Gelenekselden güncele mono baskı teknikleri
Monotype printing techniques from traditional to contemporary art
  1. Tez No: 988763
  2. Yazar: İRFAN KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mono Baskı, Baskı Teknikleri, Resim, Atık Malzeme, Monotype, Printmaking Techniques, Painting, Waste Material
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
Amaç: Mono baskı tekniğinin geleneksel ve güncel yönlerini teknik olarak inceleyerek bu alandaki bilgi eksikliğini gidermeyi amaçlayan bu çalışma, SYL-2024-14113 proje no ile Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ofisi tarafından desteklenmiştir. Mono baskı, her baskının özgün olması ve sanatçının yaratıcı ifade olanaklarını genişletmesi bakımından çağdaş sanat pratiklerinde dikkat çekici bir konuma sahiptir. Teknik özellikleri, tarihsel gelişimi ve farklı yüzeylerdeki uygulamaları ele alınarak sanatçılar, eğitmenler ve sanatseverler için erişilebilir bir kaynak oluşturulması hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırmada nitel yöntem çerçevesinde değerlendirilmiş olup geleneksel ve yenilikçi uygulamalara yer verilmiştir. Köpük tabak, plastik poşet gibi atık materyallerin yanı sıra geleneksel olarak Additive (Eklemeli), Readditive (Çıkarmalı) ve Trace (İz Bırakma) Monotype teknikleri değerlendirilmiştir. Şablon yöntemiyle biçimsel kontrol sağlanmış; atık ve doğal malzemelerle farklı dokular araştırılmıştır. Bulgular: Dokusal özellikleri farklı malzemelerle yapılan baskılarda materyalin görsel etkiyi belirgin biçimde etkilediği gözlemlenmiştir. Cam, plastik gibi pürüzsüz yüzeylerde renkler daha net, karton ve tetrapak gibi dokulu yüzeylerde ise daha yumuşak etkiler elde edilmiştir. Plastik poşet gibi esnekliği bulunan yüzeylerde ise alan kontrolü sınırlı olsa da serbest lekeler ve soyut kompozisyonlarda katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Mono baskı tekniğinin, diğer baskı resim disiplinleri arasında sanatçının ya da uygulayıcının yaratıcılığına bağlı olarak her türlü malzeme ile çalışılabilir olması açısından önemli bir eğitsel potansiyele sahip olduğu tespit edilmiştir. Baskı için kullanılacak malzemenin niteliğine bağlı olarak okul öncesi de dâhil olmak üzere her seviyede öğrenciye yönelik uygulanabilirliği söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the artistic and practical aspects of the monotype technique and to address the lack of knowledge in this field. Monotype holds a notable position in contemporary art practices due to its uniqueness in each print and its ability to expand the artist's creative expression. By exploring its technical features, historical development, and applications on various surfaces, the study seeks to provide an accessible resource for artists, educators, and art enthusiasts. Method: A qualitative research approach was adopted, incorporating both traditional and innovative practices. Materials such as glass and plastic bags were used alongside Additive, Readditive, and Trace Monotype techniques. Formal control was achieved through stencil use, and diverse textures were explored using waste and natural materials. Acrylic, gouache, and watercolor paints were applied on coated paper and cardboard to enhance visual variety. Findings: It was observed that the material significantly influenced the visual impact of the prints. Glass surfaces yielded sharper colors, while cardboard and tetrapak produced softer textures. Although line control was limited on flexible surfaces like plastic bags, unique textures emerged in abstract compositions. In stencil printing, the use of spray paint and sponges highlighted qualities such as transparency and fluidity. Conclusion: With its artistic and educational potential, the monotype technique aims to contribute to the establishment of a knowledge hub in Türkiye.