Karanlık alanın oluşumunu etkileyen faktörler ve bölgeler arası sosyal risk analizi: Kayseri örneği
Factors affecting the formation of the dark figure and inter-regional social risk analysis: The case of Kayseri
  1. Tez No: 989058
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLTAN EVCİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suç sosyolojisi, Crime sociology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, karanlık alanda yer alan suçların nedenlerini inceleyerek politika yapıcılara yönlendirici öneriler sunmaktır. Araştırmada“karanlık alan”kavramı, suçtan doğrudan veya dolaylı biçimde fiziksel, psikolojik ya da toplumsal olarak zarar gören bireyler üzerinden ele alınmaktadır. Suçun mağdurlar üzerinde yarattığı çok boyutlu etkiler bağlamında, suç mağduriyeti olgusu yalnızca nicel verilerle tam olarak kavranamaz; dolayısıyla toplumsal ve yapısal dinamikleri dikkate alan kapsamlı ve çok boyutlu araştırma yöntemlerinin uygulanarak, nicel verilerle sınırlı analizlerin ötesine geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle araştırmada, mağdurların tespitindeki güçlükler dikkate alınarak, katılımcıları belirlemek ve nitel veri toplama aşamasını yönlendirmek amacıyla açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler ise katılımcılar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunmasını sağlayarak, nitel veri toplama aşamasının planlanmasına rehberlik etmiştir. Bu doğrultuda, mağduriyetin görünmez yönlerini derinlemesine incelemek amacıyla görüşmeler ve gözlemler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, geleneksel ve modern yapılarıyla farklı gelir ve eğitim düzeylerine sahip grupların iç içe yaşadığı sosyo-ekonomik ve kültürel çeşitliliğe sahip olarak nitelendirebileceğimiz Kayseri ilinde yürütülmüştür. Kentin içinde bulunduğu bu heterojen yapı, suçun ortaya çıkış biçimlerini ve mağduriyet deneyimlerini farklı bağlamlarda incelemek için uygun bir saha imkânı sağlamaktadır. Bu kapsamda araştırmada, sosyoekonomik düzeye göre belirlenen üç farklı tabakayı temsil eden mahallelerde cinsiyet dengesi gözetilerek alt, orta ve üst tabakalardan toplamda 17 katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Bulgular, karanlık alanın oluşumunda bireysel nedenlerin yanı sıra yapısal, kültürel ve toplumsal faktörlerin de etkili olduğunu göstermektedir. Bu da mağduriyetin yalnızca bireysel değil, toplumsal koşullarla şekillenen bir olgu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the causes of crimes that remain within the dark figure of crime and to provide policy-oriented recommendations for decision-makers. The concept of the“dark figure”is approached through individuals who have been directly or indirectly harmed by crime in physical, psychological or social terms. Given the multidimensional impact of crime on victims, victimization cannot be fully understood through quantitative data alone. Therefore, this study adopts a comprehensive methodological approach that goes beyond purely numerical analyses by incorporating social and structural dynamics. An explanatory sequential mixed-methods design was employed, taking into account the difficulties in identifying victims. Quantitative data were used to obtain detailed information about participants and to guide the qualitative data collection process. Based on these findings, in-depth interviews and observations were conducted to explore the less visible dimensions of victimization. The research was carried out in Kayseri, a city characterized by socio-economic and cultural diversity, where traditional and modern social structures coexist. This heterogeneous setting provides a suitable context for examining variations in crime patterns and victimization experiences. Within this framework, interviews were conducted with 17 participants from lower, middle and upper socio-economic strata, selected from neighborhoods representing three distinct socio-economic levels, with gender balance taken into consideration. The findings indicate that the dark figure of crime is shaped not only by individual factors but also by broader structural, cultural and social conditions.