Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu planlanan hastalarda greft kalınlığının tahmininde antropometrik ve MRG ölçümlerinin rolü
The role of anthropometric and MRI measurements in predicting graft thickness in patients scheduled for anterior cruciate ligament reconstruction
- Tez No: 988920
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SERHAT YANIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: ÖÇB rekonstrüksiyonu, hamstring otogrefti, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), kesit alanı, greft kalınlığı, öngörü, Anterior cruciate ligament reconstruction, hamstring autograft, magnetic resonance imaging, cross-sectional area, graft diameter, prediction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hamstring otogrefti ile yapılan ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonlarında, preoperatif dönemde elde edilen antropometrik ölçümler ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme parametreleri kullanılarak greft kalınlığının tahmin edilebilirliğini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2023–2025 yılları arasında ÖÇB rekonstrüksiyonu uygulanan 91 hasta (76 erkek, 15 kadın) dahil edilmiştir. Tüm ölçümler ameliyattan bir gün önce aynı araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Uyluk uzunluğu, spina iliaka anterior superior (SİAS) ile patella üst sınırı arası mesafe olarak ölçülmüştür. MR incelemeleri 1.5 Tesla cihazlarda T2 ağırlıklı aksiyel sekanslar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Semitendinozus (ST) ve gracilis (GR) tendonlarının kesit alanları (cross-sectional area, CSA), çevre kas ve yağ dokularının dışlandığı serbest ilgi alanı (region of interest, ROI) tekniği ile tendon konturlarının manuel olarak çevrelenmesi yoluyla dijital olarak hesaplanmıştır. ST ve GR kesit alanlarının farklı biyomekanik katkılarını yansıtmak amacıyla ağırlıklı bir MRG indeksi oluşturulmuştur: MR CSA_indeks = 5×CSA-ST + CSA-GR. MR CSA_total, ağırlıklı indeks ve greft kalınlığı arasındaki ilişkiler korelasyon, Receiver operating characteristic (ROC) ve çoklu doğrusal regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Ortalama greft kalınlığı 8.15 ± 0.9 mm, MR CSA-ST 12.81 ± 2.79 mm² ve MR CSA-GR 7.32 ± 2.02 mm² olarak saptanmıştır. Greft kalınlığı ile MR CSA-ST arasında yüksek düzeyde (r=0.731; p<0.001), MR CSA-GR ile orta düzeyde (r=0.444; p<0.001), uyluk uzunluğu ile zayıf düzeyde (r=0.31; p<0.01) pozitif korelasyon saptanmıştır. Çoklu regresyon analizinde yalnız MR CSA-ST (B=0.19; p<0.001) ve uyluk uzunluğu (B=0.031; p=0.044) bağımsız belirleyiciler olarak kalmıştır. Ağırlıklı indeks modeli greft kalınlığı varyansının %52'sini açıklamış ve greft kalınlığı (mm) = 5.12 + 0.045 × (5×CSA-ST + CSA-GR) regresyon formülü elde edilmiştir. Sonuç: MR CSA-ST ve uyluk uzunluğu greft kalınlığının en güçlü belirleyicileridir. Ayrıca geliştirilen 5ST + GR ağırlıklı MR indeksi, greft kalınlığını ix tahmin etmede literatürdeki antropometrik modellerden daha yüksek doğruluk sağlamıştır. Greft kalınlığı (mm) = 5.12 + 0.045 × (5×CSA-ST + CSA-GR) regresyon modeli elde edilmiştir. MR CSA-total ≥18.5 mm² olan hastalarda ≥8 mm greft elde edilme olasılığı belirgin şekilde artmaktadır. MRG tabanlı kesit alanı ölçümleri greft yetersizliği riskini preoperatif dönemde öngörmede güvenilir ve klinik olarak uygulanabilir bir yöntemdir. Özellikle 8 mm'nin altındaki yetersiz greft kalınlığı, cerrahi sonrası artmış greft yetmezliği, tekrar rüptür ve erken revizyon riskleri ile doğrudan ilişkili kritik bir faktördür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the predictability of graft thickness in ACL reconstructions using hamstring autografts, using anthropometric measurements and magnetic resonance (MR) imaging parameters obtained in the preoperative period. Materials and Methods: Ninety-one patients (76 males, 15 females) who underwent ACL reconstruction between 2023 and 2025 were included. Thigh length was measured as the distance between the Spina iliaca anterior superior (SIAS) and the upper border of the patella. MRI scans were obtained using 1.5-Tesla systems with axial T2-weighted sequences. The CSA of the ST and GR tendons were digitally calculated by manual free-ROI contouring, excluding the surrounding muscle and adipose tissue. To reflect the stronger biomechanical influence of the ST tendon, a weighted MRI MR_CSA_index index = was 5×CSA-ST created as + follows: CSA-GR. The relationships among MR CSA-total, the weighted index, and intraoperative graft diameter were evaluated using correlation analyses, ROC analysis, and multiple linear regression. Results: The mean graft diameter was 8.15 ± 0.9 mm, the mean MR CSA-ST was 12.81 ± 2.79 mm², and the mean MR CSA-GR was 7.32 ± 2.02 mm². Graft diameter showed a strong correlation with MR CSA-ST (r=0.731; p<0.001), a moderate correlation with MR CSA-GR (r=0.444; p<0.001), and a weak correlation with thigh length (r=0.31; p<0.01). In multiple regression analysis, only MR CSA-ST (B=0.19; p<0.001) and thigh length (B=0.031; p=0.044) remained significant independent predictors. The weighted index model explained 52% of the variance in graft thickness, and the regression formula Graft thickness (mm) = 5.12 + 0.045 × (5×CSA-ST + CSA-GR) was obtained. Conclusion: MR CSA-ST and thigh length are the most reliable predictors of hamstring graft diameter. The newly developed 5ST + GR weighted MRI index demonstrated higher predictive accuracy than traditional anthropometric models. A total MR CSA ≥18.5 mm² significantly increases the likelihood of obtaining a graft ≥8 mm. MRI-based tendon CSA assessment is a practical, reproducible, and noninvasive xi method for preoperative prediction of graft insufficiency. Insufficient graft thickness, especially below 8 mm, is a critical factor directly associated with increased postoperative graft failure, re-rupture, and early revision risks.