Kelime öğretimi stratejilerinin Türkçe dersi öğretim programı ve ders kitaplarındaki görünümü
The appearance of vocabulary teaching strategies in Turkish language teaching programs and textbooks
  1. Tez No: 989257
  2. Yazar: DUYGU YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR KALFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime öğretimi, Kelimeler, Türkçe dersi, Türkçe eğitimi, Türkçe kitaplar, Türkçe öğretimi, Vocabulary teaching, Words, Turkish lesson, Turkish education, Turkish books, Turkish teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bireyin söz varlığının temeli ana dili edinim sürecinde oluşur. Bu süreçte bireyin çevre ile etkileşimi söz varlığının zenginleşmesine yarar sağlar fakat söz varlığının genişletilmesindeki en önemli kaynak bireyin dört temel dil becerisini (dinleme, konuşma, okuma, yazma) öğrendiği okuldur. Bu sebeple Türkçe eğitimi sürecinin ana materyali olan Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin söz varlığı oldukça önemlidir. Öğrencilerin yeterli bir kelime hazinesi kazanabilmeleri için öğretim programlarından, ders kitaplarına ve eğitim materyallerine, öğretmen yeterliliklerinden eğitim araç-gereçlerine kadar tüm eğitim unsurları ortak bir çatı altında düzenlenmelidir. Bu çalışmanın temel amacı ana dili öğretiminde söz varlığı eğitiminin nasıl gerçekleştirildiğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışma nitel veri toplama araçlarından doküman incelemesi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yönetmeliği'nde yer alan söz varlığı eğitimine dair maddeler, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı kazanımları, ortaokul Türkçe ders kitaplarında sözcük düzeyinde olan her etkinlik kelime öğretimi stratejileri ve söz varlığı boyutları açısından incelenmiştir. Bulgular sonucunda yönetmelikte söz varlığına dair herhangi bir içerik bilgisi bulunmadığına, kazanımların ve etkinlik sayılarının niceliksel olarak sınıf düzeylerine göre dengeli dağılımda olmadığına ve ders kitabı etkinliklerinin kelime öğretimi stratejisi açısından oldukça sınırlı olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışma mevcut ana dili derslerinde yer alan sürecin ve materyallerin ana dili öğretiminde söz varlığı eğitiminin yalnızca bir kısmını karşıladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The foundation of an individual's vocabulary is formed during the process of acquiring their native language. During this process, the individual's interaction with their environment contributes to the enrichment of their vocabulary, but the most important source for expanding their vocabulary is school, where they learn the four basic language skills (listening, speaking, reading, and writing). For this reason, the vocabulary of the texts included in Turkish textbooks, which are the main material in the Turkish language education process, is very important. In order for students to acquire an adequate vocabulary, all educational elements, from teaching programs to textbooks and educational materials, from teacher qualifications to educational tools and equipment, must be organized under a common umbrella. The main objective of this study is to reveal how vocabulary education is implemented in mother tongue teaching. In line with this objective, the study was conducted using the document analysis method, one of the qualitative data collection tools. The Ministry of National Education Textbook Regulation, the 2019 Turkish Language Teaching Program achievements, articles related to vocabulary education, achievements, and activities at the word level in middle school Turkish textbooks were examined in terms of vocabulary teaching strategies and vocabulary dimensions. The findings revealed that the regulation does not contain any content information on vocabulary, that the learning outcomes and number of activities are not quantitatively balanced across grade levels, and that textbook activities are quite limited in terms of vocabulary teaching strategies. The study reveals that the process and materials included in current mother tongue lessons only cover part of vocabulary education in mother tongue teaching.