Küresel düzeyde iklim ve göçün sağlık iş gücü üzerindeki etkisi ve Türkiye için sağlık iş gücü öngörüleri
The global impact of climate and migration on the healthcare workforce and healthcare workforce projections for Türkiye
- Tez No: 989031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZLEM YILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF ERİŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık insangücü, Sağlık planlaması, İklim değişikliği, Health manpower, Health planning, Climate change
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmada küresel düzeyde iklim değişkenlerinin ve göçün sağlık iş gücü üzerindeki etkisi ve Türkiye için 2050 yılına dönük sağlık iş gücü öngörülerinin yapılması amaçlanmıştır. Çalışma, nicel araştırma yöntemleri çerçevesinde panel veri ve zaman serisi analizlerine dayalı ampirik bir araştırmadır. Ülkelerin 21 yıllık iklim, göç ve sağlık çalışanı verilerinden yararlanılarak, panel veri yapısında gerçekleştirilmiş nicel bir analizdir. Çalışma, iklim değişkenleri ve göç miktarlarının sağlık çalışanı sayısı üzerindeki etkilerini panel veri çerçevesinde incelemekte ve elde edilen bulgular doğrultusunda Türkiye'de geleceğe yönelik sağlık çalışanı ihtiyacına ilişkin tahminlerde bulunmaktadır. Bu yönüyle çalışma, hem açıklayıcı (descriptive) hem de kestirimsel (predictive) bir nitelik taşımaktadır. Araştırma; 2000-2020 yılı ortalama sıcaklık, yağışlı gün sayısı, yağış miktarı, göçmen sayıları, hekim sayısı, hemşire sayısı ve toplam sağlık çalışan sayısı verilerinin, tüm dünya ülkelerini (197 ülke) kapsayacak şekilde toplanması planlanmıştır. Ancak 174 ülkenin iklim, göç ve sağlık iş gücü verilerine ulaşılabilmiştir. Bu ülkeler içerisinde de veri seti sürekliliği bozulmamış ve veri setlerinde eksiklik olmayan 37 ülke çalışmamızın örneklemini oluşturmuştur. İstatistiksel analiz için; Panel Veri Analizi, Hausman Testi, Tek Yönlü Sabit Etkiler Modeli ve Tek Yönlü Sabit Rassal Etkiler Modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda iklim değişkenlerinin ve göçün sağlık iş gücü üzerinde anlamlı etkileri bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 2050 yılı Türkiye'sine ilişkin projeksiyonlara göre, sağlık iş gücünde sayısal anlamda ivme kazanılacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the impact of climate variables and migration on the healthcare workforce at a global level and to forecast Türkiye's healthcare workforce to 2050. This empirical study is based on panel data and time series analysis within the framework of quantitative research methods. This quantitative analysis is conducted using 21 years of data on climate, migration, and healthcare workers across countries, using a panel data structure. The study examines the effects of climate variables and migration on the number of healthcare workers within a panel data framework and, based on the findings, makes predictions regarding the future healthcare worker needs in Türkiye. In this respect, the study is both descriptive and predictive. The study planned to collect data on average temperature, number of rainy days, amount of precipitation, number of immigrants, number of physicians, number of nurses, and total number of healthcare workers for the 2000-2020 period, covering all countries (197 countries). However, climate, migration, and healthcare workforce data were available for 174 countries. Among these countries, 37 countries with intact dataset continuity and no missing datasetsconstituted the sample for our study. Panel Data Analysis, Hausman Test, One-Way Fixed Effects Model, and One-Way Fixed Random Effects Model were used for statistical analysis. The study found that climate variables and migration have significant effects on the healthcare workforce. Furthermore, according to projections for Türkiye by 2050, it was determined that the healthcare workforce will gain momentum in numbers.