Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı yetişkinlerde parlak ışık tedavisinin uyku kalitesine etkisi
The effect of bright light therapy on sleep quality in adults with attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 989334
  2. Yazar: SENA GÜLDEHAN UÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜCEL AĞARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psikiyatri, Psychology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperaktiviteli dikkat eksikliği bozukluğu, Parlak ışık terapisi, Uyku, Uyku kalitesi, Attention deficit disorder with hyperactivity, Bright light therapy, Sleep, Quality of sleep
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, parlak ışık tedavisinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanılı yetişkinlerde uyku kalitesi ve semptom şiddeti üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma örneklemini DEHB tanılı yetişkinler oluşturmaktadır. Katılımcılar uygulama öncesinde rastgele olarak 10.000 lüks ışık grubuna (deney grubu n=24) ve 500 lüks ışık grubuna (kontrol grubu n=26 ) atanmıştır. Her iki grup on gün boyunca sabah saatlerinde yarım saat ışığa maruz kalmıştır. Veri toplamak amacıyla katılımcılara tedavi öncesi ve sonrası Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Sabahçıl Akşamcıl Ölçeği, Epworth Uykululuk Ölçeği, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi ve Hasta Sağlık Anketi-9 uygulanmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların uyku kaliteleri açısından gruplar arası anlamlı iyileşme görülmüşken; DEHB toplam semptom şiddeti açısından farklılık görülmemiştir. Ayrıca deney grubunda hiperaktivite alt boyutunda uygulama sonrasında anlamlı düzeyde iyileşme gözlenmiş olmakla beraber, son test ölçümlerinde gruplar arasında plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir üstünlük gözlenmemiştir. Bu bulgular sirkadiyen sürüklenmeyi doğrudan hedef alan non-farmakolojik yöntemlerden parlak ışık tedavisinin DEHB tanılı yetişkinlerin uyku kalitelerinin arttırılmasında etkili ve güvenli bir yöntem olduğunu desteklemekte; hiperaktivite semptomları üzerindeki etkilerinin ise ileri araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of bright light therapy on sleep quality and symptom severity in adults diagnosed with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD). The research sample consisted of adults diagnosed with ADHD. Prior to the intervention, participants were randomly assigned to either a 10,000-lux light exposure group (experimental group, n = 24) or a 500-lux light exposure group (control group, n = 26). Both groups were exposed to light for for thirty minutes during the morning hours for ten consecutive days. For data collection, participants completed several instruments both pre- and post-treatment, including the Adult Attention Deficit and Hyperactivity Disorder Self-Report Scale, the Beck Depression Inventory, the Beck Anxiety Inventory, the Pittsburgh Sleep Quality Index, the Morningness-Eveningness Questionnaire, the Epworth Sleepiness Scale, the Insomnia Severity Index, and the Patient Health Questionnaire-9. The results indicated a statistically significant between-group difference in sleep quality, whereas no significant difference was observed in overall ADHD symptom severity. In addition, although a statistically significant improvement in the hyperactivity subscale was observed within the experimental group following the intervention, no statistically significant superiority of bright light therapy over placebo was found in between-group post-test comparisons. These findings support bright light therapy, a non-pharmacological intervention directly targeting circadian entrainment, as an effective and safe method for improving sleep quality in adults with ADHD, while suggesting that its effects on hyperactivity symptoms remain limited and require further investigation.