The use of n-polyethereal polypyrroles in preconcentration and surface enhanced raman scattering studies
N-polieterik polipirollerin ön zenginleştirme ve yüzeyde güçlendirilmiş raman saçılması çalışmalarında kullanımı
  1. Tez No: 237616
  2. Yazar: BAHAR KÖKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET VOLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ön zenginleştirme, Polipirol, Polieter Köprü, Nadir Toprak İyonları, SERS, Preconcentration, Polypyrrole, Polyether Pseudocages, Rare Earth Ions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Polieter köprülü (PI, PII, PIII) polipiroller, CHCl3 içinde susuz FeCl3 kullanılarak 1,5-bis(1,1-pirol)-3-oksabütan (MI), 1,8-bis(1,1-pirol)-3,6-dioksaheksan (MII) ve 1,11-bis(1,1-pirol)-3,6,9-trioksaundekan (MIII)' ün kimyasal olarak yükseltgenmesiyle sentezlenmiştir. Sentezlenen reçineler herhangi bir katyona karşı tepki vermediğinden kimyasal indirgenler kullanılarak indirgenmiştir. Tetrabütilamonyum hidroksit (TBAOH) ile indirgenen polimerlerin tekrar edilebilirlik ve tekrar kullanılabilirlik açısından daha etkili olduğu gözlenmiştir. İndirgenmiş polimer reçineler nadir toprak metal iyonlarının sulu ortamdan ekstraksiyonu için denenmiştir. Aralarında sadece PIII reçine La(III), Eu(III) ve Yb(III) iyonlarını sulu çözeltiden alabilmekte olup önzenginleştirme için kullanılabilir. PIII reçine kullanılarak nötral pH değerlerinde gerçekleştirilen tekne (Batch) tipi ekstraksiyon çalışmalarında La(III), Eu(III) ve Yb(III)'ün yüzde geri kazanımlarının sırasıyla 98.0, 90.7 ve 87.3 olduğu İndüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektroskopi (ICP-OES) tekniği ile saptanmıştır. PIII reçinenin La(III) iyonu için önzenginleştirme kapasitesi 1.3 mg La(III) / g reçine olarak bulunmuştur. PIII reçine geri kazanımda önemli bir fark olmaksızın en az beş defa ard arda kullanılmıştır. PIII yüzeyde güçlendirilmiş Raman saçılması aktif yüzey hazırlanmasında kullanılmak üzere elektrokimyasal olarak da sentezlenmiştir. MIII indiyum-kalay oksit (ITO) cam üzerine Ag tele karşı 1.2 V (MIII' ün yükseltgenme potansiyeli) uygulanarak 0.05 M tetrabütilamonyum per klorat (TBAP) içeren elektrolit çözeltisi içinde sabit potansiyel elektroliz yöntemi ile polimerleştirildikten sonra Ag(I), PIII ile kaplanmış ITO elektrot yüzeyinde metalik gümüşe indirgenmiş ve gümüş parçacıklar oluşturulmuştur. Bu yüzeye alternatif olarak diğer bir yüzey hazırlanmış ve bu çalışmada gümüş parçacıklar doğrudan doğruya ITO cam yüzey üzerine elektrokimyasal olarak toplanmıştır. Hazırlanan ITO-PIII-Ag ve ITO-Ag SERS yüzeylerinin performansları parlak krezil mavisi (BCB), kristal menekşe (CV), para amino benzoik asit (PABA), nikotin ve nikotinik asitin düşük derişimlerdeki çözeltileri kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polypyrroles containing polyether pseudocages (PI, PII, PIII) have been synthesized via chemical oxidation of 1,5-bis(1,1-pyrrole)-3-oxabutane (MI), 1,8- bis(1,1-pyrrole)-3,6-dioxahexane (MII), and 1,11-bis(1,1-pyrrole)- 3,6,9-trioxaundecane (MIII) using anhydrous FeCl3 in CHCl3. Because as obtained polymer resins did not give any response toward any cations, they were reduced (undoped) using chemical reducing agents. Tetrabutylammonium hydroxide (TBAOH) was found to be more effective in undoping to obtain more reproducible and reusable polymer resins. It was investigated whether the undoped polymer resins were used for the extraction of rare earth metal ions from the aqueous medium. Among them, only PIII resin can extract La(III), Eu(III) and Yb(III) from their aqueous solutions and can be employed for the preconcentration of these metal ions. For batch extraction of La(III), Eu(III) and Yb(III) at neutral pH values, percent recoveries of 98.0, 90.7 and 87.3, respectively, has been obtained by using Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectroscopy (ICP-OES) technique. The sorption capacity is found as 1.3 mg of La(III) per gram of PIII resin. The PIII resin could be reused at least five times without significant change in its sorption capacity. PIII has also been synthesized via electrochemical method to be used in the preparation of Surface Enhanced Raman Scattering (SERS) active substrate. PIII has been polymerized on Indium Tin Oxide (ITO) glass by using constant potential electrolysis. In an electrolyte solution containing 0.05M tetrabutylammonium perchlorate (TBAP), 1.2 V vs. Ag wire (oxidation potential of MIII) was applied for coating and then silver particles were deposited on the surface of PIII coated ITO electrode by reducing Ag(I) in monomer free electrolyte solution electrochemically. As an alternative, another SERS substrate was prepared electrochemically by depositing silver particles directly on ITO glass. The performances of prepared ITO-PIII-Ag and ITO-Ag SERS substrates were evaluated with dilute solutions of brilliant cresyl blue (BCB), crystal violet (CV), para amino benzoic acid (PABA), nicotine and nicotinic acid.