Ahmed B. Yahyâ'nın“Ḥâşiyetu'l Ḥafîd ʿalâ'l-Muḫtaṣar”isimli eserinin tahkik ve tahlili
Verification and analysis of Ahmed B. Yahya's Work“Ḥâşiyetu'l Ḥafîd ʿalâ'l-Muḫtaṣar”
  1. Tez No: 989098
  2. Yazar: MAHMUT BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZAFER KIZIKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed b. Yahyâ el-Hafîd, Hâşiyetü'l-Hafîd, Muhtasaru'l-Me'ânî, et-Teftâzânî, Arap Belâgati, Belâgat, Şerh ve Haşiye Geleneği, Tahkik, İslâm Düşünce Mirası, Aḥmad b. Yaḥyā al-Ḥafīd, Ḥāshiyat al-Ḥafīd, Mukhtaṣar al-Maʿānī, al-Taftāzānī, Arabic Rhetoric, Balāghah, Commentary and Gloss Tradition, Critical Edition, Islamic Intellectual Heritage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, XV. yüzyılın önemli belâgat âlimlerinden Ahmed b. Yahyâ el-Ḥafîd'in“Ḥâşiyetü'l-Ḥafîd ʿalâ'l-Muḫtaṣar”adlı eserini incelemekte ve tahkikli metnini ortaya koymaktadır. Müellif, ünlü âlim Sa'duddîn et-Teftâzânî'nin oğlunun torunu olup, belâgat, mantık, kelâm ve tefsir sahalarında güçlü bir birikime sahiptir. Söz konusu haşiye, Teftâzânî'nin Muḫtaṣaru'l-Meʿânî adlı eserine yazılmış ilk haşiye olması bakımından hem tarihî hem ilmî bir öneme sahiptir. Ahmed b. Yahyâ, bu haşiyesinde Teftâzânî'nin metnini anlamaya, açıklamaya ve yer yer tenkit etmeye yönelik özgün bir yorum tarzı sergilemiştir. Müellif, bu eserde, belâgatın özellikle meânî bölümüne yoğunlaşmakta olup, metin şerhinde kelâmî ve mantıkî açıklamalara geniş yer vererek, lafız ve anlam arasındaki irtibatı sistematik biçimde ele almıştır. Ayrıca, kaynak kullanımı açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olan haşiye, el-Keşşâf, Envârü't-Tenzîl, Lubâbu fî ʿUlûmi'l-Kitâb, Şerḥu'l-Mevâkıf, Şerḥu'l-Maṭāliʿ, Muġni'l-Lebîb, Şerḥu'l-Kâfiye, Şerḥu'ş-Şemsiyye ve benzeri birçok klasik kaynaktan faydalanılmasıyla öne çıkar. Ahmed b. Yahyâ, bu kaynaklardan yaptığı atıflarla metni sadece açıklamakla kalmamış, aynı zamanda farklı ilimlerin verilerini birleştiren disiplinlerarası bir yorum yöntemi geliştirmiştir. Bu tezde, söz konusu haşiye hem içerik tahlili hem de tahkikli neşir bakımından değerlendirilmiştir. İnceleme kısmında müellifin hayatı, ilmî kişiliği, eserleri ve haşiyesinin kaynakları detaylı biçimde ele alınmış; ardından haşiyede kullanılan dil, üslup, terim kullanımı ve şerh yöntemleri analiz edilmiştir. Tahkik kısmında ise mevcut yazma nüshalar karşılaştırılmış, metin farklılıkları belirlenmiş ve güvenilir bir neşir ortaya konmuştur. Bu yönüyle çalışma, hem belâgat tarihi hem de şerh-haşiye geleneği açısından Ahmed b. Yahyâ'nın özgün katkılarını ortaya çıkararak, klasik Arap belâgat mirasının gelişim seyrine dair önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Ayrıca, Ḥāşiyetü'l-Ḥafîd'in sonraki haşiye literatürü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak, eserin belâgat ilimleri arasındaki konumu ilmî bir çerçevede tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines and presents the critical edition of Ḥāshiyat al-Ḥafīd ʿalā Mukhtaṣar al-Saʿd ʿalā Talkhīṣ al-Miftāḥ, written by the fifteenth-century scholar of rhetoric (balāghah) Aḥmad b. Yaḥyā al-Ḥafīd. The author, who was the grandson of Saʿd al-Dīn al-Taftāzānī's son, possessed deep expertise in the fields of rhetoric, logic, theology (kalām), and Qurʾānic exegesis. This ḥāshiyah (gloss) holds both historical and scholarly importance, as it is regarded as the first commentary written on al-Taftāzānī's Mukhtaṣar al-Maʿānī. In this work, Aḥmad b. Yaḥyā offers an original interpretive method aimed at understanding, elucidating, and, at certain points, critically evaluating al-Taftāzānī's text. The author focuses primarily on the Maʿānī section of rhetoric, systematically exploring the interrelation between expression and meaning through extensive theological and logical explanations. Distinguished by its rich use of classical sources, the ḥāshiyah draws upon works such as al-Kashshāf, Anwār al-Tanzīl, Lubāb fī ʿUlūm al-Kitāb, Sharḥ al-Mawāqif, Sharḥ al-Maṭāliʿ, Mughnī al-Labīb, Sharḥ al-Kāfiyah, and Sharḥ al-Shamsiyyah. Through his references to these sources, Aḥmad b. Yaḥyā not only clarifies the text but also develops an interdisciplinary interpretive approach that integrates perspectives from multiple branches of Islamic scholarship. The present thesis evaluates the ḥāshiyah in terms of both content analysis and critical editing. The analytical part discusses the author's biography, scholarly background, works, and the sources used in his commentary, followed by an examination of the language, style, terminology, and exegetical methods employed in the text. The critical edition section involves a comparative analysis of the available manuscript copies, identification of textual variants, and the establishment of a reliable version of the text. Thus, this study reveals Aḥmad b. Yaḥyā's unique contribution to the history of Arabic rhetoric and the commentary-gloss tradition. By situating Ḥāshiyat al-Ḥafīd within the broader context of subsequent ḥāshiyah literature, it fills an important gap in understanding the development of the classical Arabic rhetorical heritage and its intellectual continuity.