Gözetim toplumunun tarihsel gelişimi: Mahremiyetin dönüşümü
The historical development of the surveillance society: The transformation of privacy
  1. Tez No: 988772
  2. Yazar: YAĞMUR BAYİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Gözetim, Mahremiyet, Panoptikon, Kişisel veri, Surveillance, Privacy, Panopticon, Personal data
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Gözetim toplumu, bireylerin yaşamlarının her alanında denetime tabi tutulduğu bir sosyal düzeni ifade etmektedir. Bu çalışmada, gözetim olgusunun tarihsel süreçteki gelişimi ve bunun mahremiyet üzerindeki etkileri ele alınmaktadır. Bu tezde, gözetim toplumunun tarihsel gelişimi ve mahremiyetin dönüşümü incelenirken, bireylerin bu dönüşümde nasıl özne ve nesne haline geldiği analiz edilmektedir. Ayrıca, modern gözetim sistemlerinin mahremiyet üzerindeki etkileri ele alınarak, gelecekte bu dinamikler arasında nasıl bir denge kurulabileceği sorusu tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The surveillance society refers to a social order in which individuals are subjected to monitoring in every aspect of their lives. This study examines the historical development of the phenomenon of surveillance and its impact on privacy. In this thesis, the historical evolution of the surveillance society and the transformation of privacy are analyzed, focusing on how individuals have become both subjects and objects within this transformation. Additionally, the effects of modern surveillance systems on privacy are discussed, and the question of how a balance can be established between these dynamics in the future is explored.