Sıdık Karac Uulu'nun Rusçadan Kırgızcaya çevirdiği“İlim cana Din”adlı eseri üzerine (Metin-çeviri-dizinler)
On the work“İlim cana Din”translated from Russian into Kyrgyz by Sıdık Karac Uulu (Text-translation-indexes)
- Tez No: 989010
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DENİZ AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İlim cana Din, Sıdık Karac Uulu, Kırgızca, Gramatikal Dizin, Ekler Dizini, İlim cana Din, Sıdık Karac Uulu, Kyrgyz Language, Grammatical Index, Index of Affixes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmaya temel teşkil eden eser, İ. Mişin'in Rusça Nauka i Religiya adlı eserinden Sıdık Karac Uulu'nun Kırgızcaya yaptığı çeviri olan İlim cana Din (Bilim ve Din) adlı bir çeviridir. Çalışma kapsamında, çevirinin yapıldığı dönemde kullanılan, Kırgızcanın ses yapısına uyarlanmış Arap alfabesi incelenmiş; Arap harfleriyle yazılmış eser, önce transkripsiyonlu bir şekilde Latin alfabesine aktarılmış, ardından Türkiye Türkçesine çevrilmiştir. Çeviri sürecinde, metindeki Kırgızca sözcüklere mümkün olduğunca sadık kalınmış; bazı durumlarda serbest çeviri tekniği kullanılmıştır. Ayrıca, eserdeki kelimelerin kök ya da gövdeleri eklerinden ayrılarak gramatik dizin oluşturulmuş ve kelimelerin metindeki anlamları verilmiştir. Eserdeki ekler ise alfabetik sıraya göre dizinlenmiştir. Bu yöntem, eserin dilbilgisel özelliklerini ayrıntılı biçimde analiz etmeyi mümkün kılmıştır. Çalışmada yararlanılan kaynaklar, kaynakça bölümünde sunulmuş ve eserin tıpkıbasımı, ek olarak verilmiştir. Çalışma, hem Kırgız dili ve edebiyatının kuruluş yıllarına ışık tutmakta hem de Arap harfli Kırgızca eserlerin incelenmesine örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The work that forms the basis of this study is a translation titled İlim cana Din (Science and Religion), which is Sıdık Karac Uulu's Kyrgyz translation of İ. Mişin's Russian work Nauka i Religiya. Within the scope of the study, the Arabic alphabet adapted to the phonological structure of the Kyrgyz language and used during the period in which the translation was produced was examined; the work, originally written in Arabic script, was first transcribed into the Latin alphabet with transcription marks and subsequently translated into Turkish (Turkey Turkish). During the translation process, the Kyrgyz words in the text were adhered to as closely as possible, although in certain cases the free translation technique was employed. In addition, a grammatical index was created by separating the roots or stems of the words from their affixes and providing the meanings of the words as used in the text, while the affixes were indexed in alphabetical order, making it possible to analyze the grammatical features of the work in detail. The sources consulted in the study are presented in the bibliography section, and a facsimile of the work is included as an appendix. Overall, the study sheds light on the formative years of the Kyrgyz language and literature and serves as an example for the examination of Kyrgyz works written in the Arabic script.