Güçlendirilmiş sulu akülerde (EFB) kullanılan aktif malzemenin geliştirilmesi ile performans analizi
Performance analysis with the development of active material used in enhanced flooded batteries (EFB)
  1. Tez No: 989326
  2. Yazar: YILDIRIM EYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAHADIR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon nanotüp, Kurşun asit batarya, Carbon nanotube, Lead acid battery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güçlendirilmiş sulu aküler (EFB'ler), start-stop ve mikro hibrit araçlarda yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını azaltmak için bir çözüm olarak ortaya çıkmış ve gittikçe daha da katılaşan otomotiv emisyon koşulları ve verimlilikleri de karşılaması beklenmektedir. EFB'ler, geleneksel sulu kurşun asit akülere kıyasla avantajlarına rağmen, özellikle aktif malzemenin ömür süresince sülfatlaşması, uzun çevrim sırasında şarj kabulünün azalması ve soğukta marş basma (CCA) gücünün zayıflaması gibi performans sorunları ile karşı karşıyadır. Bu çalışmada, hem negatif aktif malzemeye (NAM) hem pozitif aktif malzemeye (PAM) karbon nanotüp (CNT) katkı maddelerinin eklenmesi ile EFB'lerin bu performans sorunlarına çözümleri araştırılmıştır. Bir standart referans ve üç CNT ile modifiye edilmiş reçete ile tam ölçekli dört farklı tip EFB prototipi üretilmiştir. Elektrokimyasal performansları TS EN 50342-1 ve TS EN 50342-6 test standartlarına göre değerlendirilmiş, açık devre voltajları (OCV), soğuk marş amperleri (CCA), şarj kabulü, kapasite (C20) ve yüksek hızlı kısmi şarj durumu (HRPSoC) çevrimi altında ömürleri boyunca dayanıklılığa odaklanılmıştır. Ayrıca taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ile yapılan analizler; CNT eklentisinin elektrot morfolojisini homojen hale getirdiğini, sülfatlaşmayı azalttığını ve elektrik iletkenliğini artırdığını doğrulamıştır. Elektrot reçetesine CNT ilavesi ile yapılan bu modifikasyon ile endüstriyel tam ölçekte yapılan bu çalışma, laboratuvar ölçeğinde yapılan araştırmaların endüstriyel uygulama arasındaki boşluğu doldurmaktadır. Sonuçlar, CNT ile geliştirilen EFB'lerin hızla büyümekte olan mikro hibrit otomobil pazarı için uygun bir çözüm getirme potansiyelini ortaya koymuş olup, yenilikçi ürün ile gelişen pazarda ülkeye katma değer katacaktır.
Özet (Çeviri)
Enhanced flooded batteries (EFBs) have emerged as a solution to reduce fuel consumption and CO2 emissions in start-stop and micro hybrid vehicles and are expected to meet increasingly stringent automotive emission standards and efficiencies. Despite their advantages over conventional flooded lead-acid batteries, EFBs face performance issues, particularly sulfation of the active material during lifespan, reduced charge acceptance during long cycles, and poor cold cranking (CCA) performance. This study investigates solutions to these performance issues in EFBs by incorporating carbon nanotube (CNT) additives into both the negative active material (NAM) and positive active material (PAM). Four different full-scale EFB prototypes were fabricated using one standard reference and three CNT-modified recipes. Electrochemical performance was evaluated according to TS EN 50342-1 and TS EN 50342-6 test standards, focusing on open circuit voltages (OCV), cold cranking amperes (CCA), charge acceptance , capacity (C20), and lifetime durability under high-rate partial state of charge (HRPSoC) cycling. Furthermore, scanning electron microscopy (SEM) analyses confirmed that the CNT addition homogenized the electrode morphology, reduced sulfation, and increased electrical conductivity. This full-scale industrial study, which incorporated CNT into the electrode recipe, bridges the gap between laboratory-scale research and industrial application. The results demonstrate the potential of CNT-enhanced EFBs to provide a viable solution for the rapidly growing micro hybrid vehicle market and will add value to the country in this developing market with this innovative product.