Pediatrik psoriasis hastalarının epidemiyolojik ve klinik olarak değerlendirilmesi
Epidemiological and clinical evaluation of pediatric psoriasis
- Tez No: 484629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ŞULE AFŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, klinik, pediatrik psoriasis, Epidemiology, clinical, pediatric psoriasis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Psoriasis komorbiditeleri olan kronik, tekrarlayıcı, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Psoriasis her yaşta görülebilmekle birlikte hastalık ile ilgili epidemiyolojik ve klinik bilgiler daha çok erişkin psoriasis hastalarında tanımlanmıştır. Bu prospektif çalışmada pediatrik psoriasis hastalarının epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya psoriasisis tanısı almış 52 pediatrik hasta alındı. Hastaların sosyodemografik ve klinik bilgileri kaydedildi, etyopatogeneze ve klinik seyir takibine yönelik tetkikleri değerlendirildi. Hastaların Psoriasis Alan Şiddet indeksi (PASI), Tırnak Psoriasisi Şiddet İndeksi (NAPSI) ve Vücut Yüzey Alanı (VYA) değerleri hesaplandı. Bulgular: Elli iki pediatrik psoriasis hastasının 32'si (%61) kız, 20'si (%39) erkekti. Kız/erkek oranı=1,6:1 olarak bulundu. Ortalama yaş 11.0±4,9, ortalama hastalık süresi 36.6±40,2 ay, ortalama hastalık başlangıç yaşı 8.02±3,98 olarak bulundu. Hastaların %17,3'ünde birinci veya ikinci derece ailesel psoriasis öyküsü mevcuttu. Hastalarda tutulan deri alanı 25 (%48,1) hastada %5 ve altında, 8 (%15,4) hastada %6-10, 19 (%36,5) hastada ise %10'un üstünde olarak saptandı. PASI ortalaması 4.92±5,47 olarak saptandı. En sık görülen klinik tip olarak plak psoriasis (%63.4), ikinci sıklıkta saçlı deri psoriasisi (%17,3) izlenmekteydi. En sık tutulan anatomik bölge saçlı deri (%53,8) olup bunu bacaklar (%42,3) izlemekteydi. Hastaların %15.4'ünde tırnak tutumu vardı ve pitting (%53,3) en sık görülen tırnak bulgusuydu. Hastaların %69,2'sinde pruritus, %59,6'sında köbnerizasyon mevcuttu. Hastaların %44.2'sinde bir presipitan faktör saptandı. Hastaların %21.1'inde komorbidite mevcuttu. Hastaların %67.3'ü topikal tedavi, %59.6' sının ise sadece monoterapi olarak topikal tedavi, %7.6'sının ise sistemik tedavi ve/veya fototerapi aldığı ve %17'sinin hiç tedavi almadığı görüldü. Sonuç: Bulgularımızdaki kız cinsiyet baskınlığı, plak psoriasisin en sık kliniktip olarak görülmesi, psoriatik artrit ve eritrodermik psoriasisin görülmemesi, guttat psoriasis ile enfeksiyonların ilişkisi, en sık saçlı deri tutulumu, tırnak tutulum oranı, tırnak tutulumunda en sık pitting bulgusunun izlenmesi, pruritusun sık eşlik etmesi ve tedavi için en sık topikal tedavi tercihi diğer çalışmalar ile uyumluydu. Komorbidite oranının düşük olması ve yüksek köbnerizasyon oranı diğer çalışmalardan farklıydı.
Özet (Çeviri)
Background: Psoriasis is a chronic, recurrent inflammatory skin disease with comorbidities. Although psoriasis can be seen at all ages, epidemiological and clinical data about the disease have been mostly described in adult psoriasis patients. The aim of this prospective study was to comprehensively evaluate the epidemiological and clinical features of pediatric psoriasis patients. Material and Methods: Fifty-two pediatric patients diagnosed with psoriasis were included in the study. The sociodemographic and clinical data of the patients were recorded and their analyses intented for etiopathogenesis and clinical follow-up were evaluated. Psoriasis Area Severity Index (PASI), Nail Psoriasis Severity Index (NAPSI) and Body Surface Area (BSA) values were calculated. Results: Of total 52 pediatric psoriasis patients, 32 (61%) were female and 20 (39%) were male. The female to male ratio was 1.6: 1. The mean age was 11.0 ± 4.9 years, the mean disease duration was 36.6 ± 40.2 months and the mean age of disease onset was 8.02 ± 3.98 years. Of the patients, 17.3% had family history for psoriasis in first or second degree relatives extent of skin involvement. The extent of skin involvement of the patients were 5% or less in 25 (48,1%) patients, 6-10% in 8 (15,4%) patients and more than 10% in 19 (36,5%) patients. The mean PASI score was found as 4.92 ± 5.47. Plaque psoriasis (63.4%) was the most common clinical type followed by scalp psoriasis (17.3%) secondly. The most frequently affected anatomic reagon was scalp (53.8%) followed by legs (42.3%). Nail involvement was present in 15.4% of the patients and pitting (53.3%) was the most common nail finding. Of the patients, 69.2% had pruritus and 59.6% had koebnerization. A precipitant factor was established in 44.2% of the patients. Comorbidities were present in 21.1% of the patients. Of the patients, 67.3% were prescribed with topical treatment and 59.6% received topical treatment as monotherapy only, 7.6% received systemic and/or phototherapy, and 17% received no treatment. Conclusion: The female predominance, the frequency of plaque psoriasis as the most common clinical type, the absence of psoriatic arthritis and erythrodermic psoriasis, the association of guttate psoriasis with infections, the frequent scalp involvement, the rate of nail involvement, the frequency of pitting as nail finding, frequent coexistence of pruritus, and the preponderance of topical treatment use were compatible with other studies. The low rate of comorbidities and the high rate of koebnerization differed from other studies.