Hastanede yatan 65 yaş ve üzeri hastalardauyku düzeninin ve uyku bozukluklarınındeğerlendirilmesi
Evaluation of sleep pattern and sleep disorders in hospitalized patients 65 years old and over
- Tez No: 989402
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, hastanede uyku problemleri, uykusuzluk, polifarmasi, gündüz uykululuğu, Pittsburgh Sleep Quality Index, hospital-induced sleep problems, insomnia, polypharmacy, daytime sleepiness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlı hastalarda çeşitli uyku bozuklukları ve uyku hastalıkları sık görülür. Hastaneye yatan yaşlılarda hem hasta hem de hastane kaynaklı faktörler, var olan uyku problemini açığa çıkarabilir ya da uyku problemi olmayan yaşlılarda yeni uyku sorunlarına neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde yatan 65 yaş üstü bireylerin uyku düzeninin, uyku bozukluklarının değerlendirilmesi ve hastanede uyku bozukluğu yapan nedenlerin tespit edilmesiydi. Gereç ve Yöntem: Veriler danışman ve araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu, uyku kalitesini değerlendirmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, gündüz uykululuğunu değerlendirmek için Epworth Ölçeği, OUAS riskini belirlemek için Berlin Uyku Anketi kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu histogram, Q-Q grafikleri ve Shapiro-wilk testi ile değerlendirildi. Varyans homojenliği Levene testi ile test edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda nicel değişkenler için Mann-Whitney U testi ve bağımsız iki örneklem t testi uygulandı. İkiden fazla gruplar arası karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalar için Tukey testi kullanıldı. Kategorik verilerin karşılaştırmalarında Pearson χ2 analizi ve Fisher kesin χ2 testi kullanıldı. Verilerin analizi TURCOSA (Turcosa Analitik Çözümlemeler Ltd. Şti, www.turcosa.com.tr) istatistik yazılımında gerçekleştirildi. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %51,5'inin hastanede uykusunun olumsuz yönde etkilendiği bulunmuştur. Hastane kaynaklı en sık uykusuzluk nedeni sağlık personelinin hizmetinden kaynaklanan uyandırmalar (%45,1) olurken hasta kaynaklı en sık neden gece tuvalete kalmak (%75,2) olarak saptanmıştır. Hastaların %74,3'ünde uykusuzluk olduğu, uykusuzluk nedenli en sık görülen gündüz işlev bozukluğu ise yorgunluk olarak saptanmıştır. Hastaların %59,8'inin uyku kalitesi kötü olarak saptanmıştır. Kötü uyku kalitesi ile kadın cinsiyet, düşük eğitim seviyesi, obezite, polifarmasi, HBS ve OUAS istatistiksel olarak anlamlı ilişkili bulunmuştur (p<0,05). Epworth Ölçeği ile %12,5 hastada gündüz uykululuğu saptanmıştır. Berlin Uyku Anketi ile hastaların %57,3'ü OUAS açısından riskli bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma hastanede yatan yaşlı hastalarda uykuyu etkileyen hastane ve hasta kaynaklı birçok faktörün olduğunu gösterdi. Çalışmada yaşlı bireylerin büyük kısmında uykusuzluk olduğu ve yüzde ellisinden fazlasında uyku kalitesinin kötü olduğu saptandı. Özellikle yaşlı hastalarda uyku değerlendirmesi yapılmasının klinik muayenenin bir parçası olması gerektiği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Various sleep disorders and sleep diseases are common in elderly patients. Both patient-related and hospital-related factors in hospitalized elderly individuals can exacerbate existing sleep problems or lead to new sleep problems in those without prior issues. This study aimed to evaluate the sleep patterns, sleep disorders and reasons for hospital-induced sleep disorders in individuals aged 65 and older admitted to Erciyes University Medical Faculty. Materials and Methods: Data were obtained using a questionnaire developed by the consultant and the researchers, the Pittsburgh Sleep Quality Index for assessing sleep quality, the Epworth scale for assessing daytime sleepiness, and the Berlin sleep questionnaire for determining OSAS risk. The suitability of the data for normal distribution was evaluated with histogram, Q-Q graphs and Shapiro-Wilk test. Variance homogeneity was tested using the Levene test. Mann-Whitney U tests and independent two-sample t-tests were applied for quantitative variables in intergroup comparisons. One-way analysis of variance was used for comparisons between more than two groups and the Tukey test was used for multiple comparisons. Pearson χ2 analysis and Fisher's exact χ2 test were used for comparing categorical data. Data analysis was performed using TURCOSA statistical software (Turcosa Analytical Solutions Ltd. Şti, www.turcosa.com.tr). A significance level of p<0.05 was accepted. Results: In our study, it was found that 51.5% of patients experienced a negative impact on their sleep during hospitalization. The most common cause of hospital-related insomnia is reported to be awakenings due to healthcare staff (45.1%), while the most common patient-related reason is getting up to use the restroom at night (75.2%). Insomnia was present in 74.3% of patients and the most frequently observed daytime functional impairment due to insomnia was fatigue. Poor sleep quality was identified in 59.8% of patients. Poor sleep quality was statistically associated with female gender, low educational level, obesity, polypharmacy, RLS and OSAS (p>0.005). Daytime sleepiness was observed in 12.5% of patients based on the Epworth Scale. The Berlin Sleep Survey indicated that 57.3% of patients were at risk for OSAS. Conclusion: This study demonstrated the presence of various hospital- and patient-related factors affecting sleep in elderly hospitalized patients. The study revealed that insomnia was common in a significant portion of elderly individuals, and more than half had poor sleep quality. The study highlights the importance of including sleep evaluation as part of clinical examination, especially in elderly patients