İç Anadolu'da 2017-2021 arası kültür varlığı kaçakçılığı ve önleyici tedbirler
Smuggling of cultural heritage in Central Anatolia between 2017-2021 and preventive measures
  1. Tez No: 989033
  2. Yazar: YASİN GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN BALDIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel arkeoloji, Klasik arkeoloji, Çevresel arkeoloji, Urban archaeology, Classical archeology, Environmental archeology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Kültür varlığı kaçakçılığı, uluslararası ve sınıraşan organize suçların en önemlilerinden biridir. Bu çalışma, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki kültür varlığı kaçakçılığını kaynak ülke perspektifinden ve kriminolojik teoriler ışığında ampirik olarak analiz etmektedir. Çalışmanın temel amacı, suçun mekânsal, zamansal ve sosyal örüntülerini ortaya koyarak kanıta dayalı önleme stratejileri için bilimsel bir zemin oluşturmaktır. Çalışmamız, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan temin edilen ve 2017-2021 yılları arasında on üç ilde kaydedilmiş 3.260 kaçakçılık olayını ve 7.338 şüpheliyi kapsayan ikincil nicel verilere dayanmaktadır. Veriler, ilişkisel tarama modeline göre analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Ki-Kare Bağımsızlık Testi ve Hayes PROCESS Makrosu gibi çıkarımsal istatistiksel tekniklerle hipotezler test edilmiştir. Bulgular, Rasyonel Seçim ve Rutin Aktiviteler teorileri merceğinden yorumlanmıştır. Analizler, kültür varlığı kaçakçılığı olaylarının belirli coğrafi sıcak noktalarda ve zaman dilimlerinde yoğunlaştığını göstermektedir. Tipik şüpheli profilinin, düşük eğitim seviyesine sahip, yerel ve küçük gruplar halinde hareket eden kişilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, suçun hem failin rasyonel maliyet-fayda hesaplamalarından hem de uygun fırsat yapılarının varlığından kaynaklandığına işaret etmektedir. Son olarak bu çalışma, yerleşik suç teorilerini Türkiye'den özgün ve geniş ölçekli bir kolluk veri setine uygulayarak, literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage trafficking is a significant form of transnational organized crime. This study provides a criminological analysis of this crime in Turkey's Central Anatolia Region from a source country perspective. It aims to identify the spatial, temporal, and social patterns of trafficking to establish a scientific basis for evidence-based prevention strategies. The research utilizes a secondary quantitative dataset from the Turkish Gendarmerie General Command, covering 3,260 incidents and 7,338 suspects across thirteen provinces (2017-2021). The analysis employed descriptive statistics and inferential techniques, including the Chi-Square Test and Hayes PROCESS Macro. Findings were interpreted through Rational Choice and Routine Activity theories. Results indicate that trafficking incidents are concentrated in specific geographic“hot spots”and time periods. The typical suspect profile consists of local residents with low educational levels, operating in small groups. These findings suggest the crime is driven by both rational cost-benefit calculations and the availability of suitable opportunities. By applying established crime theories to a unique, large-scale law enforcement dataset, this study fills a significant empirical gap in the literature. It provides a scientific foundation for developing targeted policy recommendations to combat cultural heritage trafficking in Turkey.