Üniversite kütüphanelerinin öğrencilerin kişisel gelişim ve duygusal okuryazarlık becerisine etkisi: Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi örneği
The effect of university libraries on students' personal development and emotional literacy skills: The case of Marmara University Faculty of Humanities and Social Sciences
- Tez No: 989411
- Danışmanlar: PROF. DR. BERAT BIRFIN BİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Kişisel Gelişim, Duygusal Okuryazarlık, Duygusal Zekâ, Bilgi Hizmetleri, Kütüphane Kullanımı, Öz Farkındalık, Empati, Stres Yönetimi, Duygusal Farkındalık, Motivasyon, Özdüzenleme, Sosyal Beceriler, University Students, Personal Development, Emotional Literacy, Emotional Intelligence, Information Services, Library Use, Self-Awareness, Empathy, Stress Management, Emotional Awareness, Motivation, Self-Regulation, Social Skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite kütüphanelerinin sunduğu hizmetlerin, üniversite öğrencilerinin kişisel gelişim süreçleri ve duygusal okuryazarlık becerileri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, üniversite kütüphanelerinin sağladığı bilgi kaynakları, danışmanlık hizmetleri ve diğer destekleyici uygulamaların öğrencilerin duygusal farkındalık, empati, öz-düzenleme ve stres yönetimi gibi becerilerinin gelişimindeki rolü değerlendirilmekte, ayrıca kütüphane kullanım alışkanlıkları ile kişisel gelişim ve duygusal okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkiler ortaya konmaktadır. Araştırmada nicel yöntem kullanılarak veri toplamak amacıyla iki bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Birinci bölümde katılımcıların demografik bilgileri, kütüphane kullanım sıklığı ve kullanım amaçları yer almakta, ikinci bölümde ise Kişisel Gelişim Yönelimi II Ölçeği ve Duygusal Okuryazarlık Becerisi Ölçeği kullanılarak öğrencilerin kişisel ve duygusal becerileri ölçülmektedir. Araştırma bulguları, üniversite kütüphanelerinin öğrencilerin kişisel gelişim ve duygusal okuryazarlık düzeyleri üzerinde önemli katkılar sağladığını göstermektedir. Katılımcıların büyük bir kısmı, kütüphane hizmetlerinden kişisel gelişim, yeni beceriler kazanma ve duygusal rahatlama açısından fayda sağladığını belirtmekte olup, bu durum kütüphanelerin yalnızca akademik bilgiye erişim sağlayan mekânlar olmanın ötesinde, bireysel gelişim odaklı işlevler üstlendiğini ortaya koymaktadır. Yaş grupları açısından, kaynakları kullanma alt boyutunda 26-35, 36-45 ve 55 yaş ve üzeri grupların, 18-25 yaş grubuna göre daha yüksek düzeyde performans gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte diğer duygusal okuryazarlık alt boyutları açısından yaşın anlamlı bir farklılık yaratmadığı belirlenmiştir. Bu durum, kütüphane kullanımının kaynakları etkili kullanma becerisini yaşla birlikte artırdığını ve deneyim kazanımı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Cinsiyet, uyruğu ve medeni duruma göre kişisel gelişim ve duygusal okuryazarlık düzeylerinde anlamlı farklılıklar gözlemlenmemiştir. Bu durum, kütüphane kullanımının temel etkilerinin demografik özelliklerden bağımsız olarak ortaya çıktığını ve tüm kullanıcı gruplarında benzer düzeyde katkı sağladığını göstermektedir. Eğitim düzeyine göre ise yüksek lisans mezunlarının değişime hazır olma, planlı olma ve kaynakları kullanma düzeyleri lisans ve doktora mezunlarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Duygusal okuryazarlık açısından ise lisans ve yüksek lisans mezunlarının duygusal farkındalık düzeyleri doktora mezunlarına göre daha yüksek çıkmıştır. Bu sonuç, eğitim sürecinin kişisel gelişim ve duygusal becerilerin güçlenmesinde etkili olduğunu göstermekte ve literatürdeki bulgularla uyumlu bir tablo sunmaktadır. Kütüphane memnuniyeti yüksek olan kullanıcıların kişisel gelişim yönelimi ve duygusal okuryazarlık alt boyutlarında daha yüksek düzeyde performans gösterdiği belirlenmiştir. Özellikle değişime hazır olma, planlı olma, kaynakları kullanma, amaçlı davranış, motivasyon, empati, kendini düzenleme ve sosyal yetenekler gibi beceriler, kütüphane hizmetlerinden memnuniyet düzeyiyle pozitif yönlü ilişki göstermektedir. Bunun yanı sıra, kütüphane kullanım sıklığı ve kullanım amacı da öğrencilerin beceri düzeyleri üzerinde etkili olmaktadır. Haftada birkaç