Cerrahi ergonomik modifikasyonlarının mikrocerrahi performansına ve postüre etkisi
- Tez No: 1018649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BİÇER, DOÇ. DR. ERSİN GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi ergonomi, Postür, Kas iskelet sistem rahatsızlığı, Surgical Ergonomics, Posture, Musculoskeletal disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Plastik cerrahi pratiğinde serbest doku nakilleri, el cerrahisi, periferik sinir cerrahisi, ampute doku replantasyonları, lenfatik cerrahi ve organ nakilleri gibi birçok alanda mikrocerrahi tekniği kullanılmaktadır. Mikrocerrahi teknik gerektiren operasyonlar süresi bakımından uzun ameliyatlardır. Bu operasyonlar sırasında cerrahın ameliyat sırasındaki vücut postürü oldukça önemlidir. Büyüteç ve mikroskoplarla yapılan uzun cerrahi prosedürler mikrocerrahların kas-iskelet sistemi rahatsızlığı açısından riskli gruba dahil etmektedir. Bu çalışmada cerrahi ergonomik modifikasyonlar ile cerrahın postürüne etkisi ve mikrocerrahi performansına olan etkisi incelenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada mikrocerrahların kısa ve uzun sürede kas-iskelet sistemi rahatsızlığı açısından risk azaltıcı modifikasyonlar hedeflenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya dahil edilen cerrahi uzmanlık öğrencilerine üç farklı ergonomik modifikasyon yöntemi uygulanacaktır. Bu uygulamalar kinezyo bant, postüral geribildirim uygulaması ve postür egzersizleridir. Katılımcılara mikrocerrahi öncesi ve ergonomik modifikasyonlar sonrası postürleri ayakta ve otururken ayrı ayrı olmak üzere, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi tarafından PostureScreen uygulaması ile postür analiz edilecek. Ergonomik modifikasyonlar mikrocerrahi öncesinde, aralarında birer ay olacak şekilde her katılımcıya standart olarak uygulanacaktır. Bu modifikasyonlar uygulanan her katılımcıya mikrocerrahi operasyonu sonrasında kas, iskelet sistemi rahatsızlıkları değerlendirilmesi açısından modifiye NORDİC kas, iskelet anketi uygulanacaktır. Anket sonuçları ve postür analizleri değerlendirilerek modifikasyonlar arasındaki elde edilen veriler tekrarlayan ölçümler ANOVA testi ve Post hoc testi yapılarak analiz edilecektir. BULGULAR: Genel olarak, çalışmamız cerrahi ergonomik modifikasyonların cerrah postürü ve ağrı skorları üzerinde farklı vücut bölgelerinde çeşitli etkiler yarattığını göstermektedir. Toplam ağrı skoru, genel postür, kraniyovertebral açı, baş boyun açısı, boyun postürü, toraks açısı, dirsek açısı ve uyluk açısı gibi ölçümlerde anlamlı iyileşmeler gözlemlenmiştir. Fizik tedavi egzersizleri ve kinezyo bant uygulamalarının bu iyileşmelerde önemli rol oynadığı ikili karşılaştırmalarla desteklenmiştir. SONUÇ: Çalışmamızın bulguları, cerrahi ergonomik modifikasyonların, özellikle fizik tedavi egzersizleri ve kinezyo bant uygulamalarının, cerrahların genel kas-iskelet sağlığını ve birçok spesifik vücut bölgesindeki postürünü iyileştirmede önemli potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Bu müdahaleler, cerrahi eğitim programlarına entegre edilerek ideal postür alışkanlıklarının kazandırılmasına yardımcı olabilir. Ancak, bazı bölgelerde (bakış açısı, el bilek açısı) gözlemlenen kötüleşmeler, bu alandaki araştırmaların karmaşıklığını ve bireysel adaptasyonları dikkate alan kişiselleştirilmiş yaklaşımların gerekliliğini vurgulamaktadır. Cerrahların bilişsel yüklerinin postüral farkındalık üzerindeki etkisi ve cerrahi görselleştirme teknolojilerinin ergonomik etkileşimleri, gelecekteki çalışmalar için önemli araştırma alanlarıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: Microsurgical techniques are utilized in various fields within plastic surgery, such as free tissue transfers, hand surgery, peripheral nerve surgery, replantation of amputated tissues, lymphatic surgery, and organ transplants. Operations requiring microsurgical techniques are often lengthy. The surgeon's body posture during these operations is critically important. Prolonged surgical procedures performed with magnifying loupes and microscopes place microsurgeons at risk for musculoskeletal disorders. This study aimed to investigate the effects of surgical ergonomic modifications on surgeon posture and their impact on microsurgical performance. This study targeted risk-reducing modifications for musculoskeletal disorders in microsurgeons in both the short and long term. Optimization of ergonomic factors in microsurgical procedures will significantly contribute to preserving surgeons' musculoskeletal health and enhancing microsurgical success. MATERIALS AND METHODS: Three different ergonomic modification methods will be applied to surgical residents included in this study. These applications include Kinesio taping, postural feedback application, and posture exercises. Before microsurgery and after ergonomic modifications, the participants' postures, both standing and sitting separately, will be analyzed by a physical therapy and rehabilitation specialist using the PostureScreen application, measuring cervical lordosis and thoracic kyphosis degrees. Ergonomic modifications will be applied to each participant standardly before microsurgery, with one-month intervals between applications. After each modification, during the microsurgical procedure, postures will be re-measured by the physical therapy and rehabilitation specialist using the PostureScreen application. After the microsurgical operation, each participant who received these modifications will complete a modified Nordic Musculoskeletal Questionnaire to assess musculoskeletal disorders. The data obtained from the questionnaire results and posture analyses will be analyzed using repeated measures ANOVA and Post hoc tests. RESULTS: Overall, our study demonstrates that surgical ergonomic modifications have various effects on surgeon posture and pain scores across different body regions. Significant improvements were observed in total pain score, general posture, cranio-vertebral angle, head-neck angle, neck posture, thoracic angle, elbow angle, and thigh angle. The significant roles of physical therapy exercises and Kinesio taping applications in these improvements were supported by pairwise comparisons. CONCLUSION: The findings of our study indicate that surgical ergonomic modifications, particularly physical therapy exercises and Kinesio taping applications, have significant potential in improving surgeons' overall musculoskeletal health and posture in many specific body regions. These interventions can help establish ideal posture habits by being integrated into surgical training programs. However, observed deteriorations in certain regions (gaze angle, wrist angle) highlight the complexity of research in this field and the necessity for personalized approaches that consider individual adaptations. The impact of surgeons' cognitive load on postural awareness and the ergonomic interactions of surgical visualization technologies are important areas for future studies.