Hastanemizde koroner arter bypass greftleme cerrahisi yapılan hastalarda cerrahi alan enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of surgical site infections in patients undergoing coronary artery bypass grafting surgery at our hospital
- Tez No: 988933
- Danışmanlar: PROF. DERYA ÖZTÜRK ENGİN, DR. ŞENAY ELBASAN OMAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass greftleme, cerrahi alan enfeksiyonları, mortalite, enfeksiyon kontrolü, Coronary artery bypass grafting, surgical site infections, mortality, infection control
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tıp alanındaki ilerlemeler ile birlikte çok sayıda hastaya koroner arter bypass greftleme (CABG) operasyonu yapılmakta, operasyon sonrası gelişen cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) morbidite ve mortaliteye neden olabilmektedir. Bu çalışmada, hastanemiz Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde CABG operasyonu sonrası gelişen CAE insidansı, risk faktörleri ve mikrobiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmamız Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde Ocak 2021- Nisan 2025 tarihleri arasında yapıldı. CABG uygulanan 559 hasta retrospektif olarak incelendi. CAE gelişimine etki eden risk faktörleri ve mortaliteye etkileyen faktörler istatistiksel olarak değerlendirildi. P <0.05 olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Anlamlı çıkan değişkenler içinp çok değişkenli regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: CABG sonrası 48 hastada (%8,5) CAE gelişti. Enfeksiyonların %81,3'ü yüzeyel insizyonel CAE olup, %60,4'ü primer, %20,8'i sekonder idi. Derin insizyonel CAE %18,8 oranında görüldü. CAE olan hastalarda mortalite %8,3 idi. En sık izole edilen patojenler koagülaz-negatif stafilokoklar (%23,3), Klebsiella spp. (%13,3) ve Pseudomonas aerugiosa türleri (%13,3) idi. Toplam mortalite oranı %4,7 olarak belirlendi. Multivaryant analize göre uzamış hastane yatışı CAE için, uzamış mekanik ventilasyon süresi ise mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Sonuç: CABG operasyonu sonrası enfeksiyon gelişimini en aza indirmek için CAE gelişimine neden olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin eksiksiz uygulanması gerekir. CABG operasyonu sonrası mekanik ventilasyon süresini mümkün olduğu kadar kısa tutmak mortaliteye olumlu katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: With advances in the field of medicine, coronary artery bypass grafting (CABG) is being performed on a large number of patients, and surgical site infections (SSIs) developing postoperatively can lead to morbidity and mortality. This study aimed to evaluate the incidence, risk factors, and microbiological characteristics of SSIs following CABG surgery at our hospital's Cardiovascular Surgery Clinic. Materials and Methods: Our study was conducted at the Cardiovascular Surgery Clinic of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between January 2021 and April 2025. A total of 559 patients who underwent CABG were retrospectively reviewed. Risk factors affecting SSI development and factors influencing mortality were statistically evaluated. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Multivariate regression analysis was used fort he variables that werw found to be statistically significant. Results: SSI developed in 48 patients (8,5%) after CABG. Superficial incisional SSIs constituted %81,3 of the infections, with 60,4% being primary and 20,8% secondary. Deep incisional SSI was observed in 18.8% of cases. Mortality among patients with SSI was 8,3%. The most frequently isolated pathogens were coagulase-negative staphylococci (23,3%), Klebsiella spp. (13,3%), and Pseudomonas aeruginosa (13,3%). The overall mortality rate was 4,7%. According to multivariate analysis, prolonged hospital stay was identified as an independent risk factor for SSI, while prolonged mechanical ventilation duration was an independent risk factor for mortality. Conclusion: To minimize the development of infections after CABG surgery, it is essential to identify potential risk factors for SSI and fully implement infection control measures. Keeping the duration of mechanical ventilation as short as possible post-CABG will positively contribute to reducing mortality.