kez kütüphaneyi kullananların sosyal yetenek düzeylerinin, daha seyrek kullanan gruplara göre anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir. Düzenli ve amaçlı kullanımın özellikle kaynakları kullanma ve sosyal yetenekler üzerinde olumlu katkı sağladığı görülmektedir. Sonuç olarak, üniversite kütüphanelerinin öğrencilerin kişisel gelişim ve duygusal okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığı ortaya konulmakta ve kütüphane kullanımının düzenli, amaçlı ve memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu durumlarda öğrencilerin akademik ve duygusal becerilerinde daha belirgin kazanımlar sağladığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of the services offered by university libraries on the personal development processes and emotional literacy skills of university students. The study evaluates the role of information resources, counseling services, and other supportive practices provided by university libraries in the development of students' skills such as emotional awareness, empathy, self-regulation, and stress management. It also explores the relationships between library usage habits and levels of personal development and emotional literacy. A two-part survey was administered to collect data using quantitative methods. The first part included participants' demographic information, frequency of library use, and purposes of use. The second part measured students' personal and emotional skills using the Personal Growth Orientation II Scale and the Emotional Literacy Skills Scale. The research findings indicate that university libraries make significant contributions to students' personal development and emotional literacy levels. A large portion of participants stated that they benefited from library services in terms of personal development, acquiring new skills, and emotional relief. This suggests that libraries serve functions focused on individual development beyond simply providing access to academic information. In terms of age groups, it was found that the 26-35, 36-45, and 55 and older age groups performed higher than the 18-25 age group in the resource utilization subscale. However, it was determined that age did not create a significant difference in the other emotional literacy subscales. This suggests that library use increases the ability to use resources effectively with age and is associated with gaining experience. No significant differences were observed in personal development and emotional literacy levels based on gender, nationality, and marital status. This suggests that the main effects of library use emerge independently of demographic characteristics and contribute to similar levels across all user groups. Regarding education level, master's degree graduates were found to have significantly higher levels of readiness for change, planning, and resource utilization than bachelor's and doctoral degree graduates. In terms of emotional literacy, emotional awareness levels were higher in bachelor's and master's degree graduates than in doctoral degree graduates. This result demonstrates that the educational process is effective in strengthening personal development and emotional skills and provides a consistent picture with findings in the literature. It has been determined that users with high library satisfaction perform better in the sub-dimensions of personal growth orientation and emotional literacy. Skills such as readiness for change, planning, resource use, purposeful behavior, motivation, empathy, self-regulation, and social skills are positively correlated with satisfaction with library services. Furthermore, the frequency of library use and the purpose of use also influence students' skill levels. Those who use the library several times a week have significantly higher social skill levels than those who use it less frequently. Regular and purposeful use appears to contribute positively, particularly to resource use and social skills. In conclusion, university libraries play a significant role in developing students' personal growth and emotional literacy skills. It can be argued that regular, purposeful, and high levels of satisfaction with library use lead to more significant gains in students' academic and emotional skills.