Farklı self adeziv kompozit rezinlerin fiziksel özellikleri, dentine bağlanma dayanımları ve bakteriyel adezyonlarının in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of physical properties, bond strength and bacterial adhesion to dentin of different self-adhesive composite resins
  1. Tez No: 989156
  2. Yazar: ÇAĞLA YELOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM DALKILIÇ, DOÇ. DR. AYÇA SARIALİOĞLU GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: self adeziv, akışkan kompozit, mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi, bakteriyel adezyon, Self adhesive, flowable composite, microhardness, surface roughness, color change, bacterial adhesion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı self adeziv akışkan kompozit rezinlerin ve bir konvansiyonel akışkan kompozit rezinin fiziksel özelliklerinin, bakteriyel adezyonlarının ve dentine bağlanma dayanımlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Çalışmada dört farklı self adeziv akışkan kompozit rezin kullanıldı: Vertise Flow (Gup VF), Fusio Liquid Dentin (Grup FL), Constic (Grup Co), Nova Compo SF (Grup NC). Konvansiyonel akışkan kompozit rezin olarak Filtek Ultimate Flowable (Grup FU) tercih edildi. Her grupta 10 adet olacak şekilde disk formunda numuneler hazırlandı. Numunelerin alüminyum oksit partiküllü cila diskleri ile polisajı yapıldı. Hazırlanan numunelerin yüzey mikrosertliği (VHN), yüzey pürüzlülüğü (Ra), 24 saat (∆E1) ve 7 günlük (∆E2) kahve solüsyonunda bekletilme sonrası oluşan renk değişimi ölçümleri yapıldı ve numuneler üzerinde bakterilerin adezyon özellikleri incelendi. Kompozit numunelerin dentin ile bağlanma dayanımının (MPa) ölçülmesi için makaslama bağlanma dayanımı testi kullanıldı. Her grupta 12 numune olacak şekilde toplamda 60 diş kullanıldı. Dentin yüzeyi açığa çıkacak şekilde kuronun bir kısmı uzaklaştırıldı, açığa çıkan yüzeylere polisaj yapıldı. Dentin yüzeyine bir kalıp yardımıyla üretici firmaların talimatları doğrultusunda kompozit rezinler uygulandı. Kompozit ve dentin arasında kırık oluşana kadar kuvvet uygulanarak numunelerin dentine bağlanma dayanımları ölçüldü. Ardından stereomikroskop ile kırık tipleri belirlendi. Her gruptan ikişer numunenin kompozit-dentin arayüz bağlantısı FE-SEM ile incelendi. İstatistiksel olarak normallik analizi Shapiro Wilks testi ile yapıldı. Varyans homojenliğine ise Levene testi ile bakıldı. Gruplar arasındaki fark tek yönlü varyans analizi ile incelendi, ikili karşılaştırmalarda Tukey testi kullanıldı. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Grupların mikrosertlik analizinde en yüksek VHN değerini Grup FU gösterdi (55,54±3,93). Self adeziv kompozit rezinler arasında en yüksek VHN değeri gösteren grup ise Grup Co oldu (42,25±4,65). Diğer self adeziv kompozit rezinlerin VHN değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Yüzey pürüzlülüğü analizinde en yüksek Ra değeri Grup FL'de gözlendi (0,375±0,068). Grup VF, Grup Co ve Grup NC Ra değerleri açısından benzer sonuç gösterdi (p>0.05). 24 saatlik renk değişimi sonunda en düşük ∆E1 değeri Grup FU'da görüldü (3,66±0,72). Bu değer Grup Co ve Grup NC ile istatistiksel olarak benzerdir (p>0.05). En yüksek ∆E1 değeri Grup FL'de görüldü (11,46±1,68). 7 günlük renk değişimini gösteren ∆E2 değerleri arasında tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p<0.05). En düşük ∆E2 değeri Grup NC'de görüldü (4,06±0,9). En yüksek ∆E2 değerine sahip olan grup ise Grup FL'dir (19,14±1,93). Bakteriyel adezyon deneylerinde en düşük S.mutans adezyonu Grup FU'da (0,098±0,007), en yüksek S.mutans adezyonu ise grup FL görüldü (0,215±0,008). En düşük L.casei adezyonu grup FU'da (0,101±0,011), en yüksek L.casei adezyonu ise Grup FL görüldü (0,218±0,006). S.mutans üremesini en çok inhibe eden gruplar Grup FL, Grup Co ve Grup NC olarak analiz edildi (p<0.05). S.mutans üremesini en az inhibe eden grup ise Grup VF'dir (p>0.05). L.casei'nin üreme inhibisyonu analizinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Dentine makaslama bağlanma dayanımında en yüksek MPa değerini Grup FU gösteri (14,04±7,02). En düşük MPa değeri ise Grup VF ve Grup FL'de görüldü (4,30±1,50, 5,60±6,95). FE-SEM analizinde devamlı bir hibrit tabaka ve düzenli rezin tag oluşumu yalnızca Grup FU'da gözlemlendi. Kısa rezin taglar ise sadece grup NC'de görüldü. Sonuç olarak, self adeziv kompozit rezinlerin mikrosertlik değerleri konvansiyonel kompozit rezinden daha düşük olsa da tüm grupların pürüzlülük değerleri benzerdir. Ek olarak; renk değişimi, bakteriyel adezyon ve bağlanma dayanımları incelendiğinde gruplar arasında fark görülmedi. Self