Engelli kadınların kariyer yolculuklarındaki mikrosaldırganlık deneyimleri: Nitel bir çalışma
Micro-aggressions experienced by women with disabilities throughout their career journeys: A qualitative study
- Tez No: 989263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM HASKAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı, mikrosaldırganlık, mesleki rehabilitasyon, kariyer psikolojik danışmanlığı, engellilik, rehabilitation counseling, microaggression, vocational rehabilitation, career counseling, disability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma engelli kadınların kariyer süreçlerinde karşılaştıkları mikrosaldırganlıkları incelemek amacıyla nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır ve fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Katılımcılar engelli kadınlardan oluşmaktadır. Katılımcılara ulaşmada, amaçlı örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleri tercih edilmiştir. Katılım ölçütleri 18 yaşını doldurmuş olmak, görme engeli ve ortopedik engeli bulunmak olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Hazırlanan formlar dört uzmandan alınan görüşler ışığında yenilenmiştir. Gönüllü olan 10 katılımcıyla bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiş ve veri doygunluğu sağlandığında veri toplama işlemi sonlandırılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile Keller ve Galgay'ın (2010) taksonomisi kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler, Keller ve Galgay'ın (2010) taksonomisinde yer alan kimliğin reddi, gizliliğin reddi, çaresizlik alanı, ikincil kazanç, yayılma etkisi, üstencilik, ikinci sınıf vatandaşlık ve cinsiyetsizleştirme olmak üzere veriler 8 ana temaya göre kodlanmıştır. Kimliğin reddedilmesi teması altında iki alt tema oluşturulmuştur. Söz konusu alt temalar kişisel kimliğin reddi ve engellilik deneyiminin reddi olarak adlandırılmıştır. Üstencilik teması altında iki alt tema oluşturulmuş, bu temalar çocuklaştırma ve sahte hayranlık olarak isimlendirilmiştir. İkinci sınıf vatandaşlık teması altında yer alan veriler erişim haklarının reddi, yük teşkil etme, varlığını yok sayma ve değersizlik inancı olmak üzere 4 alt tema altında incelenmiştir. Araştırma sonucunda engeli olan kadınların iş ortamında mikrosaldırganlıklarla sıklıkla karşılaştığı görülmüştür. Katılımcıların en çok ikinci sınıf vatandaşlığa dair mikrosaldırganlıkla karşılaştığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, sınırlılıklar ve öneriler alan yazın doğrultusunda tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed as a qualitative study employing a phenomenological approach and aimed to examine the microaggressions encountered by women with disabilities in their career processes. The participants consisted of women with disabilities. Purposive and snowball sampling methods were employed to recruit the participants. The inclusion criteria were being over the age of 18 and having a visual or orthopedic disability. In the study, a Semi-Structured Interview Form and a Personal Information Form prepared by the researcher were utilized. These forms were revised in light of feedback obtained from four experts. Individual interviews were conducted with ten volunteer participants, and data collection was concluded once saturation was reached. The collected data were analyzed using descriptive analysis based on Keller and Galgay's (2010) taxonomy. The data were coded according to eight main themes identified in Keller and Galgay's (2010) taxonomy: identity denial, privacy denial, helplessness domain, secondary gain, spread effect, patronization, second-class citizenship, and desexualization. Under the theme of identity denial, two subthemes were identified: denial of personal identity and denial of disability experience. Under the theme of patronization, two subthemes emerged: infantilization and false admiration. The theme of second-class citizenship included four subthemes: denial of access rights, perception as a burden, invisibility, and sense of worthlessness. The results revealed that women with disabilities frequently encounter microaggressions in the workplace. The most frequently experienced type of microaggression was related to the theme of second-class citizenship. The findings, along with the study's limitations and recommendations, were discussed considering the relevant literature.