Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Bölge Yazma Eserler Koleksiyonu BY0000006448 numarada kayıtlı tabir-nâme nüshası (Giriş-inceleme-transkripsiyonlu metin-günümüz Türkçesine çeviri-dizin)
Konya Regional Manuscriptions Directorate Regional Manuscriptions collection copy of the tabir-tame registered under number BY0000006448 (Introduction-review-transcripted text-index)
  1. Tez No: 988969
  2. Yazar: ELİF DÖNE GÜNEŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR DÜNDAR, PROF. DR. ERDEM SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türk edebiyatı, Türk-İslam edebiyatı, Old Turkish literature, Turkish Islamic literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Eski Türk Edebiyatında birçok alanda eser kaleme alınmıştır. Bu alanlardan bir tanesi de rüyalar olmuştur. Rüyalar, insanlığın varoluşundan bugüne kadar toplumun hemen her kesiminde ilgi görmüştür. Görülen rüyalar, rüya yorumlamada mahir olan kimseler tarafından tabir edilmiş ve zamanla tabir-name olarak adlandırılan eserler kaleme alınmaya başlanmıştır. Asurlulardan itibaren, Mısır, Hindistan ve Yunan medeniyetlerinde rüyaya önem verilmiştir. Türk kültüründe rüya ve rüya tabiri İslamiyet'ten önce de sonra da önem görmüştür. Dede Korkut, Oğuz Kağan, Uygur ve Türeyiş destanlarında rüya ile ilgili çeşitli unsurlara denk gelinmiştir. Çalışmamızda da tabir-name türü eserlere örnek olması için Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Bölge Yazma Eserler Koleksiyonu'nda kayıtlı olan tabir-name nüshası işlenmiştir. Çalışmamız giriş, inceleme, transkripsiyonlu metin, günümüz Türkçesine aktarma, dizin ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Bu çalışmayla tabir-name külliyatına bir yenisini daha eklemek amaçlanmıştır
Özet (Çeviri)
In ancient Turkish orks türe, orks were written in many areas. One of these areas was dreams. Dreams have attracted attention in almost every segment of society since the existence of humanity. Dreams were interpreted by people who were skilled in dream interpretation and in time orks called interpretation-names began to be written. From the Assyrians onwards, dreams were given importance in Egyptian, Indian and Greek civilizations. Dreams and dream interpretation have been important in Turkish culture both before and after Islam. Various elements related to dreams have been encountered in the epics of Dede Korkut, Oghuz Kagan, Uyghur and Türeyiş. In our thesis study, a copy of the tabir-name registered in the Regional Manuscript Collection of the Konya Manuscripts Regional Directorate was processed as an example of works in the tabir-name genre. Our study consists of introduction, review, transcribed text, translation into modern Turkish, index and conclusion sections. The aim of this study is to add a new one to the tabir-name collection.