2024 ilkokul 2-4. sınıflar Türkçe dersi öğretim programına yönelik öğretmen ve uzman görüşlerinin karma yöntemle incelenmesi
Evaluating 2024 primary school 2-4. grades Turkish language teaching curriculum: A mixed-methods study on expert and teacher opinions
  1. Tez No: 989438
  2. Yazar: ECE DAĞISTAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL EMİNOĞLU KÜÇÜKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Dersi Öğretim Programı, Program Değerlendirme, Öğretmen Görüşü, Uzman Görüşü, Turkish Language Curriculum, Curriculum Evaluation, Teacher Opinions, Expert Views
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2024 yılında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda güncellenen İlkokul 2–4. Sınıflar Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın, öğretmen ve program geliştirme uzmanlarının görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Araştırma, yakınsak paralel karma desen kapsamında yürütülmüştür. Bu yönüyle çalışma, programın etkililiğini hem ölçülebilir nicel göstergeler hem de katılımcıların derinlemesine algıları üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nicel veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Sınıf Öğretmenleri İçin Türkçe Dersi Öğretim Programı Değerlendirme Anketi”aracılığıyla, 203 sınıf öğretmeninden toplanmıştır. Nitel veriler ise 13 program geliştirme uzmanıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmış; nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Nicel bulgular, öğretmenlerin programın genel yapısını olumlu olarak değerlendirdiklerini; öğrenme kanıtları boyutuna daha eleştirel yaklaştıklarını göstermektedir. Cinsiyet, kurum türü ve sınıf düzeyi değişkenlerinde anlamlı düzeyde fark bulunmazken; kıdem yılına göre“Öğretmenlere uygulama örneklerine yeterince yer verilmiştir, ”Sunulan materyaller öğrenme çıktılarına ulaşmak için yeterlidir" maddelerinde anlamlı düzeyde farklılıklar gözlenmiştir (p<.05). Araştırmanın nicel bulguları ile nitel bulgularının örtüştüğü görülmektedir. Uzmanlar, programın beceri temelli, bütüncül ve değer odaklı yapısını güçlü bir yön olarak değerlendirmiştir. Bununla birlikte, uygulama sürecinde rehberlik materyallerinin sınırlılığı, içerik yoğunluğu ve ölçme-değerlendirme süreçlerindeki belirsizlikler dikkat çeken zayıf yönler olarak vurgulanmıştır. Uzmanlar programın hedeflenen çıktılara ulaşabilmesi için öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin, program okuryazarlıklarının, uygulama örneklerinin ve somut materyal desteklerinin artırılması gerektiğini belirtmişlerdir. Sonuç olarak, 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın genel yapısının çağın gereksinimlerine uygun ve güçlü bir kuramsal temele dayandığı ancak uygulama sürecinde öğretmenlere yönelik destekleyici düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the Turkish Language Curriculum for Grades 2–4, updated in 2024 within the scope of the Türkiye Century Education Model, through the perspectives of teachers and curriculum development experts. The research was conducted using a convergent parallel mixed-methods design. In this respect, the study aims to examine the effectiveness of the curriculum by integrating measurable quantitative indicators with participants' in-depth perceptions. Quantitative data were collected from 203 primary school teachers using the“Curriculum Evaluation Questionnaire for Primary School Teachers”developed by the researcher. Qualitative data were obtained through semi-structured interviews conducted with 13 curriculum development experts. Descriptive statistics, t-tests, one-way ANOVA, and Pearson correlation analyses were used to analyze the quantitative data, whereas content analysis was employed to analyze the qualitative data. The quantitative findings revealed that teachers generally evaluated the curriculum positively, although they approached the learning evidence component more critically. No significant differences were observed in teacher opinions based on gender, school type, or grade level; however, significant differences were detected according to years of professional experience regarding the adequacy of instructional examples and curricular materials provided to support learning outcomes (p < .05). The quantitative and qualitative results converged, indicating consistency between teacher and expert perspectives. Experts highlighted the curriculum's skill-based, holistic, and value-oriented structure as a major strength. Nevertheless, limitations related to guidance materials, content intensity, and ambiguity in assessment practices were emphasized as key weaknesses. Experts suggested increasing professional development opportunities, curriculum literacy support, practical implementation examples, and concrete instructional materials to enhance the applicability of the curriculum. In conclusion, while the 2024 Turkish Language Curriculum is theoretically robust and aligned with contemporary educational needs, there is a need for more systematic support mechanisms to facilitate effective implementation by teachers.