adeziv kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi ve bakteriyel adezyon verileri kıyaslandığında en başarılı self adeziv kompozit rezinin Nova Compo SF olduğu tespit edildi. Aynı zamanda bu gruptaki kompozit-dentin arayüzünde diğer self adeziv kompozit rezinlerden farklı olarak kısa rezin tagların izlediği bir hibrit tabaka oluşumu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively investigate the physical properties, bacterial adhesion, and dentin bonding strengths of different self-adhesive flowable composite resins and a conventional flowable composite resin. In this study, four different self-adhesive flowable composite resins were used: Vertise Flow (Group VF), Fusio Liquid Dentin (Group FL), Constic (Group Co), and Nova Compo SF (Group NC). Filtek Ultimate Flowable (Group FU) was selected as the conventional flowable composite resin. Disk-shaped samples were prepared, with 10 samples in each group, and polished with aluminum oxide particle polish discs. Measurements of surface microhardness (VHN), surface roughness (Ra), and color changes after 24 hours (∆E1) and 7 days (∆E2) in coffee solution were conducted, along with the examination of bacterial adhesion properties on the samples. The shear bond strength test was preferred to measure the bond strength (MPa) of the composite samples to dentin. A total of 60 teeth were used, with 12 samples in each group. The crown portion was partially removed to expose the dentin surface, which was then polished. Composite resins were applied to the dentin surface using a mold in accordance with the manufacturers' instructions. The bonding strength of the samples to dentin was measured by applying force until fracture occurred between the composite and dentin. Fracture types were then identified using a stereomicroscope. The composite-dentin interface of two samples from each group was examined with FE-SEM. Normality analysis was performed using the Shapiro Wilks test, and homogeneity of variance was assessed with the Levene test. The differences between groups were analyzed using one-way ANOVA, with Tukey's test used for pairwise comparisons. Significance was evaluated at p<0.05. In the microhardness analysis, Group FU exhibited the highest VHN value (55.54±3.93). Among the self-adhesive composite resins, Group Co showed the highest VHN value (42.25±4.65). No statistically significant difference was observed among the other self-adhesive composite resins in terms of VHN values (p>0.05). In the surface roughness analysis, the highest Ra value was observed in Group FL (0.375±0.068). Groups VF, Co, and NC showed similar Ra values (p>0.05). After 24 hours, Group FU had the lowest ∆E1 value (3.66±0.72), which was statistically similar to Groups Co and NC (p>0.05). Group FL had the highest ∆E1 value (11.46±1.68). Significant differences were found among all groups in ∆E2 values representing 7-day color changes (p<0.05). Group NC had the lowest ∆E2 value (4.06±0.9), while Group FL had the highest ∆E2 value (19.14±1.93). In bacterial adhesion experiments, Group FU showed the lowest S.mutans adhesion (0.098±0.007), while Group FL showed the highest S.mutans adhesion (0.215±0.008). The lowest L.casei adhesion was found in Group FU (0.101±0.011), and the highest in Group FL (0.218±0.006). Groups FL, Co, and NC most effectively inhibited S.mutans growth (p<0.05), while Group VF showed the least inhibition (p>0.05). No statistically significant difference was observed among the groups in inhibiting L.casei growth (p>0.05). In shear bond strength to dentin, Group FU exhibited the highest MPa value (14.04±7.02), while the lowest MPa values were observed in Groups VF and FL (4.30±1.50 and 5.60±6.95, respectively). In FE-SEM analysis, a continuous hybrid layer and regular resin tags were observed only in Group FU. Short resin tags were observed only in Group NC. In conclusion, although the microhardness values of self-adhesive composite resins are lower than those of conventional composite resins, the roughness values of all groups are similar. Additionally, no significant differences were observed between the groups when color change, bacterial adhesion, and bond strengths were examined. When the surface roughness, color change, and bacterial adhesion values of self-adhesive composite resins were compared, Nova Compo SF was found to be the most successful self-adhesive composite resin. Additionally, a hybrid layer formation, followed by short resin tags, was observed at the composite-dentin interface in this group, differing from other self-adhesive composite resins.