Erkek sporcularda flywheel eksantrik ve geleneksel kuvvet antrenmanlarının güç çıktılarına akut etkisi: Post-aktivasyon potansiyeli yaklaşımı
Acute effects of flywheel eccentric and traditional strength training on power output in male athletes: Post-activation potentiation approach
  1. Tez No: 989196
  2. Yazar: MERT ARABACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: isoinertial, kuvvet, PAPE, sEMG, toparlanma, isoinertial, PAPE, recovery, sEMG, strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, flywheel (FW) ve inclened leg press (LP) yüklenmeler sonrası post aktivasyon potansyelinin (PAP) dikey sıçrama, quadriceps kas aktivasyonu ve çeviklik üzerinde akut etkilerini incelemektir. Araştırmaya 18-32 yaş arasında toplam 24 üniversite erkek sporcu öğrencisi gönüllü katıldı. Bu randomize kontrollü çapraz desene dayalı araştırmaya katılanlar en az 72 saat arayla bir alıştırma ve iki farklı deneysel prosedür uygulamışlardır: FW ve LP. Alıştırma oturumunda katılımcılara deneysel prosedürler anlatıldıktan sonra, EGZ A+ cevapladılar, vücut kompozisyonları ve 1 Tekrar Maksimum (1TM) belirlendi. Daha sonra FW, LP, maksimum istemli izometrik kasılma (MVC), dikey sıçrama (CMJ) ve Zig-zag agility testleri katılımcı tarafından uygulandı. İki deneysel oturumlarda ise sırasıyla; ısınma, Pre test: MVC, CMJ, Zig-zag çeviklik testleri, FW veya LP yüklenmesi (3 set x 6 tekrar), Post test: hemen sonra-15 sn (Post_0), 6 dk (Post_6), 12 dk (Post_12) ve 18 dk (Post_18) sonra Pre testleri tekrar uygulandı. Elde edilen verilen karşılaştırılması için Two Way ANOVA tekrarlanan ölçümler için varyans analizi (2 uygulama (FW ve LP) x 5 zaman (Pre, Post_0, Post_6, Post_12, Post 18) testi kullanıldı. İkili karşılaştırmalar için Bonferroni post-hoc testi kullanıldı. Araştırmamızda, iki farklı uygulama (FW ve LP) ile zaman (Pre, Post_0, Post_6, Post_12, Post 18) arasındaki etkileşim açısından CMJ [F(4,68) = 0.092, p = 0.985, 𝑛𝑛𝑝𝑝2 = 0.005], Zig-Zag [F(4, 68, p = 0.520, 𝑛𝑛𝑝𝑝2 = 0.038], M. Rectus Femoris MVC [F(4, 68) = 1.123, p = 0.353, 𝑛𝑛𝑝𝑝2 = 0.062], M. Vastus Lateralis [F(2.755,46.829) = 1.066, p = 0.369, 𝑛𝑛𝑝𝑝2 = 0.059], M. Vastus Medialis [F(2.780,47.258) = 0.480, p = 0.683, 𝑛𝑛𝑝𝑝2 = 0.027] sEMG değerlendirmelerin istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak, Flywheel ve Incline Leg Pres egzersizleri bacak kaslarında benzer bir PAPE oluşturdukları söylenebilir. Ayrıca bu egzersizler sonrası yapılan 18 dakikaya kadar pasif dinlenmenin bir toparlanma olduğunu ancak her iki uygulamada da etkinin benzer olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of present study was to investigate the acute effects of post-activation potentiation (PAP) following flywheel (FW) and inclined leg press (LP) loading on vertical jump (CMJ), quadriceps muscle activation, and agility. A total of 24 male university athletes aged 18–32 voluntarily participated. In this randomized controlled crossover design study, participants completed one familiarization and two experimental (FW and LP) sessions, each separated by at least 72 hours. During the familiarization session, after the experimental procedures were explained, participants completed the PAR-Q+, and their body composition and one-repetition maximum (1RM) were assessed. Subsequently, participants performed FW, LP, maximal voluntary isometric contraction (MVC), CMJ, and Zig-zag agility tests. In each of the two experimental sessions, the following protocol was applied: warm-up; pre-tests (MVC, CMJ, Zig-zag agility test); FW or LP loading (3 sets × 6 repetitions); and post-tests conducted immediately after (Post_0), at 6 minutes (Post_6), 12 minutes (Post_12), and 18 minutes (Post_18), repeating the pre-test measures. To compare the collected data, a Two-Way Repeated Measures ANOVA (2 conditions: FW and LP × 5 time points: Pre, Post_0, Post_6, Post_12, Post_18) was used. Bonferroni post-hoc tests were applied for pairwise comparisons. The results showed no statistically significant interaction between condition (FW vs. LP) and time (Pre, Post_0, Post_6, Post_12, Post_18) for CMJ [F(4,68) = 0.092, p = 0.985, 𝑛𝑛𝑝𝑝2 = 0.005], Zig-zag agility [F(4,68), p = 0.520, 𝑛𝑛𝑝𝑝2= 0.038], M. Rectus Femoris MVC [F(4,68) = 1.123, p = 0.353, 𝑛𝑛𝑝𝑝2= 0.062], M. Vastus Lateralis [F(2.755,46.829) = 1.066, p = 0.369, 𝑛𝑛𝑝𝑝2 = 0.059], and M. Vastus Medialis [F(2.780,47.258) = 0.480, p = 0.683, 𝑛𝑛𝑝𝑝2= 0.027] sEMG measurements. In conclusion, both Flywheel and Incline Leg Press exercises appear to induce similar PAPE responses in the leg muscles. Furthermore, passive rest periods of up to 18 minutes following these exercises seem to support recovery, with both methods producing comparable effects.