El ve dirsek bölgesindeki aksesuar ve sesamoid kemiklerin radyolojik olarak incelenmesi ve klinik önemi
Radiological evaluation and clinical significance of accessory and sesamoid bones in the hand and elbow regions
  1. Tez No: 989444
  2. Yazar: YAREN KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ZEYNEP YILMAZER KAYATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Ossa sesamoidea, Ossa sesamoidea
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, el, el bileği ve dirsek bölgelerinde görülen sesamoid ve aksesuar kemiklerin prevalansını, anatomik dağılımını ve demografik değişkenlerle ilişkisini belirleyerek klinik önemlerini ortaya koymaktır. Çalışmada 18 yaş ve üzeri olan, el-el bileği bölgesi için 1000 kişi, 1113 (568 kadın, 545 erkek) görüntü ile dirsek bölgesi için 847 kişi, 988 (482 kadın, 506 erkek) görüntü retrospektif olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde non-parametrik yöntemler kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Elde sesamoid kemik prevelansı %99,91, el bileğinde aksesuar kemik prevalansı %3,77 olup taraflara ve cinsiyete göre anlamlı değildir (p>0,05). Yaş ile sesamoid ve aksesuar kemik sayısı arasında taraflara göre zayıf ancak anlamlı pozitif korelasyon vardır (p<0,001). Dirsek bölgesinde; sesamoid ve aksesuar kemik prevalansı sırasıyla %0,4, %3,34'tür. Os subepicondylare laterale ile yaş arasında anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sesamoid ve aksesuar kemikler çoğunlukla asemptomatik anatomik varyasyonlar olup, travma sonrası avülsiyon kırıkları ile karıştırılabilmeleri yanlış tanı ve gereksiz radyolojik incelemelere neden olabilmektedir. Bu çalışma, söz konusu kemiklerin prevalansını ve demografik özelliklerle ilişkisini ortaya koymuş; bulguların literatürle uyumlu olduğu gösterilmiştir. Kemiklerin şekil ve boyut ölçümlerinin yapılmamış olması çalışmanın sınırlılığıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence, anatomical distribution, and associations with demographic variables of sesamoid and accessory bones in the hand, wrist, and elbow regions, and to emphasize their clinical significance. In this retrospective study, radiographic images obtained from individuals aged 18 years and older were evaluated. For the hand–wrist region, 1113 images from 1000 individuals (568 females, 545 males) were analyzed, while for the elbow region, 988 images from 847 individuals (482 females, 506 males) were evaluated. Non-parametric statistical methods were used, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. In the hand, the prevalence of sesamoid bones was 99.91%, whereas the prevalence of accessory bones in the wrist was 3.77%; no statistically significant differences were observed according to side or sex (p>0.05). A weak but statistically significant positive correlation was found between age and the number of sesamoid and accessory bones according to side (p<0.001). In the elbow region, the prevalence of sesamoid and accessory bones was 0.4% and 3.34%, respectively. A statistically significant positive association was identified between age and the presence of os subepicondylare laterale (p<0.05). Sesamoid and accessory bones are generally asymptomatic anatomical variations; however, they may be misinterpreted as avulsion fractures following trauma, leading to misdiagnosis and unnecessary radiological examinations. This study demonstrates the prevalence of sesamoid and accessory bones and their associations with demographic variables, with findings consistent with the existing literature. The lack of morphometric evaluation of bone shape and size constitutes a limitation of the study.