CAD/CAM destekli üretilen restorasyonlar konvansiyonel yöntemle üretilen restorasyonlara göre daha üstün klinik performans sergilemiştir. Ancak, VitaCAD materyalinin TelioCAD materyaline göre daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Tüm materyaller 3 aylık süreçte sağ kalım açısından başarılıdır. Uzun süreli geçici restorasyon ihtiyacı olan klinisyenler CAD/CAM geçici restorasyonları güvenle tercih edebilir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study is to evaluate the differences between temporary restorative materials fabricatedby the CAD/CAM system and conventional methods according to clinical criteria within a 3-months period.Materials and Methods: In this study, patients applied to the Prosthodontics Department of Gaziantep University Faculty of Dentistry. Healthy individuals were selected. After the radiographic and clinical examinations of the patients, teeth with an indication for the crown were included in the study, and a total of 72 temporary crowns were fabricated and followed for 3 months. Patients participated in the study randomly. There are 3 groups in the study, with the number of samples in each group being 24. Groups fabricated using CAD/CAM (Dentsply Sirona, USA) system are: VitaCAD (VT) (VITA Zahnfabrik, Germany) group and TelioCAD (TL) (Ivoclar Vivadent ,Liechtensten.) group. Protemp (PR) (3M ESPE USA) group fabricated by conventional method. All samples were evaluated using modified USPHS (United States Public Health Services) criteria, gingival and plaque indexes. The chamfer finish line was performed for preparation. The samples were evaluated in according the criteria at the first session, 2nd week, 1st month, 2nd month and 3rd month.Results:In 3 months while the results of edge compatibility, color compatibility, surface feature, plaque index and gingival index values are statistically significant increases in the TL group, there is no statistically significant difference in the results of restoration fracture, secondary caries and post-operative sensitivity. In the period of 3 monthswhile the results of marginal edge coloration, surface feature and plaque index values are statistically significant increases in the VT group, there is no statistically significant difference in the results of marginal adaptation, color compatibility, postoperative sensitivity and bleeding index. All results are statistically significant in the Pr group. In comparisons between groups: VT group values are statistically significantly lower than other groups in edge harmony, color harmony, marginal edge coloration and surface feature criteria. There is no statistically significant difference between the groups in restoration fracture, secondary caries, and post-operative sensitivity values. When evaluated in terms of plaque and gingival index, the values obtained from the VT and TL groups are statistically significantly lower than the PR group.Conclusion: According to the criteria evaluated in this study, CAD/CAM fabricated restorations showedbetter clinical performance compared to conventionally fabricated restorations. However, it has been observed that the VitaCAD material is more successful than the TelioCAD material. All materials are successful in terms of survival rate in the 3 months period. Clinicians who need long-term temporary restorations can safely choose CAD/CAM temporary restorations.