İzlenim yönetimi taktiklerinin sosyal kaytarma üzerindeki etkisinde lider-üye etkileşiminin düzenleyici rolü
The moderating role of leader-member exchange in the effect of impression management tactics on social loafing
- Tez No: 989032
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider-üye etkileşimi, Sosyal kaytarma, İzlenim yönetimi, Leader-member exchange, Social loafing, Impression management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Tez çalışması kapsamında yoğun iş temposuna sahip perakende sektörü çalışanlarının izlenim yönetimi taktiklerinin sosyal kaytarmaya olan etkisinde lider-üye etkileşiminin düzenleyici rolü test edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Konya ili perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir marketlerde görev yapan çalışanlara anket uygulanmıştır. Araştırma orta düzey yönetici, alt düzey yönetici ve çalışan pozisyonlarındaki 394 katılımcı ile yürütülmüştür. Kolayda örnekleme yöntemiyle elde edilen veriler; frekans, normallik testleri, geçerlik ve güvenirlik analizleri ile korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Hipotez testleri için SPSS Process Macro 1 eklentisi Model 1'den yararlanılmıştır. Korelasyon analizi bulgularına göre ölçeklerin birbirleri ile pozitif yönde ilişki içerisinde oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte bazı alt boyutlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Ayrıca regresyon analizi bulgularına göre izlenim yönetimi taktiklerinin ve lider-üye etkileşiminin sosyal kaytarmaya istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etki ettiği tespit edilmiştir. Düzenleyici etkinin test edilmesi sonucunda da izlenim yönetimi taktiklerinin sosyal kaytarmaya etkisinde lider-üye etkileşiminin niteliğinin düzenleyici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study, the moderating role of leader-member exchange in the effect of impression management tactics on social loafing of retail sector employees with a busy work schedule was tested. Accordingly, a survey was conducted with employees working in chain markets operating in the retail sector in Konya province. The research was conducted with 394 participants in middle-level manager, lower-level manager and employee positions. The data obtained using convenience sampling method were subjected to frequency, normality tests, validity and reliability analyses, and correlation analysis. SPSS Process Macro 1 plug-in Model 1 was used for hypothesis testing. According to the correlation analysis findings, it was determined that the scales were positively correlated with each other. However, it was determined that there was no statistically significant relationship between some sub-dimensions. In addition, according to the regression analysis findings, it was determined that impression management tactics and leader-member exchange had a statistically significant and positive effect on social loafing. As a result of testing the moderating effect, it was determined that the quality of leader-member exchange had a moderating effect on the effect of impression management tactics on social loafing.