VII-IX. yüzyıllarda Avarlar
Avars in the VII-IX centuries
  1. Tez No: 988810
  2. Yazar: HARUN KONURALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYSEL ILGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Avarlar, Bizans İmparatorluğu, Eski Türkler, Franklar, Avars, Byzantine Empire, Old Turks, Franks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Avarlar, Türkistan bölgesinden hareket ederek 558 yılında Doğu Avrupa'ya gelmiş, ardından 568'de Gepidlerden aldıkları Karpat Havzası'nı 250 yıl boyunca kağanlık merkezleri hâline getirmişlerdir. Doğu Roma ve Franklarla girdikleri mücadelelerde sağladıkları üstünlükle, 626 yılına kadar Avrupa'da eşsiz bir hâkimiyet kurmuşlardır. Doğu Roma İmparatorluğu'nu baskı altına alarak, yıllık vergi olarak adlandırılabilecek çeşitli hediyeler almışlardır. Ancak, 626'da İstanbul Kuşatması sırasında yaşadıkları mağlubiyet, itibar ve güç kaybını da beraberinde getirmiştir. Bunun üzerine, 631 yılında Avarlara bağlı olan Bulgarlar, tahtın kendilerine ait olduğunu iddia ederek isyan etmişler; fakat isyan bastırılmıştır. 788 yılından itibaren Franklarla uzun süreli bir mücadeleye başlamışlar; ancak mağlup olarak siyasi otoritelerini kaybetmişlerdir. Frank savaşları sonrasında ise bazıları Hristiyanlığı kabul etmiş; bir kısmı kağanlık yıkıldıktan sonra Bulgarlara, 907 yılından sonra ise Macarlara katılarak, kaynaklarda son olarak 874 yılında görülen“Avar”adını kullanmayı bırakmışlardır. Avarlar, sadece siyasi ve askeri güçleriyle değil, ayrıca Karpat Havzası'nda, Macaristan, Avusturya, Slovakya, Hırvatistan, Sırbistan ve Romanya'da 60.000'den fazla buluntu bırakarak bölgenin maddi kültüründe derin izler bırakmışlardır. Bu izleri, Avar kültürünü ve sosyal hayatını yansıtan en önemli olgulardan biri olan kurganlar aracılığıyla bırakmışlardır. Askerî açıdan Doğu Roma'yı derinden etkilemişler; onlar da kendi ordularında Avarların taktik ve stratejilerini uygulamaya çalışmışlardır. Askeri teknoloji bakımından demir üzengi ve uzun mızrağı Avrupa'ya getirmişlerdir. Sonrasında, Avrupa ve Doğu Roma'da demir üzengi süvari birliklerinin standart ekipmanı hâline gelmiştir. Bu tez çalışmasında, Avarların Karpat Havzası'ndaki tarihinin siyasi, askeri ve kültürel boyutunun incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Avars, originating from the Turkestan region, arrived in Eastern Europe in 558 and subsequently made the Carpathian Basin, which they seized from the Gepids in 568, the center of their khanate for 250 years. Through their victories over the Eastern Roman Empire and the Franks, they established unparalleled supremacy in Europe until 626. They put pressure on the Eastern Roman Empire, compelling it to send them annual tributes disguised as gifts. However, their defeat during the siege of İstanbul in 626 led to a loss of prestige and power. Consequently, in 631, the Bulgars under Avar rule rebelled, claiming the throne, but the uprising was suppressed. From 788 onward, they engaged in prolonged conflicts with the Franks, ultimately suffering defeat and losing their political authority. After the Frankish wars, some Avars adopted Christianity, while others joined the Bulgars following the collapse of the khanate, and later, after 907, the Magyars. They ceased to use the name“Avar,”which was last recorded in sources in 874. The Avars left a profound mark on the material culture of the Carpathian Basin, in Hungary, Austria, Slovakia, Croatia, Serbia, and Romania, not only through their political and military power but also by leaving behind more than 60,000 artifacts. These traces are most evident in the kurgans, one of the most significant features reflecting Avar culture and social life. Militarily, they deeply influenced the Eastern Roman Empire, which even sought to adopt Avar tactics and strategies within its own armies. In terms of military technology, the Avars introduced the iron stirrup and long lance to Europe, after which the iron stirrup became standard equipment for cavalry units across Europe and within the Eastern Roman Empire. This thesis aims to examine the political, military, and cultural aspects of the Avars history in the Carpathian Basin.