Hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalarda dişlerdeki renk değişimlerinin incelenmesi
Examination of tooth color changes in patients undergoing rapid palatal expansion
- Tez No: 989351
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA BULUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Floresans spektrofotometre, Fluorescence spectrophotometer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hızlı üst çene genişletmesi (HÜÇG) tedavisinde kullanılan Bonded akrilik cap splint ve Hyrax genişletme apareylerinin diş rengi üzerinde oluşturduğu değişimleri incelemek ve bu değişimleri kontrol grubu ile karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 8–15 yaş aralığında maksiller darlık tanısı konan toplam 60 birey dahil edilmiş ve bireyler Bonded akrilik cap splint, Hyrax ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Diş rengi ölçümleri, HÜÇG tedavisi öncesi (T₀) ve sonrası (T₁) olmak üzere iki zaman noktasında spektrofotometre kullanılarak CIE L*, a* ve b* renk parametreleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Toplam renk değişimi ΔE değeri ile hesaplanmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon Signed Rank testi, gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal–Wallis testi ve Bonferroni düzeltmeli post hoc analizler kullanılmıştır. Başlangıç ölçümlerinde gruplar arasında L₀, a₀ ve b₀ değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. L* parametresi açısından Hyrax grubunda T₀–T₁ arasında anlamlı bir azalma saptanırken (p<0,001), Bonded akrilik cap splint ve kontrol gruplarında anlamlı değişim izlenmemiştir. a* parametresinde Bonded akrilik cap splint ve kontrol gruplarında anlamlı değişim gözlenirken (p<0,05), Hyrax grubunda değişim anlamlı bulunmamıştır. b* parametresi açısından ise tüm gruplarda T₀–T₁ arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmıştır (p<0,001). Toplam renk değişimini gösteren ΔE değerleri açısından gruplar arası karşılaştırmalar anlamlı bulunmuştur. (p<0,001) Ortalama ΔE değerleri incelendiğinde, Bonded akrilik cap splint ve Hyrax gruplarında kontrol grubuna kıyasla daha yüksek toplam renk değişimi izlendiği; ancak iki aparey grubu arasında ΔE açısından anlamlı bir fark bulunmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, her iki aparey grubunda elde edilen ΔE değerlerinin büyük ölçüde klinik kabul edilebilir sınırlar (ΔE ≈ 3,3–3,7) içerisinde kaldığı görülmüştür. Sonuç olarak, Bonded akrilik cap splint ve Hyrax ile uygulanan hızlı üst çene genişletmesinin diş renginde ölçülebilir ancak klinik açıdan sınırlı değişikliklere yol açtığı görülmüştür. Bu bulgular, hasta bilgilendirmesinde objektif veri sunulabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the changes in tooth color caused by Bonded acrylic cap splints and Hyrax expansion appliances used in rapid maxillary expansion (RME) treatment and to compare these changes with a control group. A total of 60 individuals aged 8–15 years diagnosed with maxillary constriction were included in the study and divided into three groups: Bonded acrylic cap splint, Hyrax, and control group. Tooth color measurements were performed using a spectrophotometer at two time points, before (T₀) and after (T₁) HÜÇG treatment, using CIE L*, a*, and b* color parameters. Total color change was calculated using the ΔE value. Wilcoxon Signed Rank test was used for within-group comparisons, while Kruskal–Wallis test and Bonferroni corrected post hoc analyses were used for between-group comparisons. At baseline, no statistically significant differences were found among the groups in terms of L₀, a₀, and b₀ values. A significant decrease in L* values was observed in the Hyrax group between T₀ and T₁ (p <0.001), whereas no significant changes were detected in the Bonded acrylic cap splint and control groups. Regarding the a* parameter, significant changes were observed in the Bonded acrylic cap splint and control groups (p <0.05), while no significant change was found in the Hyrax group. For the b* parameter, statistically significant changes were detected in all groups between T₀ and T₁ (p <0.001). Intergroup comparisons of ΔE values revealed statistically significant differences among the groups (p <0.001). Mean ΔE values were higher in the Bonded acrylic cap splint and Hyrax groups compared with the control group; however, no statistically significant difference was found between the two expansion appliance groups. Nevertheless, ΔE values observed in both appliance groups were largely within clinically acceptable limits.(ΔE ≈ 3,3–3,7) In conclusion, rapid maxillary expansion with Bonded acrylic cap splint and Hyrax resulted in measurable but clinically limited changes in tooth color. These findings demonstrate that objective data can be provided in patient information.