Özbekistan Taşkent türbeleri
Mausoleums of Tashkent, Uzbekistan
  1. Tez No: 989059
  2. Yazar: SÜMEYYE ŞULE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari eserler, Türbeler, Özbekistan, Özbekistan-Taşkent, İslam sanatı, Architectural works, Tombs, Uzbekistan, Uzbekistan-Tashkent, Islamic art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Antik Çağlardan kentleşme sürecine kadar oldukça geniş bir tarih aralığında oluşum gösteren Taşkent şehri, sanat ve mimarlık tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Şehir içerisinde tarih boyunca birçok medeniyetin kuruluşunun ve gelişiminin izleri görülmektedir. Kentte örnekleri bulunan ve kökenini Eski Türk geleneklerinden alan türbe mimarisi, gerek tarihi gerekse kültürel açıdan önem arz etmektedir. Taşkent şehri, çok katmanlı kültürel ve tarihsel birikimiyle, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Bu bağlamda incelenen 17 türbe yapısı, şehrin zengin kültürel ve mimari mirasının tanıtılması açısından anlamlı bir çalışma teşkil etmektedir. Tezin birinci bölümünde, konunun amacı ve önemi, yöntem ve konuyla ilgili kaynaklara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Taşkent şehrinin tarihi ve coğrafyası ele alınmış; bu bilgiler, saha araştırması sonucunda elde edilen kaynaklarla desteklenmiştir. Üçüncü bölümde, türbe mimarisinin kökeninin Eski Türk kültürüne dayandığı vurgulanarak çadır, stupa ve kurgan hakkında tarihsel bilgiler verilmiş ve türbe mimarisinin tarihsel gelişimi ayrı bir başlık altında incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Taşkent şehrinin farklı bölgelerinde yer alan türbe yapıları, mimari, tarihsel ve sanatsal açıdan incelenmiş; plan, kesit ve fotoğraflarla detaylı bir biçimde belgelenmiştir. Beşinci ve son bölümde ise elde edilen veriler ışığında incelenen 17 türbe yapısı, belirli kriterlere göre sınıflandırılarak analiz edilmiştir.“Tipoloji”,“Malzeme”,“Süsleme”ve“Mimari Yapı Elemanları”başlıkları altında oluşturulan bu bölümde, incelenen yapılar söz konusu kriterler doğrultusunda dönemsel olarak karşılaştırmalı biçimde ele alınmıştır. Saha araştırması sonucunda elde edilen birincil veri kaynaklarıyla yapılan karşılaştırmalar, ulaşılan sonuçları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The city of Tashkent, which has developed over a wide historical range from the Ancient Ages to the urbanization process, holds an important place in terms of art and architectural history. Throughout history, traces of the establishment and development of many civilizations can be observed within the city. The tomb architecture found in the city, which has its roots in Ancient Turkic traditions, is significant both historically and culturally. With its multi-layered cultural and historical accumulation and its geographical location, Tashkent has been an important settlement center throughout history. In this context, the 17 tomb structures examined constitute a meaningful study in terms of introducing the city's rich cultural and architectural heritage. In the first chapter of the thesis, the purpose and significance of the study, the methodology, and relevant sources are presented. In the second chapter, the history and geography of Tashkent are discussed, supported by sources obtained from field research. In the third chapter, it is emphasized that the origins of tomb architecture are rooted in Ancient Turkic culture, and historical information is provided on tents, stupas, and kurgans, followed by a separate discussion on the historical development of tomb architecture. The fourth chapter examines the tomb structures located in different regions of Tashkent in terms of architecture, history, and art, and documents them in detail with plans, sections, and photographs. In the fifth and final chapter, based on the data obtained, the 17 tomb structures examined are classified and analyzed according to specific criteria. Under the headings of“Typology,”“Materials,”“Decoration,”and“Architectural Elements,”the structures are comparatively examined in a chronological manner according to these criteria. Comparisons made with primary data sources obtained through field research support the results reached.