Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medyada Psikolojik İçerikleri Takip Etmesinin Narsistik Eğilimler Üzerindeki Etkisi
The Effect of University Students' Engagement with Psychological Content on Social Media on Their Narcissistic Tendencies
  1. Tez No: 989197
  2. Yazar: SİMGE KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Sosyal medya, Narcissism, Social media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı üniversite öğrencilerinin sosyal medyada psikolojik içerikleri takip etmesinin narsistik eğilimler üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 400 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Sosyal Medya Kullanım Amaçları Ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri sunulmuştur. Ölçek puanlarının normal dağıldığı gözlenmiştir ve bu kapsamda parametrik testler kullanılmıştır. Korelasyon analizinde, narsistik kişilik özellikleri ile psikolojik içerikleri takip etme arasında negatif bir ilişki olduğu, narsistik kişilik ile müzik dinleme, insanları tanıma, kişi ve organizasyonlara ulaşma gibi sosyal medya kullanım amaçları arasında ise pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi ise psikolojik içerikleri takip etmenin narsistik kişilik özelliklerini negatif yönde yordadığını göstermektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular kuramsal ve kavramsal çerçevede tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this thesis is to examine the effect of university students' engagement with psychological content on social media on their narcissistic tendencies. In line with this objective, 400 participants were included in the study. A sociodemographic information form, the Social Media Usage Purposes Scale, and the Narcissistic Personality Inventory were administered to the participants. The scale scores were observed to be normally distributed; therefore, parametric tests were employed. The correlation analysis revealed a negative relationship between narcissistic personality traits and following psychological content, while narcissistic traits showed a positive relationship with social media use purposes such as listening to music, getting to know people, and accessing individuals and organizations. Regression analysis indicated that following psychological content negatively predicted narcissistic personality traits. The findings obtained from the study were discussed within theoretical and conceptual frameworks, and recommendations were provided.