Türkiye'deki farklı sosyokültürel gruplardan çift dilli çocukların aile dil politikalarının incelenmesi
An investigation of family language policies of bilingual children from different sociocultural groups in Turkey
  1. Tez No: 989250
  2. Yazar: GÜLNİHAL ESRA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-çocuk etkileşimi, Ana-çocuk iletişimi, Baba-çocuk etkileşimi, Baba-çocuk iletişimi, Dil gelişimi, Erken çocuk eğitimi, Yabancı uyruklu çocuklar, Çocuk gelişimi, Çocuk-okul öncesi, Mother-child interaction, Mother-child communication, Father-child interaction, Father-child communication, Language development, Early child education, Foreign domestic children, Child development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Aile Dil Politikası (ADP) aile üyeleri arasında evde dillerin kullanımına ilişkin açık ve belirgin bir şekilde hissedilen planlama olarak tanımlanmaktadır ve çocukların çift dilde dil gelişimini anlamada yeni ve disiplinler arası bir yaklaşım sunmaktadır. Aile dil politikaları, yalnızca bireysel düzeyde değil; aynı zamanda toplumsal, kültürel ve politik bağlamlarda da şekillenmektedir. Bu araştırma, Türkiye'deki üç farklı sosyokültürel gruptan (dil azınlıkları, göçmen/mülteci aileler, elit çift dilli aileler) gelen ve çift dile maruziyeti olan ailelerin aile dil politikalarını incelemeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda çalışma sıralı karma modelde tasarlanmış ve araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla aile dil politikalarının çok katmanlı doğası analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada örneklem stratejisi, çoklu amaçlı örnekleme şemsiyesi altında ve sıralı örneklem tekniği ile şekillendirilmiş ve toplamda nicel kısımda 135 katılımcıya ulaşılırken, nitel kısımda ise üç farklı gruptan toplam 7 aile ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın bulgularına göre ailelerin dil ideolojileri, dil yönetimleri ve uygulamaları bağlamında gruplar arasında farklılaşan ve ortaklaşan alanlar bulunmaktadır. Genel olarak göçmen grup ve dil azınlıkları grubu daha çok toplum diline yönelik bir eğilim gösterirken, elit çift dilliler grubunda ise anadili ile toplum dili arasında daha dengeli bir yaklaşım olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca ailelerin her zaman ideolojileri ile uygulamalarının örtüşmediği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bulguların arkasında yatan politik, sosyal, ekonomik, psikolojik ve duygusal birçok faktörün varlığı ve ADP'nın sadece bireysel tercihlerden oluşmadığı tartışılmıştır. Çalışma, çift dillik bağlamında eğitim ve toplumsal politikaların yeniden değerlendirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Family Language Policy (FLP) is defined as an explicit and overt plan for the use of languages at home among family members and offers a new, interdisciplinary approach to understanding children's bilingual language development. Family language policies are shaped not only at the individual level but also within social, cultural, and political contexts. This thesis aimed to examine the family language policies of families with bilingual exposure and originating from three distinct sociocultural groups in Türkiye (language minorities, immigrant/refugee families, and elite bilingual families). The study was designed using a sequential mixed model and attempted to analyze the multilayered nature of family language policies through a researcher-designed questionnaire and semi-structured interview forms. The sampling strategy employed a multi-purpose sampling approach using a sequential sampling technique. A total of 135 participants were recruited for the quantitative part, while a total of seven families from three different groups were interviewed for the qualitative part. According to the findings of this study, there are areas of both divergence and commonality among the groups in terms of families' language ideologies, language management, and practices. While immigrant and language minority groups generally tend toward the societal language, the elite bilingual group demonstrates a more balanced approach between the native and societal languages. It also reveals that families' ideologies and practices do not always align. It argues that there are numerous political, social, economic, psychological, and emotional factors underlying these findings, and that ADP is not solely comprised of individual preferences. The study offers suggestions for reevaluating educational and social policies within the context of bilingualism.