Kahramanmaraş ilinde tüketicilerin beslenme ve gıda güvenliği konusunda farkındalık düzeylerinin belirlenmesi
Determination of awareness levels of consumers on nutrition and food sefety in Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 988675
  2. Yazar: EMİNE MERVE KUNDAKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA GANİYUSUFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, Sağlıklı beslenme, Temel gıda ürünleri, Mindfulness, Healthy nutrition, Basic food products
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinde tüketicilerin beslenme ve gıda güvenliği konusunda farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın verilerini, Kahramanmaraş ili içerisinde yaşayan farklı demografik özelliklere sahip 384 yetişkin bireyle yapılan anket çalışması oluşturmuştur. Anket formu beş (5) bölümden oluşmuştur; tüketicilerin sosyo-demografik özellikleri, satın almada dikkat edilen unsurlar, evde yapılan uygulamalar, gıda satın alırken dikkat edilen kriterlerdir. Tüketicilerin gıda/gıda güvenliği ile ilgili bilgi ve bilinç düzeylerinin saptanmasına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 ve Data Beeg 1.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla güvenilirlik analizi yapılmıştır. Kullanılan verilerin normal dağılıma uygunluğu test edilmiştir. Sonuç olarak gıda güvenliği konusunda bilinçli olan tüketicilerin mutfaktaki yanlış uygulamalarına yönelik verdiği cevaplar ile alışverişlerde bilgileri doğrultusunda değil gelişi güzel alışveriş yaptıkları anlaşılmıştır. Bu sonuçlar bize gıda güvenliği kavramının bilgi ve uygulama alanı ile birleştirildiğinde gıda güvenilirliği sağlanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the level of awareness among consumers in Kahramanmaraş province regarding nutrition and food safety. The data for the study was collected through a survey conducted with 384 adults with different demographic characteristics living in the province of Kahramanmaraş.The survey form consists of five (5) sections: consumers' socio-demographic characteristics, factors considered when making purchases, practices carried out at home, and criteria considered when purchasing food.A face-to-face interview technique was used to conduct a survey to determine consumers' views on identifying their level of knowledge and awareness regarding food/food safety.The data obtained in the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 and DataBeeg 1.0 software. Descriptive statistical methods were used when evaluating the data (number, percentage, mean, standard deviation).A reliability analysis was conducted to test the reliability of the scales. The normality of the data used has been tested. As a result, it has been understood that consumers who are conscious about food safety respond to incorrect practices in the kitchen but do not shop according to their knowledge, instead shopping randomly. These results show us that food safety can be ensured when the concept of food safety is combined with the fields of knowledge and application