Ülkemizde inhalasyon yoluyla tüketilen bazı bitkilerin adli toksikolojik yönden araştırılması
Forensic toxicological investigation of some plants consumed by inhalation in our country
  1. Tez No: 988543
  2. Yazar: FATMA BEZİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Farmasötik Toksikoloji, Kimya, Forensic Medicine, Pharmaceutical Toxicology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adli toksikoloji, Gaz kromatografisi, Termal parçalanma, Forensic toxicology, Gas chromatography, Thermal degradation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de inhalasyon yoluyla kullanılan bazı bitkilerin (adaçayı, defne ve üzerlik) termal koşullara maruz kaldıklarında açığa çıkan bileşiklerin adli toksikolojik açıdan değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Kuru bitki materyalleri önce metanol ile ekstrakte edilerek, ardından laboratuvar ortamında geliştirilen bir piroliz düzeneği ile sigara formuna dönüştürülüp yakılmış; ortaya çıkan uçucu bileşenler vakum altında çözücüye hapsedilmiştir. Elde edilen örnekler hem türevsiz hem de türevlendirme sonrası GC-MS cihazında analiz edilmiştir. Analizlerde, bazıları sinir sistemi üzerinde etkili, irritan veya potansiyel karsinojenik özellik gösteren çok sayıda bileşik tanımlanmıştır. Özellikle türevlendirme sonrası analizlerde, polar ve termal bozunmaya eğilimli bileşiklerin tayininde önemli artış sağlanmıştır. Bulgular,“doğal”bitki kullanımının her zaman güvenli olmadığını ortaya koymakta ve geleneksel uygulamaların kontrollü ortamda toksikolojik analizlerle değerlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, adli toksikoloji alanında inhalasyon yoluyla kullanılan bitkilerin piroliz ürünlerinin belirlenmesine yönelik analitik bir model sunmakta ve bu bitkilerin sağlık üzerindeki potansiyel risklerini bilimsel olarak belgelemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify and toxicologically evaluate several plants commonly used via inhalation in Turkey, including Salvia officinalis (sage), Laurus nobilis (bay leaf), and Peganum harmala (Syrian rue). Dried plant materials were first extracted with methanol and directly analyzed. Subsequently, samples were subjected to a custom-designed pyrolysis setup simulating smoking conditions, and the resulting volatile emissions were trapped in an intermediate solvent under vacuum. The extracts were analyzed using GC-MS both before and after derivatization to enhance the detection of thermally labile and polar compounds. The GC-MS analyses revealed a wide array of compounds, including irritants, neuroactive agents, and potential carcinogens such as aromatic aldehydes, nitrogen-containing heterocycles, and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs). Post-derivatization analysis significantly improved the identification of compounds otherwise undetectable in their native forms. The findings emphasize that so-called“natural”products are not inherently safe, particularly when subjected to combustion and inhalation. This work offers an analytical approach to characterizing inhaled plant materials and provides forensic toxicology with a novel methodology for assessing the chemical risks associated with thermally altered herbal substances. It underscores the importance of regulated evaluation of traditional practices through modern toxicological methods.