Fetal gelişme geriliği ya da diyabeti olan gebelerde postpartum depresyon riskinin araştırılması
Investigation of the risk of postpartum depression in pregnant women with fetal growth restriction or diabetes
  1. Tez No: 988961
  2. Yazar: DORUK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YENER, DR. CAN ÜYÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, İntrauterin Fetal Gelişme Geriliği, Postpartum Depresyon, Gestational Diabetes, İntrauterine Growth Restriction, Postpartum Depression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Doğum sonrası depresyon, doğumun en yaygın komplikasyonlarından biri olup, genellikle yeterince teşhis edilmemekte ve tedavi edilmemektedir. Gestasyonel Diyabetes Mellitus/ Diyabetes Mellitus (GDM/DM) veya Intrauterin Fetal Gelişim Geriliği (IUGR) ile komplike olan gebelikler gebenin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Depresyonun olası riskleri için çeşitli faktörler tanımlanmıştır ve depresyonun bazı olumsuz perinatal sonuçlara yol açtığı kanıtlanmıştır. Bu çalışmadaki amacımız, sağlıklı kontrol gebelerle, gebeliği GDM/DM ya da IUGR ile komplike olanları postpartum depresyon açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif ve tanımlayıcı anket çalışma, 01 Ocak–01 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde doğum yapan gebeliğinde İUGR, GDM, DM ve miadında doğum yapmış sağlıklı gebeliği olan hastalar ile görüşülerek doğumundan 1 ay sonra hastaların Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeğini (EDPÖ) doldurmaları istenecektir. Çalışmaya 84 kontrol hasta grubu, IUGR ile komplike 85 hasta ve GDM/DM'li olan 73 hasta dahil olmak üzere toplam 242 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri (yaş, kilo, boy, doğumdan önceki çocuk sayısı v.b) hastanemiz elektronik bilgi sisteminden alınmıştır. Eksik bilgiler ise ölçek formu doldurulurken tamamlanmıştır. Yapılan çalışmada ölçek puanına göre 13 ve üzerinde puan alanlar depresif kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %32.6'sında EDPÖ'ye göre postpartum depresyon saptandı. GDM/DM grubundaki hastaların postpartum depresyon puanları IUGR grubuna göre daha yüksek bulundu (p<0.05). GDM/DM ile kontrol ve İUGR – kontrol grupları arasında postpartum depresyon puanları bakımından fark bulunmadı (p>0.05). Bebekleri yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) yatan annelerde postpartum depresyon daha sık izlendi (p<0.01). Bebeklerin YYBÜ'de yatış süreleri artıkça annelerde postpartum depresyon görülme sıklığı daha fazla izlendi (p<0.01). vi Sonuç: Bu çalışma, postpartum depresyonun sık gözlendiğini göstermiştir (%32.6). Postpartum depresyon anne ve çocuk sağlığını yaşam boyu etkileyebilir ve gelecek nesilleri çok sayıda gelişimsel, psikososyal ve fiziksel zorluğa yatkın hale getirebilir. Postpartum depresyon semptomlarının farkındalığının artması, tarama testlerinin artırılması ve özellikle bebeği yeni doğan ünitesinde yatışı olan hastalara erken psikolojik destek verilmesi postpartum depresyon insidansını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Postpartum depression is one of the most common complications of childbirth and is often underdiagnosed and undertreated. Pregnancies complicated by GDM/DM or Intrauterine Fetal Growth Retardation (IUGR) can negatively impact the mental health of pregnant women. Various risk factors for depression have been identified, and depression has been shown to lead to some adverse perinatal outcomes. Our aim in this study was to compare healthy control pregnant women with those complicated by GDM/DM or IUGR in terms of postpartum depression. Materials and Methods: This prospective and descriptive survey was conducted at Istanbul Bağcılar Training and Research Hospital between January 1 and July 1, 2025. A total of 242 patients were included in the study: 84 controls, 85 patients with IUGR, and 73 patients with GDM/DM. Patients were asked to complete the Edinburgh Postnatal Depression Scale 1 month after delivery. Furthermore, demographic characteristics (age, weight, height, number of children before birth, etc.) were retrieved from our hospital's electronic information system. Missing information was completed while filling out the scale form.. According to the scale score, those with a score of 13 or higher were considered depressed. Results: Postpartum depression was detected in 32.6% of the patients included in the study according to the Edinburgh scale. Postpartum Depression Scores were higher in the GDM/DM group compared to the IUGR group (p<0.05). No difference was found in Postpartum Depression Scores between the GDM/DM and Control groups and the IUGR and Control groups (p>0.05). Postpartum depression was observed more frequently in mothers whose babies were admitted to the neonatal intensive care unit (NICU) (p<0.01). The prevalence of postpartum depression in mothers increased as the duration of stay in the NICU increased (p<0.01). Conclusion: This study showed that postpartum depression was frequently observed (32.6%). Postpartum depression can impact maternal and child health throughout life viii and predispose future generations to numerous developmental, psychosocial, and physical challenges. Increasing awareness of postpartum depression symptoms, increasing screening tests, and providing early psychological support, especially to patients whose babies are admitted to the neonatal unit, can reduce the incidence of postpartum depression.